Tuulettuuko talosi alapohja oikein?

Ross-tuuletuspaalu alapohjan tuuletukseen ja tuloilmaputkeksi

Ross-tuuletuspaalu on tyylikäs tuote talon ryömintätilan tuuletukseen sekä talon alapohjan kosteusvaurioiden ja radonhaittojen ehkäisyyn. Ross-tuuletuspaalun kautta voidaan myös ottaa tuloilma esimerkiksi kellarisaunaan, takkaan tai ilmanvaihtokoneeseen. Ross-tuuletuspaalu toimii tuloilmakanavana myös, kun tehdään koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä tai koneellinen radonpoistojärjestelmä ryömintätilaan.

Ross-tuuletuspaalua voidaan käyttää hyväksi kaikkien talotyyppien tuuletuksessa. Tuuletuspaalu on suunniteltu niin, että ilma pääsee lähes esteettömästi virtaamaan putken läpi, eikä haitallista ilmalukkoa pääse syntymään. Rakenne estää myös lumen, roskien ja pieneläinten pääsyn alapohjan ryömintätilaan.

Ross_tuuletuspaalu_1200

Tuuletuspaalun valinta

Ross-tuuletuspaalua on saatavana kolmea eri kokoa, Ross 125, Ross 160 ja Ross 200. Sopiva paalun koko valitaan kanavasta läpi virtaavan ilmavirran mukaan. Ross 125 voidaan liittää 125 mm:n ilmanvaihtokanavaan, Ross 160 voidaan liittää 160 mm:n ilmanvaihtokanavaan jne. Ross-saneeraussarjapaketilla saadaan ilman suurta vaivaa vanhan ryömintätilan pystyputken ilme uusittua ja tuuletus parannettua. Saneeraussarjan Ross-adapteri 125/110 sopii Ross- 125 ja 110 mm olevan putken välikappaleeksi ja Ross-adapteri 160/160 sopii Ross-160 ja 160 mm olevan putken välikappaleeksi.

Asennusputki helpottaa asennusta

Ross-tuuletuspaalun asennusta varten on erikseen saatavana Ross-asennusputki. Putki asennetaan seinäelementtiin tai valusokkeliin jo valuvaiheessa ja se soveltuu myös harkkosokkeliin. Rakenteensa ansiosta se tarttuu hyvin kiinni betoniin. Asennusputken kautta varsinainen Ross-paalu tai muu putki voidaan johtaa seinän läpi helposti rakentamisen myöhäisessäkin vaiheessa.

Tuuletuspaalun asennus on helppoa. Ross-tuuletuspaalupaketti sisältää hatun, pystyputken, seinäkiinnikkeet ruuveineen, kulmaputken, keskitysrenkaat sekä yksityiskohtaiset asennusohjeet. Ross-saneeraussarjassa kulmaputken tilalla on adapteri. Adapterin avulla liitetään Ross-tuuletuspaalu vanhan ryömintätilan tuuletusputken pystyosaan, joko maanpinnan ylä- tai alapuolelle. Ulkonäöllisesti parhain ratkaisu saadaan, jos adapteri asennetaan maanpinnan alapuolelle.

Putken pituuden säätö on helppoa. Haluttaessa putkea pidemmäksi voi pystyputkia pinota päällekkäin. Kun taas tarvitaan lyhempää putkea, hattu voidaan asentaa suoraan kulmaputkeen tai sahata pystyputki halutun mittaiseksi.

Asennus

1A. Mikäli käytät asennusputkea, niin asennusputki asennetaan

a) seinäelementtiin tai valusokkeliin jo valuvaiheessa (soveltuu myös harkkosokkeliin).

b) tekemällä reikä sokkeliin Asennusputken mukaan:

 - Asennusputki 125: Ø 170 mm

 - Asennusputki 160: Ø 208 mm

 - Asennusputki 200: Ø 248 mm

1.B Mikäli et käytä erillistä asennusputkea, niin reiän koko sokkelissa Ross-putken mukaan:
 - Ross 125: Ø 136 mm
 - Ross 160: Ø 172 mm
 - Ross 200: Ø 212 mm

2. Katkaise tarvittaessa paalu oikean mittaiseksi.

3. Kokoa paalu.

4. Asenna pakkauksen mukana tulleet kiinnikkeet seinään.

 - Tarkista pystysuoruus vesivaa’alla.

5. Kiristä keskitysrenkaat paalun seinän läpi menevän osan ympärille.

6. Aseta paalun seinän läpi menevä osa sokkelissa olevaan asennusputkeen ja kiinnitä paalu seinäkiinnikkeisiin.

7. Tiivistä paalun ja asennusputken väli uretaanilla ja viimeistele liitos sokkelitasoitteella.

Ross_tuuletuspaalu_1200_det

Valmistusmateriaali
Ross-tuuletuspaalu on valmistettu syöpymättömästä, sään ja iskun kestävästä, kierrätettävästä ja läpivärjätystä polypropeenimuovista. Muovi on myös UV-suojattu. Materiaali on kemiallisesti neutraali ja se kestää jatkuvaa -30 C - + 80 C lämpötilaa, lyhytaikaisesti -40 C - +120 C.

Tekniset tiedot
Ryömintätilan tuuletuksen suunnittelussa pitää ottaa huomioon talon muoto ja sijainti sekä ilmavirran esteet. Rakentamismääräyskokoelman osasta C2 löytyy lisätietoa ryömintätilojen tuuletusaukkojen tarvittavasta yhteispinta-alasta.

Terveyshaittoja

Ryömintätilan ilman korkea kosteuspitoisuus voi aiheuttaa normaalia voimakkaampaa mikrobikasvua ryömintätilassa, korroosiovaurioita kantavissa rakenteissa sekä betonin halkeilua ja rapautumista. Erityisesti kevytbetonielementeistä tehtyjen alapohjarakenteiden tapauksessa korroosiovauriot voivat heikentää rakenteen kantavuutta.

Maanpinnalla olevat orgaaniset rakennus- tai raivausjätteet tai purkamatta jääneet muottilaudoitukset ovat mikrobivaurioituneita ja tuottavat ryömintätilan ilmaan itiöitä, rihmaston palasia ja aiheenvaihduntatuotteita, joita kulkeutuu ilmavuotojen mukana sisäilmaan. Purkamatta jätetyt muottilaudat ovat paikallavaletuissa alapohjissa yleisiä. (Lähde: Sisäilmayhdistys)

Tuulettuvassa alapohjassa maaperästä tuleva radonpitoinen ilma laimenee, mikäli tuuletustilassa on ilmanvaihtoa. Ilmanvaihdon riittävyys saavutetaan noudattamalla tuuletusaukkojen koosta annettuja määräyksiä. Tuulettuvan alapohjan radontekniseen toimintaan vaikuttaa tuuletuksen riittävyys ja alapohjan tiiveys. (Lähde: STUK)


 
Julkaistu
7.5.2018