Suunnitelmissa kodin rakentaminen tai remontoiminen? Vinkit sähkösuunnitteluun

Vihdoin seinät alkavat valmistua ja ensimmäisiä kiinteitä kalusteita asennetaan, on siis aika kutsua paikalle sähkömies. Menikö oikein? Ei mennyt, mikäli sähkömies on tulossa ensimmäistä kertaa paikalle.

Kodin sähköistyksestä näkyvillä on vain pieni osa, sillä valtaosa sähköistä on piilotettu rakenteisiin. Jotta saadaan aikaiseksi hyvän näköinen lopputulos ilman turhia, rahaa vieviä purkamisia ja muutoksia, kannattaa sähkösuunnitteluun panostaa, ja ajoissa. Jälkikäteen tehtäessä sähkön vieminen sähkökaapista huoneeseen tarkoittaa usein urien tekemistä seiniin, jolloin myös maalaus- ja muut pintakäsittelytyöt menevät uusiksi. Toinen vaihtoehto on asentaa johdot seinäpinnalle ja koteloida ne, mutta tämä ei ole paras ja silmää miellyttävin ratkaisu.

Asiantunteva sähkömies kannattaa pyytää paikalle heti kun rakennus- tai remonttiprojektiin on päätetty ryhtyä. Hän tuntee sähköturvallisuusmääräykset ja osaa ehdottaa tarpeisiin sopivia uusia sähköistysratkaisuja. Lisäksi hän ehdottaa sopivimmat tuotteet sähkötukkuliikkeiden ammattilaisvalikoimista. Sieltä löytyy muun muassa kodin lämmitys- ja ohjausjärjestelmiä, automaatioratkaisuja, ledivalaisimia, kytkimiä, pistorasioita ja muita tarvikkeita, joita ei näe rautakaupoissa.
Kuva: Sähköinfo Oy/Tuomas Sauliala.Kuva: Sähköinfo Oy/Tuomas Sauliala.

Lisäetuna on STUL-takuu, jonka useat valmistajat myöntävät ammattilaisvalikoiman tuotteilleen. Löydä sähkömies -palvelu suositteleekin valitsemaan sähköasentajan kanssa ko. takuutuotteita, sillä STUL-takuu korvaa myös tuotteen asennuksen, jos se joudutaan vaihtamaan tuotevian takia.

 

Sähkömies laatii perheen toiveista toteutuskelpoisen ja kustannuksiltaan budjettiin sopivan suunnitelman. Kun lopullinen sähkösuunnitelma on hyväksytty, on töiden tilaamisen aika. Työt tehdään aina sähkösuunnitelman pohjalta, ja niiden tekeminen kuuluu säännökset tuntevalle sähköasentajalle. Oman alueen ammattitaitoinen sähkömies löytyy helposti sähköistysalan yhteisestä www.loydasahkomies.fi -verkkopalvelusta. Sivusto sisältää myös runsaasti esimerkkejä ja tietoa siitä, miten kodin asumismukavuutta, energiatehokkuutta ja sähköturvallisuutta voi parantaa.

Viisi vinkkiä sähkösuunnitteluun:

 1. Kutsu sähkömies paikalle heti alussa: Sähkösuunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta vältytään turhilta muutoksilta ja viivästyksiltä työmaalla. Jotta kaikkien perheen jäsenten toiveet, tarpeet ja tavat tulevat hyvin huomioitua, niiden määrittelyyn kannattaa antaa myös tarpeeksi aikaa. Kartoituksessa on syytä huomioida myös tulevat, esimerkiksi ikääntymisen mukanaan tuomat, sähköistystarpeet.
   
 2. Kartoita koko perheen tarpeet ja toiveet: Hyvässä suunnitelmassa on huomioitu kuka perheessä käyttää sähköä, missä ja miten sekä milloin sitä käytetään. Kannattaa suunnitella mahdollisimman tarkasti sähköä tarvitsevien laitteiden paikat kuten mihin musiikki- ja tv-laitteet sijoitetaan, onko tietokoneita ja kodin elektroniikkaa useissa huoneissa, halutaanko kotiin erilaisia tilannevalaistuksia tai liikkeestä syttyviä valoja, mitä toimintoja autotallilla on, tarvitaanko pihalle valaistuksen ja pistorasioiden lisäksi tunnistimia tai sulanapitokaapeleita kulkuväylille tai syöksytorviin.
   
 3. Nosta kodin arvoa sähköistyksellä: Kotiin on tarjolla paljon erilaisia ratkaisuja ja tarvikkeita, joilla voidaan lisätä kodin eri tilojen asumismukavuutta, parantaa sähköturvallisuutta sekä edistää yhä tärkeämmäksi tulevaa energiatehokkuutta. Kaikilla näillä on myös suora vaikutus kodin helppohoitoisuuteen ja arvoon.
   
 4. Huomioi myös käyttökustannukset: Käytettävissä olevat varat on hyvä todeta jo suunnitteluvaiheessa, jotta sähkömies voi ehdottaa sopivat sähköratkaisut osaksi kokonaisuutta. Esimerkiksi valaistuksen ja lämmityksen automatiikka voivat parantaa merkittävästi energiatehokkuutta ja säästää myöhemmin käyttökustannuksissa.
   
 5. Valitse ammattilainen ja tee sopimus: Niin sähkösuunnitelmaa kuin suunnittelun pohjalta tehtyjen töiden teettämisessä kannattaa aina käyttää rekisteröitynyttä ammattiurakoitsijaa ja tehdä kirjallinen sopimus tilatusta työstä.

 
Julkaistu
13.2.2017