Rakentaja.fi-blogit:
Pientalon ilmanvaihdosta

Meillä täällä kalliissa kotimaassamme on paljon pientaloja, joissa ilma vaihtuu painovoimaisesti tai pelkästään poistoilmakoneen avulla. Kummassakin tapauksessa harakkaparvet kiittävät avokätistä lämmittäjää, joka otattaa korvausilman hallitusti tai hallitsemattomasti sieltä, mistä sen sattuu saamaan. Useimmiten korvausilman tuloventtiileistä ei raitista ilmaa saada tarpeeksi ja lisäilma tulee kaikista mahdollisista raoista esim. lattian ja seinän välisestä raosta hajuineen päivineen.

Meillä täällä kalliissa kotimaassamme on paljon pientaloja, joissa ilma vaihtuu painovoimaisesti tai pelkästään poistoilmakoneen avullaMeillä täällä kalliissa kotimaassamme on paljon pientaloja, joissa ilma vaihtuu painovoimaisesti tai pelkästään poistoilmakoneen avulla

Lämmittäminen on halpaa

Ilmeisesti meillä lämmitysenergian hinta on liian alhainen, koska em. tavoin kannattaa toimia. Hiljalleen kaikkien talon asukkaiden ja omistajien pitäisi tajuta, että poisto- ja tuloilman sekä lämmön talteen ottavan koneiston avulla asuntoihin saadaan asumisterveyden vaatimukset täyttävä hallittu ilmanvaihto. Samalla saavutetaan merkittävä kustannussäästö lämmityskuluissa, koska nykyisillä pyörivillä lämmönsiirtimillä saadaan talteen jopa 80% poistoilman lämmöstä.

Veikkaan, että nykyinen öljyn hinnan lasku on tilapäinen ja sillä on omat tarkoitusperänsä.

Kuuma ja kostea sauna

Keittiön lieden päälle kannattaa asentaa käryt poistava kone, oma poistoputki katolle ja käyttö vain ruuan valmistuksen aikana. Pakosta siinä poistuu myös lämpöä, mutta parempi vaihtoehto puuttuu vielä. Sauna, pesu/suihkutilat ovat märkätiloja, joissa käsitellään vettä runsaasti ja siksi sen poistamiseen on paneuduttava huolella. Vesi on aina oma elementtinsä, joka rasittaa rakenteita ja tuo talon sisäilmaan liikaa kosteutta, jonka poistamiseen koneellinen ilmastointi on erinomaisen hyvä ratkaisu. Pyykkien kuivaus sisätiloissa tuo sinne myös runsaasti ylimääräistä kosteutta, joka on poistettava.

Asukkaiden erityyliset asumistottumukset rakennuksissa ovat myös iso haaste hyvälle sisäilmastolle ja ilmastoinnille. Tiedon levittäminen näihinkin piireihin on varmasti paras ja hyviä tuloksia tuova ratkaisu.
Kirjoittaja on Pekka Niemelä, Porin Rakennusmestarit ja –insinöörit ry
Lisää ilmanvaihdosta

 
Julkaistu
16.2.2015