• Etusivu
  • Talo

Palamaton väliseinä nopeasti vähemmällä laastilla Kahi-harkosta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 18.07.2022
20227_79024.jpg

Kahi-harkkoseinän muuraus on nopeaa.

Luja Kahi-harkko eristää ääntä soveltuen kantaviin ja ei-kantaviin väliseiniin.

Kahi-harkoista rakentaminen on rationaalista, nopeaa ja edullista. Järjestelmän runkona toimivat ohutsaumamuurattavat Kahi-ponttiharkot. Raudoituksen asentamiseen on saatavissa roilo- ja putkikappaleita, valmispalkit aukkojen ylityksiin. Laastin levitykseen on saatavissa muurauskelkka.

Valmis seinä kerralla

Kahi-harkkojen leveydet on suunniteltu käyttötarkoituksen mukaan.

Harkolla voi muurata 85, 130 tai 240 mm leveitä väliseiniä. 85 mm Kahi-väliseinäpontti on ei-kantaviin väliseiniin, 130 mm Kahi-runkopontti kantaviin väliseiniin ja 240 mm Kahi Desibelipontti ääntä eristäviin sieniin.


Kahi-harkon mitoitus on moduulimittainen. Harkon pituus on 30 cm ja korkeus 20 cm.


Pontit harkkojen päissä ohjaavat asennettaessa harkot paikoilleen. Harkkojen pontatut pystysaumat jätetään yleensä ilman laastia, poikkeuksena viisteharkot joiden pystysaumoissa käytetään laastia.

Pystyssä kulkevat sähkö- ja LVI-putket sijoitetaan harkkojen pystyreikiin tai roiloharkkoihin. Palkkiharkkojen uriin voidaan asentaa raudoitus (kapeat ylityspalkit). Urissa voidaan viedä myös vaakasuuntaiset putkivedot.

Muurauslaastia kuluu alle kymmenesosa tavanomaiseen muuraukseen verrattuna

Kahi-harkot ohutsaumamuurataan noin 2 mm:n saumavahvuudella. Laastina käytetään ohutsaumamuuraukseen kehitettyä weber OL 15 Ohutsaumalaastia. Laastin menekki on alle 1/10 tavanomaiseen muuraukseen verrattuna. Polyuretaanipohjaisia kiviliimoja ei tule käyttää etenkään kantavissa seinissä eikä eikä seinissä, joille on palonvaatimuksia.

Huolellisesti ohutsaumamuuratun seinän tasoitustarve on vähäinen.
Huolellisesti ohutsaumamuuratun seinän tasoitustarve on vähäinen.
Info

Info

Kahi-tiilien ja -harkkojen edut:

  • Perinteinen ja kestävä väliseinä aikaan nopeasti
  • Kestää kovaakin kulutusta
  • Palamaton materiaali
  • Eristää hyvin ääntä
  • Soveltuu kantavaan ja ei-kantavaan väliseinään sekä rakennuksen runkoon.
Tutustu Kahi väliseinäratkaisuihin tarkemmin.

Talvimuuraus

Muuraus onnistuu talvella -10°C:n asti. Muuraukseen käytetään tällöin weber OL 15P Pakkasohutsaumalaastia tai lämmintä +25...+40°C laastia ja lämpimiä harkkoja. Lämpötilan laskiessa -10...-15°C käytetään Pakkasohutsaumalaastia ja lämpimiä (>5°C) harkkoja. Harkkojen lämmitys tapahtuu suojaamalla letkat peitteellä ja käyttämällä lämminilmapuhallinta.

Näin muuraat Kahi-harkot:

Ensimmäinen harkkokerros muurataan yleensä weber ML 5 Muurauslaastilla bitumikermikaistan päälle siten, että se saadaan oikeaan korkeuteen täysin suoraksi. Tarvittaessa muuraus tehdään matalalla (h=98 mm) harkolla tai tiilellä korkeusmitoituksen sovittamiseksi huone- tai ovikorkeuteen sopivaksi. Muurauksen annetaan kuivahtaa ennen ohutsaumamuurauksen alkamista.

Muurauslaastisauman jäykistyttyä riittävästi voidaan aloittaa ohutsaumamuuraus. Ohutsaumalaasti sekoitetaan porakonevispilällä pakkauksen ohjeen mukaisesti.

