Rakentaja.fi-blogit:
Energiatehokkuudesta pientaloissa

Meillä Suomessa puhutaan hyvin paljon rintamamiestaloista ja nykyaikaisista taloista, joita jotkut henkilöt nimittelevät ” pullotaloiksi ”. Monissa keskusteluissa kehutaan rintamamiestaloja, jotka ovat hyvin ja oikeaoppisesti rakennettuja, lähinnä siksi, että niissä ei ole käytetty höyrynsulkua ja talot ovat ”hengittäviä”. Minulla on omakohtaisia kokemuksia niiden ” hengittävyydestä ”, tuulisilla ja varsinkin pakkasilmoilla.

Sänkyni sijaitsi pääpuoli ulkoseinää vasten, huoneen nurkka oli pääpuolesta vajaan metrin päässä, ulkona 25 astetta pakkasta ja aamuyöllä herätessäni tuntui kuin hiukset olisivat jäätyneet kiinni sängyn päätyyn. Siihen aikaan oli yleisesti käytössä polttotekniikan ihmesaavutus Upo-kultaliekki, polttoöljyllä toimiva jatkuvalämmitteinen kamiina. Ei auttanut muu kuin pipo päähän ja uinailemaan, koska kamiinassa oli jo täydet tehot päällä, lisäksi illalla lämmitetyt pari Porin Matti kamiinaa ja iso leivinuuni.

rintamamiestalo

Oliko ennen kaikki paremmin?

Rakennus ei ollut erityisen energiatehokas ja väittäisin, että niitä löytyy vieläkin maastamme liian paljon. Siihen aikaan öljy ja polttopuu oli halpaa, eikä energiatehokkuudesta paljon keskusteltu, tuskin monikaan tiesi mitä se käytännössä tarkoittaa. Nykyaikaisen pientalon rakentaneelle energiatehokkuus on tuttu juttu, sillä jo rakentamismääräykset ohjaavat energiatehokkuuteen, samoin rakentamista suunnittelevan on otettava asia huomioon.

Rakennuksen muodolla ja koolla sekä sijoittamisessa ilmansuuntiin nähden, ikkunoiden koolla ja sijainnilla sekä niiden lämpöhukkaa vähentävällä rakenteella, samoin ulko-ovien rakenteilla ja niiden tiivis liittyminen rakennuksen runkorakenteisiin, rakennuksen vaipan hyvällä lämmöneristävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjan hyvällä ilmanpitävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjarakenteiden kylmäsiltojen välttäminen. Näillä kaikilla edellä mainituilla on erittäin suuri merkitys rakennuksen energiatehokkuuteen.
Kirjoittaja on Pekka Niemelä, Porin Rakennusmestarit ja –insinöörit ry

 
Julkaistu
16.2.2015