Aloita sähköistyksen suunnittelu haaveilulla

Sähköistys vaikuttaa merkittävästi kodin toimivuuteen, energiatalouteen, turvallisuuteen ja myös asunnon arvoon. Ja tätä kautta edelleen Sinun ja perheesi hyvinvointiin. Kun olet käynnistämässä remonttia, katsele ympärillesi: mitkä asiat sähköistyksessä harmittavat päivittäin.

Mieti myös, millaiset automaattiset toiminnot voisivat helpottaa elämääsi tai tuoda jopa ripauksen luksusta. Sähköistyksellä pystyy kohentamaan elämänlaatua yllättävän paljon. Parhaiten saat mahdollisuuksista tietoa kutsumalla sähkömies kotiisi niistä kertomaan ja ideoimaan kanssasi sopivia ratkaisuja.

Tarpeiden ja toiveiden kartoitus on kenties tärkein osa sähköistyksien hankintaa, olipa kysymys uuden rakentamisesta tai vanhan peruskorjaamisesta. Kun tarpeet ovat selvillä, ammattilainen tekee niiden pohjalta sähkösuunnitelman.Tarpeiden ja toiveiden kartoitus on kenties tärkein osa sähköistyksien hankintaa, olipa kysymys uuden rakentamisesta tai vanhan peruskorjaamisesta. Kun tarpeet ovat selvillä, ammattilainen tekee niiden pohjalta sähkösuunnitelman.
Tarpeet kannattaa selvittää jokaisen perheenjäsenen ikä, elämäntapa, toiveet ja myös harrastukset huomioon ottaen. Tarpeita voi selvittää vaikkapa tällaisin kysymyksin: Tehdäänkö jostain huoneesta kotitoimisto atk-laitteineen? Halutaanko kotiin musiikki- ja tv-keskus? Onko jokaisella perheenjäsenellä oma henkilökohtainen tietokone ja televisio huoneessaan? Halutaanko valaistusta, lämmitystä tai muita toimintoja säätää ja ohjata etänä älypuhelimesta?
Tarvitaanko pihalle lisävalaistusta, liiketunnistimia, pistorasioita tai kulkureittien sulanapitoa? Tarvitaanko kotiin turvalaitteita hälyttämään asiattomista tunkeilijoista? Ovatko perheenjäsenet ikääntyneitä ja tarvitsevat talotekniikkaa turvallisen itsenäisen asumisen tukemiseen ja omaisten huolta lievittämään? Millainen on kodin muuntautumismahdollisuus asukkaiden vaihtumisen myötä?
Tarpeiden ja toiveiden kartoitus on kenties tärkein osa sähköistyksien hankintaa, olipa kysymys uuden rakentamisesta tai vanhan peruskorjaamisesta. Kun tarpeet ovat selvillä, ammattilainen tekee niiden pohjalta sähkösuunnitelman. Pienkohteissa suunnitelman laatii usein sama sähköurakoitsija, joka toteuttaa myös asennukset. Isommissa rakennus- ja saneerauskohteissa käytetään sähkösuunnittelussa siihen erikoistunutta asiantuntijaa.

Vähänkin isommassa sähköistyshankkeessa kannattaa pyytää tarjous sähkösuunnitelmasta ja asennuksesta useammalta sähköurakointiyritykseltä ja tehdä se samoilla perustiedoilla ja kriteereillä. Hyvin laaditun tarjouspyynnön perusteella tarjousten vertailu on helppoa. Lähellä toisiaan olevat hinnat merkitsevät usein tarjousten yhdenvertaisuutta. Epätäydellinen ja huolimattomasti laadittu tarjouspyyntö voi johtaa suuriin hintapoikkeamiin. Lisäksi tarjousten sisällön vertailu voi olla vaikeaa ja aikaa vievää.

Sähkömiehen omalta alueeltasi löydät osoitteesta www.sähkötreffit.fi
 
Julkaistu
5.5.2014