Montako erilaista ovea voi yhdessä talossa olla?

Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä. 

Kohta on keittiönkin seinät pohjamaalissa ja saadaan kattoon paneelit ja sitten tapetit seinään. Millään ei malttaisi odottaa! Kummasti alkaa näyttää jo valmiimmalta valkoisilla seinillä. Nyt vaan pitää toivoa, että kaikki tarvittavat pistorasiat on muistettu.

Seiniä on pinnoitettu ja pönttöuuni onkin suojattu.Seiniä on pinnoitettu ja pönttöuuni onkin suojattu.

Huonejärjestys vaihtui

Ostaessamme talon, alakerrassa oli kolme ovea. Kuistilta meni ovi keittiöön sekä nykyiseen kodinhoitohuoneeseen. Ovet olivat 50-luvun laakaovia, jotka olivat hyvässä kunnossa, mutta mielestäni eivät sopineet enää meille. Yritin selailla kuvia ennen remonttia, mutta yhdessäkään kuvassa ei valitettavasti näy noita ovia. Nykyisen olohuoneemme tilalla oli edellisillä asukkailla makuuhuone, josta johti ovi nykyiseen kodinhoitohuoneeseen. Tämä ovi oli valkoinen kevytpeiliovi, joka ei todellakaan ollut meidän näköinen tai talon henkeen sopiva. Puhun tässä nykyisestä kodinhoitohuoneesta, sillä edellisillä asukkailla ei oikeastaan ollut mitään käyttötarkoitusta tuolle huoneelle. Huoneessa oli ainoastaan lämminvesivaraaja.

Koska makuuhuoneet on tarkoitus sijoittaa yläkertaan, halusin keittiön ja kuistin välille ainoastaan oviaukon. Minusta tuntui, että oven kanssa yläkerran makuuhuoneet olisivat jotenkin irrallinen osa. Jos kovilla pakkasilla oven avaaminen tuntuu viilentävän koko alakerran, niin asennan oviaukkoon vaikka talveksi paksun verhon.

pinnoitus_yläkerta

Vanhat peiliovet alakertaan

Ovien suhteen halusin tosiaan vaihtaa kaikki alakerran ovet vanhoihin peilioviin. Löysinkin sopivan kokoiset ovet karmeineen olohuoneen ja kodinhoitohuoneen välille sekä yläkertaan huoneiden välille. Ostimme myös kolmannen samankokoisen oven, jonka oli tarkoitus tulla kuistin ja kodinhoitohuoneen välille, mutta valitettavasti oviaukkoa ei pystytty suurentamaan tarpeeksi, joten jouduimme etsimään tilalle pienemmän oven. Vanhan peilioven löytäminen ei ole ollenkaan hankalaa, mutta vanhan karmillisen peilioven löytäminen on, sillä yleensä karmeja ei säälitä purettaessa. Onneksi remonttimiehemme lupasivat pienentää karmeja ovelle sopivaksi, joten selvisin pienellä alkavalla paniikilla. Kylpyhuoneen oven päätimme laittaa lasisena, jotta ikkunattomaan kodinhoitohuoneeseen tulisi vähän luonnonvaloa ja oven saisi tarvittaessa myös lukkoon. Yläkerran wc:n ovi kaipasi myös hieman sulattelua, sillä halusimme siihenkin toimivan lukon, eikä tuo vanha peiliovi siksi tullut kysymykseen. Paras ratkaisu oli ostaa siihen käsittelemätön mäntypeiliovi. Peiliovien ei mielestäni tarvitse missään nimessä olla samanlaisia, sillä meidän kodissa yhteneväinen maalipinta tulee olemaan ovien yhdistävä tekijä.

sisa_ovet

Kodinhoitohuoneen pintoja

Kodinhoitohuoneen seiniin suunnittelin hiertopinnoitteen, jonka pinta maalattaisiin sopivalla sävyllä. Remonttimiehillämme ei ollut aikaisempaa kokemusta hiertopinnoitteesta, joten huone oli pohjamaalattuna, kun aloimme keskustella siitä minkälaisen pohjan tuo hiertopinnoite vaatisi. Hieman turhaa työtä siis, mutta kun ei tieto kulje, niin joskus käy niin. Pohjalle piti laittaa sementtipohjainen tasoite, sillä valmistaja ei uskaltanut antaa takuuta siitä, että hiertopinnoite pysyisi maalipinnan päällä. Olisihan tuo saattanut pysyäkin, mutta ellei olisikaan, niin sitten vasta olisi turhaa työtä ollutkin. Kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen lattiatkin ovat tällä hetkellä laatoitusta vaille valmiit.

kodinhoitohuoneen pohjatasoitekodinhoitohuoneen pohjatasoite
 
Julkaistu
13.1.2015