• Etusivu
  • LVI

Rakentaja.fi-blogit:Pientalon ilmanvaihdosta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.02.2015
20153_42879.jpg

Meillä täällä kalliissa kotimaassamme on paljon pientaloja, joissa ilma vaihtuu painovoimaisesti tai pelkästään poistoilmakoneen avulla

Meillä täällä kalliissa kotimaassamme on paljon pientaloja, joissa ilma vaihtuu painovoimaisesti tai pelkästään poistoilmakoneen avulla. Kummassakin tapauksessa harakkaparvet kiittävät avokätistä lämmittäjää, joka otattaa korvausilman hallitusti tai hallitsemattomasti sieltä, mistä sen sattuu saamaan. Useimmiten korvausilman tuloventtiileistä ei raitista ilmaa saada tarpeeksi ja lisäilma tulee kaikista mahdollisista raoista esim. lattian ja seinän välisestä raosta hajuineen päivineen.

Lämmittäminen on halpaa

Ilmeisesti meillä lämmitysenergian hinta on liian alhainen, koska em. tavoin kannattaa toimia. Hiljalleen kaikkien talon asukkaiden ja omistajien pitäisi tajuta, että poisto- ja tuloilman sekä lämmön talteen ottavan koneiston avulla asuntoihin saadaan asumisterveyden vaatimukset täyttävä hallittu ilmanvaihto. Samalla saavutetaan merkittävä kustannussäästö lämmityskuluissa, koska nykyisillä pyörivillä lämmönsiirtimillä saadaan talteen jopa 80% poistoilman lämmöstä.

Veikkaan, että nykyinen öljyn hinnan lasku on tilapäinen ja sillä on omat tarkoitusperänsä.

Kuuma ja kostea sauna

Keittiön lieden päälle kannattaa asentaa käryt poistava kone, oma poistoputki katolle ja käyttö vain ruuan valmistuksen aikana. Pakosta siinä poistuu myös lämpöä, mutta parempi vaihtoehto puuttuu vielä. Sauna, pesu/suihkutilat ovat märkätiloja, joissa käsitellään vettä runsaasti ja siksi sen poistamiseen on paneuduttava huolella. Vesi on aina oma elementtinsä, joka rasittaa rakenteita ja tuo talon sisäilmaan liikaa kosteutta, jonka poistamiseen koneellinen ilmastointi on erinomaisen hyvä ratkaisu. Pyykkien kuivaus sisätiloissa tuo sinne myös runsaasti ylimääräistä kosteutta, joka on poistettava.

Asukkaiden erityyliset asumistottumukset rakennuksissa ovat myös iso haaste hyvälle sisäilmastolle ja ilmastoinnille. Tiedon levittäminen näihinkin piireihin on varmasti paras ja hyviä tuloksia tuova ratkaisu.

Kirjoittaja on Pekka Niemelä, Porin Rakennusmestarit ja –insinöörit ry
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
Spigot lvis-suunnittelu
Selkeyttä projektin kustannus- ja aikatauluhallintaan
Omakotitaloprojekti voi olla rakennuttajalle varsin haasteellinen kokonaisuus − kaikkien toimijoiden tulisi pelata yhteen ajantasaisin tiedoin suunnittelusta asennuksiin. Paras ratkaisu onnistuneeseen lopputulokseen saavutetaan, kun toteutusvastuu on keskitetty yhdelle osaavalle toimijalle.
20197_59077.jpg
Nauti kesästä, rakenna talvella
Moni mieltää kesän parhaaksi ajankohdaksi rakentamiselle. Talvirakentamisessa on kuitenkin monia etuja, jotka pääset hyödyntämään aloittaessasi hirsitaloprojektisi nyt.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton