• Etusivu
  • Rakentaminen

Tuulettuuko talosi alapohja oikein?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vilpe Oy
Päivitetty 07.05.2018
20151_42023.jpg

Ross-tuuletuspaalu alapohjan tuuletukseen ja tuloilmaputkeksi

Ross-tuuletuspaalu on tyylikäs tuote talon ryömintätilan tuuletukseen sekä talon alapohjan kosteusvaurioiden ja radonhaittojen ehkäisyyn. Ross-tuuletuspaalun kautta voidaan myös ottaa tuloilma esimerkiksi kellarisaunaan, takkaan tai ilmanvaihtokoneeseen. Ross-tuuletuspaalu toimii tuloilmakanavana myös, kun tehdään koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä tai koneellinen radonpoistojärjestelmä ryömintätilaan.

Ross-tuuletuspaalua voidaan käyttää hyväksi kaikkien talotyyppien tuuletuksessa. Tuuletuspaalu on suunniteltu niin, että ilma pääsee lähes esteettömästi virtaamaan putken läpi, eikä haitallista ilmalukkoa pääse syntymään. Rakenne estää myös lumen, roskien ja pieneläinten pääsyn alapohjan ryömintätilaan.

Tuuletuspaalun valinta

Ross-tuuletuspaalua on saatavana kolmea eri kokoa, Ross 125, Ross 160 ja Ross 200. Sopiva paalun koko valitaan kanavasta läpi virtaavan ilmavirran mukaan. Ross 125 voidaan liittää 125 mm:n ilmanvaihtokanavaan, Ross 160 voidaan liittää 160 mm:n ilmanvaihtokanavaan jne. Ross-saneeraussarjapaketilla saadaan ilman suurta vaivaa vanhan ryömintätilan pystyputken ilme uusittua ja tuuletus parannettua. Saneeraussarjan Ross-adapteri 125/110 sopii Ross- 125 ja 110 mm olevan putken välikappaleeksi ja Ross-adapteri 160/160 sopii Ross-160 ja 160 mm olevan putken välikappaleeksi.

Asennusputki helpottaa asennusta

Ross-tuuletuspaalun asennusta varten on erikseen saatavana Ross-asennusputki. Putki asennetaan seinäelementtiin tai valusokkeliin jo valuvaiheessa ja se soveltuu myös harkkosokkeliin. Rakenteensa ansiosta se tarttuu hyvin kiinni betoniin. Asennusputken kautta varsinainen Ross-paalu tai muu putki voidaan johtaa seinän läpi helposti rakentamisen myöhäisessäkin vaiheessa.

Tuuletuspaalun asennus on helppoa. Ross-tuuletuspaalupaketti sisältää hatun, pystyputken, seinäkiinnikkeet ruuveineen, kulmaputken, keskitysrenkaat sekä yksityiskohtaiset asennusohjeet. Ross-saneeraussarjassa kulmaputken tilalla on adapteri. Adapterin avulla liitetään Ross-tuuletuspaalu vanhan ryömintätilan tuuletusputken pystyosaan, joko maanpinnan ylä- tai alapuolelle. Ulkonäöllisesti parhain ratkaisu saadaan, jos adapteri asennetaan maanpinnan alapuolelle.

Putken pituuden säätö on helppoa. Haluttaessa putkea pidemmäksi voi pystyputkia pinota päällekkäin. Kun taas tarvitaan lyhempää putkea, hattu voidaan asentaa suoraan kulmaputkeen tai sahata pystyputki halutun mittaiseksi.

Asennus

1A. Mikäli käytät asennusputkea, niin asennusputki asennetaan

a) seinäelementtiin tai valusokkeliin jo valuvaiheessa (soveltuu myös harkkosokkeliin).

b) tekemällä reikä sokkeliin Asennusputken mukaan:

- Asennusputki 125: Ø 170 mm

- Asennusputki 160: Ø 208 mm

- Asennusputki 200: Ø 248 mm

1.B Mikäli et käytä erillistä asennusputkea, niin reiän koko sokkelissa Ross-putken mukaan:
- Ross 125: Ø 136 mm
- Ross 160: Ø 172 mm
- Ross 200: Ø 212 mm

2. Katkaise tarvittaessa paalu oikean mittaiseksi.

3. Kokoa paalu.

4. Asenna pakkauksen mukana tulleet kiinnikkeet seinään.

- Tarkista pystysuoruus vesivaa’alla.

5. Kiristä keskitysrenkaat paalun seinän läpi menevän osan ympärille.

6. Aseta paalun seinän läpi menevä osa sokkelissa olevaan asennusputkeen ja kiinnitä paalu seinäkiinnikkeisiin.

7. Tiivistä paalun ja asennusputken väli uretaanilla ja viimeistele liitos sokkelitasoitteella.

20151_42024.jpg

Valmistusmateriaali
Ross-tuuletuspaalu on valmistettu syöpymättömästä, sään ja iskun kestävästä, kierrätettävästä ja läpivärjätystä polypropeenimuovista. Muovi on myös UV-suojattu. Materiaali on kemiallisesti neutraali ja se kestää jatkuvaa -30 C - + 80 C lämpötilaa, lyhytaikaisesti -40 C - +120 C.

Tekniset tiedot
Ryömintätilan tuuletuksen suunnittelussa pitää ottaa huomioon talon muoto ja sijainti sekä ilmavirran esteet. Rakentamismääräyskokoelman osasta C2 löytyy lisätietoa ryömintätilojen tuuletusaukkojen tarvittavasta yhteispinta-alasta.

Info

Info

Terveyshaittoja

Ryömintätilan ilman korkea kosteuspitoisuus voi aiheuttaa normaalia voimakkaampaa mikrobikasvua ryömintätilassa, korroosiovaurioita kantavissa rakenteissa sekä betonin halkeilua ja rapautumista. Erityisesti kevytbetonielementeistä tehtyjen alapohjarakenteiden tapauksessa korroosiovauriot voivat heikentää rakenteen kantavuutta.

Maanpinnalla olevat orgaaniset rakennus- tai raivausjätteet tai purkamatta jääneet muottilaudoitukset ovat mikrobivaurioituneita ja tuottavat ryömintätilan ilmaan itiöitä, rihmaston palasia ja aiheenvaihduntatuotteita, joita kulkeutuu ilmavuotojen mukana sisäilmaan. Purkamatta jätetyt muottilaudat ovat paikallavaletuissa alapohjissa yleisiä. (Lähde: Sisäilmayhdistys)

Tuulettuvassa alapohjassa maaperästä tuleva radonpitoinen ilma laimenee, mikäli tuuletustilassa on ilmanvaihtoa. Ilmanvaihdon riittävyys saavutetaan noudattamalla tuuletusaukkojen koosta annettuja määräyksiä. Tuulettuvan alapohjan radontekniseen toimintaan vaikuttaa tuuletuksen riittävyys ja alapohjan tiiveys. (Lähde: STUK)

Vilpe Oy
Rakentaminen
alapohja
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20151_42023.jpg
Pidä radon poissa kodistasi
Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.
200711_7348.jpg
VILPE tekee puhtaan sisäilman
Kodin puhdas, terveellinen ilma ei ole itsestäänselvyys. Pientaloissa, rivitaloissa ja kerrostaloissa asuvat ihmiset ja lemmikkieläimet ovat jatkuvasti alttiina huoneiston sisäilmassa oleville epäpuhtauksille kuten pölylle, hajuille, käryille ja kosteudelle.Likainen tai kostea ilma, joka ei pääse poistumaan rakennuksesta hallitusti, tiivistyy ja lopulta kiinnittyy rakenteisiin aiheuttaen vuosien kuluessa näiden kunnon heikkenemistä sekä epäpuhtauksia huoneilmaan. Nämä voidaan estää riittävällä ilmanvaihdolla.Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka perustuu lämpimän sekä ulkoilmaa kevyemmän ilman nousuun pystyhormia pitkin ylös katolle, ei toimi hallitusti juuri missään sääolosuhteissa. Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei siksi täytä nykymääräysten mukaan asukkaiden ja käyttäjien terveys- ja olosuhdevaatimuksia eikä rakennusten kunto säily riittävän hyvänä.Koneellisella poistoilman vaihdolla saavutetaan huoneistojen sisäilman puhtaudelle selvästi parempi laatutaso kuin painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tämä perustuu siihen, että epäpuhtauksia, käryjä, hajuja ja kosteutta runsaasti sisältävä jäteilma poistuu koneellisen poistoilmanvaihdon venttiilien ja kanavien kautta pystyhormiin puhaltimen avulla ja sieltä edelleen ulkoilmaan poistoputken tai huippuimurin kautta. Pystyhormin yläpäässä olevan sähkökäyttöinen huippuimuri imee likaisen ja kostean ilman pystyhormista ja sitä kautta huoneistosta, sekä puhaltaa tämän likaisen ilman eli ns. jäteilman ulkoilmaan.
20235_81907.jpg
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärjestelmää
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärejstelmää pitävät sekä sisäilman puhtaana että kattorakenteet terveinä. Järjestelmä sopii sekä uudisrakentamiseen että korjausrakentamiseen. VILPE-tuotteet löydät LVI-alan liikkeistä, rautakaupoista ja kateainevalmistajilta.
20226_78677.jpg
Eriste, joka on säilyttänyt suosionsa jo yli 40 vuotta
Vuonna 1982 perustetun Finnfoam Oyn juuret ovat perinteisessä suomalaisessa yrittämisessä. Autotallissa vuonna 1971 aloitettu tekeminen on johtanut tänä päivänä kansainvälisesti toimivaan yritykseen, jolla on vankka tietotaito sekä tekninen osaaminen eristysmateriaaleista. Finnfoamin tavoitteena on aina ollut tuottaa kustannustehokkaita lämmöneristysratkaisuja asiakkailleen. Kehitystyössä halutaan ottaa huomioon ympäristö sekä sen suojelu kestävien ja pitkän eliniän tuotteiden muodossa, joiden valmistus kuormittaa ympäristö mahdollisimman vähän. Yhä edelleen tuo kehitystyö jatkuu uusien ideoiden kera.
Rivitalon etupiha
Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa
Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päätti taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.
20217_71544.jpg
Eristevalinnalla vaikutusta asumismukavuuteen
Periaatteessa mitä tahansa eristemateriaalia käyttäen voidaan saavuttaa rakennukselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset. Mutta eri eristemateriaalien väliltä löytyy eroja, kun tarkastellaan ääneneristys- sekä palo-ominaisuuksia ja tuotteen ekologisuutta. Eristevalinnalla on vaikutusta niin asumisen mukavuuteen kuin myös itse rakennuksen terveyteen, eikä tehtävän valinnan merkitys muutu, on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Esimerkiksi rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton