Miksi painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa tulipesä ei syty?

Tulipesän sytyttäminen on toisinaan vaikeaa. Ulkoisiin tekijöihin ei voida vaikuttaa - ilmanpaineeseen tai harakanpesään piipun päässä. Matalapaineella, tyynessä ja kosteassa ilmanalassa tulipesän sytytys saattaa olla työn ja tuskan takana. Myös korvausilmattomassa huonetilassa sytyttäminen on vaikeaa.

Piipun veto

Piipun pitäisi vetää, kun se on tarpeeksi korkea. Sen pitäisi vetää myös silloin, kun tulipesä ja piippu ovat kuivia. Jos niihin on päässyt kosteutta, kuivatus kestää hetken ja kuivattavan tulen teko saattaa kestää useamman hetken.

Vanhat venttiilit ovat olemassa

Kuten jo vanha kansa totesi vuosisata sitten, ihminen tarvitsee ilmaa ja niin tarvitsevat tulipesätkin. Ennen vanhaan tulipesiä oli useammassa huonetilassa: keittiössä puu-uuni ja -liesi, olohuoneessa takka tai kakluuni, makuuhuoneessa kamiina. Joten jokaisessa makuu- ja olohuoneessa ennen 1950-lukua on vanhanaikaiset rautaluukkuventtiilit. Ne ovat olleet pakon sanelemat jutut: ilman korvausilmaa ei tulipesää olisi saatu sytytettyä. Ilman korvausilmaa tulipesä ei myöskään pala. Palamiseen vaadittavat kolme elementtiähän ovat happi, palava aine ja riittävä lämpötila. Tulta tehdessä kaksi jälkimmäisistä löytyy varmasti - kolmannen puutteen huomaa, kun puiden palaminen ei ota onnistuakseen. Vanhojen venttiilien olemassa oloon ei juuri uskota, kun vuosien saatossa tehdyissä remonteissa - huonetiloja uuteen uskoon rukkaamalla - eri uskomusten saattelemina venttiilit on tukittu muuraamalla umpeen. Tukkiminen on suuri virhe ihmisen kannalta ja myös tulipesien.
 

Tyypillistä: vanha venttiiliaukko on tukittu lämmöneristeellä.Tyypillistä: vanha venttiiliaukko on tukittu lämmöneristeellä.

Mistä saadaan tarvittava korvausilma tulipesän syttymiseen?

Jos kodissasi on takan syttymisongelmaa venttiilien puuttumisen vuoksi, voidaan uskoa, että koko talossa on sisäilmaongelma. Jos kodista ei löydy venttiilejä, nyrkkisääntönä voidaan pitää venttiilien tarpeena 1 korvausilmaventtiili/ 20 m². Riittävä korvausilma saa vedon aikaiseksi piipussa - jopa tyynessä säässä. Piipun korkeus + korvausilmasta aikaan saatu veto antavat palamiseen tarvittavaa happea. Kun on saatu kunnon veto aikaiseksi, myös palamisesta syntyvien pienhiukkasten määrä sisäilmassa vähenee. Kuivat puut ja tulitikut ovat tärkeitä myös.

Miten venttiilit pitäisi asentaa? Korvausilmaventtiilit on sijoitettava oleskelutiloihin kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä, vaatehuoneessa ja suihkutilassa. Näihin tiloihin ei saa asentaa korvausilmaventtiiliä, koska se vähentää oleskelutiloihin tulevaa ulkoilmaa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili.Miten venttiilit pitäisi asentaa? Korvausilmaventtiilit on sijoitettava oleskelutiloihin kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä, vaatehuoneessa ja suihkutilassa. Näihin tiloihin ei saa asentaa korvausilmaventtiiliä, koska se vähentää oleskelutiloihin tulevaa ulkoilmaa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili.

Puhdas sisäilma on kaikkien oikeus

Ilmanvaihdon suunnittelusta vanhoihin taloihin tehdään liian vaikeaa. Vanhat venttiilit ovat yleensä olemassa - joskin useiden eri remonttikerrosten alla. Alkuperäisistä piirustuksista tai valokuvista löytyy niiden paikat.
Hinnoillakaan on turha pelotella: yhden venttiilin hinnaksi jää vähän yli tai ali 100 € tuotekokonaisuudesta riippuen.
Vähäisimpänä, mutta ei viimeisimpänä: ihminen tarvitsee puhdasta hengitysilmaa voidakseen hyvin. Likaisessa sisäilmassa lentelevät pienhiukkaset ovat todellinen terveyshaitta tappaen tuhansia ihmisiä vuodessa. Kunnollinen puiden palaminen pesässä vähentää hiukkaspäästöjä sekä sisä- että ulkotiloissa. Onnistuneen palamisprosessin tunnistaa pian sytytyksen jälkeen vaaleaksi ja heikosti näkyväksi muuttuvasta savusta.

Velco VSR-100 vanhan venttiilin tilalleVelco VSR-100 vanhan venttiilin tilalle
Velco VLR-100 uuteen läpivientiinVelco VLR-100 uuteen läpivientiin

Muista pesän sytytys!

Uusimpien tutkimustulosten mukaan tulipesä pitää sytyttää päältä. Polttopuiden päälle kootaan pienistä, ohuista ja kuivista sytykkeistä, tikuista, tuohesta tai sanomalehtipaperista pieni nuotio. Tällöin sytykkeiden lämmön vaikutuksesta kaasuuntuvat puun ainesosat leimahtavat ja lähes kaikki, mikä kaasuuntuu myös palaa. Kun sytytetään alta päin, päällä olevista puista vapautuu kaasuja puun kuumentuessa ja osa kaasuista pääsee karkaamaan ennen palamista.

Hanki venttiilit Rakentaja.fi Verkkokaupasta

Terveen talon yksi tunnusmerkki on toimiva ilmanvaihto. Taloissa, joissa täysin koneellista tulo-poistoilmanvaihtoa ei ole, ilmanvaihto pitää hoitaa venttiilein. Hoida taloa ja itseäsi, osta venttiilit nyt Rakentaja.fi Verkkokaupasta!
 
Julkaistu
25.2.2019