Korvausilma kuntoon – valitse itse sopiva ratkaisumalli

Näin ilma kulkee asunnossa

Korvausilmaa (keltaiset nuolet) johdetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen. Korvausilman tehtävänä on lakaista likainen ilma poistoilmaventtiileille.
Ilma poistuu (musta nuoli) keittiöstä, WC:stä ja kylpyhuoneesta. Nyrkkisääntö: 1 korvausilmaventtiili / 20 m².Korvausilmaa (keltaiset nuolet) johdetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen. Korvausilman tehtävänä on lakaista likainen ilma poistoilmaventtiileille.
Ilma poistuu (musta nuoli) keittiöstä, WC:stä ja kylpyhuoneesta.
Nyrkkisääntö: 1 korvausilmaventtiili / 20 m².

Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmat

Korvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstä
Korvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.

Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältä
Huippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.

Radonpitoisuudet
Korkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.

Velco ja Fitrete - parhaat yhdessä

VELCO-korvausilmaventtiili on varustettu termostaatilla, jonka ansiosta ilmanvaihto toimii ympäri vuoden. Lämpölaajenemiseen perustuva termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti kaikkina vuodenaikoina. Helppoa ja toimivaa ilmanvaihtoa paikkaan kuin paikkaan.

FILTRETE-suodatinkankaan kuiduissa olevan pienen sähköisen varauksen ansiosta suodatin toimii kuin magneetti: pienhiukkaset tarttuvat suodattimeen kiinni, jopa ne näkymättömät, terveydelle juuri kaikkein haitallisimmat hiukkaset. VTT:n mittausten mukaan Filtreten suodatusluokka on F9.

Valitse sopiva vaihtoehto vanhan venttiilin tilalle

Usein korvausilmaventtiilien elinkaari on tullut tiensä päähän ja ne on aika vaihtaa. Seinäventtiili on helppo vaihtaa – mallista riippumatta – uuteen Velco VSR-100 malliin (myös halkaisijaltaan pienempi malli Velco VSR-80 saatavilla).

Velco VSR-100N 105,50 €/kpl, Filtrete VS-100 vaihtosuodatin 5 kpl 30,80 €/kpl.Velco VSR-100N 105,50 €/kpl, Filtrete VS-100 vaihtosuodatin 5 kpl 30,80 €/kpl.

Korvausilmaventtiili uuteen läpivientiin

Jos korvausilmaventtiiliä ei ole, malli Velco VLR-100 sisältää asennuksessa tarvittavat osat teleskooppimaista seinän paksuuden huomiovan läpivientiputken sekä ulkoritilän ja tietysti itse venttiilin ja suodatinosan.

Velco VLR-100 115,50 €/kpl, Filtrete VS-100 vaihtosuodatin 5 kpl 30,80 €.Velco VLR-100 115,50 €/kpl, Filtrete VS-100 vaihtosuodatin 5 kpl 30,80 €.

Korvausilmaventtiili puiseen tuuletusluukkuun

Jos ikkunoissa on puinen tuuletusluukku, kannattaa korvausilmaventtiili asentaa siihen, malli Velco VTR-100.

Tämä ratkaisu on edellistä helpompi asentaa ja on vielä edullisempi. Lisävarusteena on hyvä käyttää suodatinta Filtrete Aero. Pakkauksessa 1,43 m² suodatinkangasta, josta voi leikata useita sopivankokoisia paloja. Pakkauksessa myös kiinnityksessä tarvittavaa kaksipuolista teippiä.

Velco VTR-100 -venttiili 75,90 €/kpl, G-LAM-suodatinpakkaus 75,90 €/kpl. Velco VTR-100 -venttiili 75,90 €/kpl, G-LAM-suodatinpakkaus 75,90 €/kpl.
VELCO VSR-100N, VELCO VLR-100 ja VELCO VTR-100VELCO VSR-100N, VELCO VLR-100 ja VELCO VTR-100
 
Julkaistu
3.7.2017