Energiatehokas öljylämmitys

Öljylämmitys on energiatehokas, kun lämmitysjärjestelmä pidetään kunnossa. Lisää energiatehokkuutta saa ottamalla rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämmön. Vesikiertoinen öljylämmitys on kaiken kaikkiaan monia mahdollisuuksia avaava lämmitysjärjestelmä, jonka päästöt ovat pienemmät kuin monesti luullaan.

Öljylämmittäjän ei olekaan syytä harkitsemattomasti vaihtaa lämmitysmuotoa, vaan selvittää rauhassa, miten hän voi tehdä talostaan entistä energiatehokkaamman ja miten juuri hänen talonsa lämmitysjärjestelmä kannattaa kunnostaa nykyvaatimuksia vastaavaksi, jos laitteet ovat ikääntyneet ja kunnostaminen on ajankohtaista.
 

Lämmitysjärjestelmän kunnostus voi tuoda kiinteistökohtaisesti ainakin 10-30 %:n säästön öljynkulutukseen. Säästön suuruus riippuu siitä, minkä ikäinen ja missä kunnossa pidetty vanha järjestelmä uusitaan.Lämmitysjärjestelmän kunnostus voi tuoda kiinteistökohtaisesti ainakin 10-30 %:n säästön öljynkulutukseen. Säästön suuruus riippuu siitä, minkä ikäinen ja missä kunnossa pidetty vanha järjestelmä uusitaan.

Öljylämmittäjällä monia keinoja lisätä energiatehokkuutta

Öljyn kulutusta vähentää ennen kaikkea vanhojen kattiloiden ja muiden lämmityslaitteiden uusiminen. Asiaa edistävät myös rakennuksen eristyksen parantaminen sekä ovien ja ikkunoiden uusiminen tarvittaessa. Kun öljyn rinnalle ottaa vielä aurinkolämmön eli siirtyy hybridilämmitykseen, syntyy lisää energiansäästöä. Asukkaat voivat vaikuttaa asiaan myös itse muuttamalla omia tottumuksiaan, vaikkapa säätämällä lämpöä hieman totuttua pienemmälle.

Remontit maksavat, mutta tuovat säästöä, koska lämmitysjärjestelmän parantaminen on pitkälle vaikuttava investointi. Lämmitysjärjestelmän kunnostamiseen ja sen täydentämiseen rinnakkaislämmönlähteillä saa verotuksessa kotitalousvähennystä.

Aurinkolämpö yhä useammin öljyn rinnalla

Lukuisat öljylämmittäjät ovat jo ottaneet aurinkolämmön öljyn rinnalle eli käyttävät hybridilämmitystä. Viime vuosina käyttöön otetuista uusista aurinkolämpöjärjestelmistä noin 80 % on asennettu öljylämmityksen yhteyteen. Kaiken kaikkiaan aurinkolämpöjärjestelmiä on käytössä jo tuhansissa pientalossa.

Pientalossa voidaan vuositasolla säästää 15-30 % lämmitysenergiakuluissa aktiivisella aurinkoenergian hyödyntämisellä, kun aurinkolämpöä käytetään nykyaikaisen öljylämmityksen ja matalaenergiaratkaisujen kanssa ja aurinkolämpölaitteet on mitoitettu, asennettu ja säädetty oikein talon tarpeiden mukaan.

Aurinkolämmön suosiota öljylämmityksen rinnalla edistää se, että aurinkojärjestelmät soveltuvat erityisen hyvin juuri öljylämmitykseen liitettäväksi. Ammattitaitoisesti asennettu järjestelmä on automaattinen eikä vaadi juurikaan huoltoa.
 

Vuodenaikalämmitys valtaa alaa: öljy on pääosassa talvikuukaudet, muulloin on käytössä aurinkolämpö.Vuodenaikalämmitys valtaa alaa: öljy on pääosassa talvikuukaudet, muulloin on käytössä aurinkolämpö.

Nestemäisillä polttoaineilla monia etuja

Nestemäisillä polttoaineilla on monia hyviä ominaisuuksia: polttoaineen energiasisältö pystytään käyttämään erittäin tehokkaasti hyväksi ja polttoainetta on kätevä siirtää ja varastoida. Nestemäisessä polttoaineessa kuten lämmitysöljyssä energia on tiiviissä muodossa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että yksi litra kevyttä polttoöljyä on energiasisällöltään 10 kilowattituntia (1 l = 10 kWh).

Lämmitysöljyn lämpöarvo on erittäin korkea ja öljy palaa polttimessa hyvällä hyötysuhteella. Nykyaikainen öljykattila pystyy käyttämään hyödyksi noin 95 % lämmitysöljyn energiasta. Hyvä hyötysuhde merkitsee alhaisempia päästöjä.

Öljylämmittäjän tärkeimmät säästövinkit

  • Tarkista talon eristys ja tiiviys: yläpohja, alapohja, ulkoseinät, ikkunat, ovet.
  • Tarkista, ettei talon sisälämpötila ole yli 21 astetta.
  • Mieti, onko lämpimän käyttöveden kulutuksessa vähentämisen varaa.
  • Pidä öljylämmityslaitteet hyvässä kunnossa – säännöllinen huolto!
  • Jos öljylämmityksesi on vanha, hanki uudet, energiapihit laitteet.
  • Ota öljyn rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämpöä.

 
Julkaistu
14.2.2019