20227_42731.jpg
20227_42732.jpg

Laastin levitykseen on saatavissa kyseessä olevaan tarkoitukseen kehitetty laastikelkka, joka on kätevä erityisesti isoilla seinäpinnoilla. Toinen vaihtoehto on käyttää hammastettua laastikauhaa. Seinän suoruutta tarkkaillaan linjalangan ja vesivaa`an avulla. Mahdolliset linjavirheet oikaistaan naputtamalla varovasti vasaralla tai muurauslaastisauman avulla. Saumoista yli pursunut laasti poistetaan.

Limittämättömät seinät sidotaan toisiinsa saumoihin asennettavilla 0,7-0,8 mm paksuilla niin sanotuilla reikänauhoilla kantavissa seinissä vähintään joka toisessa saumassa ja kantamattomissa vähintään joka kolmannessa saumassa. Reikänauhoja käytetään vahvikkeena myös muiden limittämättömien pystysaumojen kohdalla.

20227_42733.jpg
20227_42734.jpg

Ovi- ja ikkuna-aukot ylitetään kätevimmin Kahi-palkeilla. Käytettäessä päistään reiällistä palkkia, voidaan sähkövedot viedä helposti palkin läpi oven pieliin. Palkit asennetaan aina nostokoukut ylöspäin.

Harkot katkaistaan tiilileikkurilla tai -sirkkelillä. Tiilileikkurilla katkaistujen harkkojen päissä käytetään muurauslaastisaumaa.

20227_42735.jpg
20227_42736.jpg

Pystysuuntaiset sähkö- ja lvi-putket sijoitetaan harkkojen pystyreikiin tai roiloharkkoihin. Vaakasuuntaiset putkivedot voidaan viedä palkkiharkkojen urassa. Tiilileikkurilla katkaistujen harkkojen pystysaumat täytetään muurauslaastilla. Laasti saadaan tarttumaan lujasti harkkoihin, kun harkkojen katkaistuihin päihin on levitetty kerros Ohutsaumalaastia juuri ennen laastitäyttöä.

20227_42738.jpg

Näin tasoittuu Kahi-harkkoseinä:

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
laastit
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.
20211_68124.jpg
Teräksinen moduulirakentaminen on ekologinen vaihtoehto
Moduulirakentaminen on helppo ja turvallinen tapa rakentaa nopeasti asunto-, sairaala- tai toimistomoduuleita. Aulis Lundell Oy on innovoinut muuntojoustavia tilaratkaisuja sekä ihmisten että rakennusmääräysten muuttuviin tarpeisiin. Moduulirakentamista on tehty jo aikojen alusta puusta, mutta Aulis Lundell Oy:n moduulien rungot tehdään kierrätettävästä ja turvallisesta teräksestä.
20227_78914.jpg
Tule asuntomessuille tutustumaan erilaisiin oviratkaisuihin
Moduulirakentaminen on erottamaton osa tulevaisuuden asuinrakentamista ja Liune on osana Lundell X MOD moduulikonseptia. Teräsmoduulit tuodaan toistamiseen asuntomessuille suuren yleisön eteen. Löydät Liunen ja X MOD kohteen rannan tuntumasta Ua5.
Väliseinän eristäminen
Väliseinän eristäminen
Väliseinät ovat jakavia rakenteita: sisäseiniä ja seiniä, jotka erottavat tiloja toisistaan. Asuinrakennuksissa seinät eristetään ääneneristävyyden parantamiseksi sekä paloturvallisuussyistä. Tietyissä tapauksissa vaaditaan ylimääräistä eristystä kuuman/kylmän poissa pitämiseksi.Tarjolla olevat eristystuotteet täyttävät äänieristykselle asetetut minimivaatimukset. Ilmaääneneristyksellä tarkoitetaan oletettua äänieristysarvoa (R'w) niissä tiloissa, joissa äänieristystä on käytetty. Jotta ilmoitettuihin arvoihin päästään, rakenne ja kiinnitykset on tehtävä samalla tavalla kuin ääneneristävyysmittauksissa käytetyissä rakenteissa. Seinän välissä oleva kivivilla parantaa normaalin asunnon sisäisen väliseinän eristävyyttä n. 20 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton