• Etusivu
  • Rakentaminen

Omakotitalon tontin hankinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.12.2014
201412_41969.jpg

Tontteja kannattaa vertailla keskenään ennen varsinaista valintaa.

Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?

Tontti ja siihen liittyvät vaatimukset määrittävät minkälaisen talon voi rakentaa?

Aika nopeasti selviää, kuinka monimutkaisesta asiasta on oikeastaan kysymys. Helpoin tapa hankkia tontti on kävellä kunnanvirastoon ja selvittää kunnan kaavoittamien tonttien sijainti sekä luovutusehdot ja tavat. Tällöin tontilla on usein jo kunnallistekniikka valmiina. Mahdollisesti tietkin ovat asfaltoituja ja liittymät valmiina tontin puolella. Hintakin on usein edullinen tai, jos on kyseessä vuokratontti, niin vuokra on yleensä kohtuullinen.

Kaikki tuntuu hyvältä, koska tontti on sopivalla etäisyydellä työpaikasta, koulusta, harrastuspaikoista ja joukkoliikenne toimii ja muutkin palvelut on saavutettavissa. Varjopuolena on kuitenkin tiukat kaavamääräykset ja velvoitteet. Talon muoto, seinien ja vesikaton materiaalit, katon kaltevuus, harjan suunta ikkunoiden koko, istutettavien puiden määrä jne. määrätään tarkasti. Samoin tontille ajotien paikka on myös määritelty. Tontille annettu rakennustehokkuus määrää talon koon. Myös piharakennuksen paikka tontilla ja koko määrätty. Usein tonteista on kova kilpailu, jolloin on tyytyminen tonttiin, jonka ilmansuunnat eivät ole toivottuja. Tässä tilanteessa talo on suunniteltava tontille sopivaksi.

Rakennettavan talon ominaisuudet määrittävät tontin

Usein on tilanne, jolloin perheelle on muodostunut selvä käsitys minkälaisen talo he haluavat. Tällaisessa tapauksessa tarvitaan tontti, johon haluttu talo voidaan rakentaa. Jos tarpeet ovat koon, ulkomuodon tai värin suhteen poikkeava, niin rakennuslupa tälle unelmien talolle heltiää helpoimmin haja-asutusalueelle isohkolle tontille. Joudutaan tinkimään lyhyistä etäisyyksistä työpaikalle, kouluun tai harrastuksiin. Joukkoliikennekään ei välttämättä toimi. Kunnallistekniikkaakaan ei aina ole tarjolla. On selvää, että kustannukset nousevat kaava-alueen tonttiin verrattuna. Saadaan kuitenkin sellainen talo perheen asunnoksi, josta on unelmoitu.

Perustamisolosuhteiden huomioiminen

Kaava-alueen tontista on yleensä tietoa maaperästä riittävästi, jotta ilman pohjatutkimusta voidaan päätellä paalutustarpeesta. Jos rakennus joudutaan paaluttamaan, tulee pohjatyöt kalliimmaksi kuin suoraan maan varaan perustettaessa. Asemakaava-alueiden ulkopuolella maaperästä syytä tehdä alustava maaperätutkimus ennen lopullisen tonttikaupan tekemistä. Kaikissa tilanteissa on ennen perustussuunnittelua tehtävä pohjatutkimus ja sen perusteella perustustapalausunto. Näitten pohjalta perustussuunnittelija pystyy tekemää perustussuunnitelmat, jos talon rakennesuunnitelmat ovat käytettävissä.

Tontin ostaminen

Ennen tontin ostoa on tulevan talon suunnittelijalta varmistettava, että halutunlainen talo tontille voidaan todella rakentaa. On myös varmistettava, myyjä hallitsee tonttia niin, että hän voi tontin myydä. Myös tonttiin liittyvät rasitteet ja niiden vaikutus rakentamiseen on selvitettävä.

Asiantuntija apuna tonttia ostettaessa

Jos rakennushankkeessa ollaan vakavasti liikkeellä, asiantuntijaa kannattaa käyttää apuna. Asiantuntijan kokemus auttaa välttämään turhaa työtä ja tarpeetonta selvittämistä. Asiantuntija tuntee lähialueen markkinat ja hänellä on käytössään oma verkostonsa, minkä kautta tietoa myynnissä olevasta tontista löytyy.

Asiantuntija on paras ottaa mukaan projektiin jo tontin hankintavaiheessa.
Asiantuntija on paras ottaa mukaan projektiin jo tontin hankintavaiheessa.

Olli Hanhiniemi RI(amk)

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20182_51519.jpg
Näin asennat itse sisustustiilet
Sisustustiilien suosio kodin sisustamisessa on lisääntynyt. Tiilillä saat eläväpintaisen tehosteseinän tai seinän osan. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Wienerbergerin tiililaattojen valikoimassa on useita eri värejä ja tiilet on helppo asentaa myös itse.
20154_43200.jpg
Julkisivun lisälämmöneristys ja puuverhous
Tarvittavat materiaalit- rullamitta- vasara- pitkä vesivaaka- mattoveitsi ja/tai villaveitsi- akkukone- katkaisu- ja jiirisaha- maalisuti pohjamaalaukseenTyöohje sisältää puurunkoisen omakotitalon lisälämmöneristämisen tuulensuojalevyllä. Talon ulkopinta verhoillaan puulla.Vanhan verhouksen purku1. Vanha verhous puretaan runkoon/tuulensuojalevyyn saakka. Vanhat ja huonokuntoiset puuosat ja eristeet korjataan. Ennen lisälämmöneristystä tarkistetaan alustan suoruus ja kuivuus.Lisälämmöneristys2. Seinän alaosaan tai sokkelin yläreunaan kiinnitetään puurima tai käyttötarkoitukseen soveltuva aloitusprofiili. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.
20085_11003.jpg
AIKA-talo mukautuu perheen tilatarpeisiin
Kastelli-talot tuo Vaasan Asuntomessuille psykologiseen talosuunnitteluun perustuvan uutuusmalliston AIKA 188 -talon.Muunneltavuus eri sukupolvien tarpeisiin ja lapsiperheen arjen hallinta uudenlaisten tilaratkaisujen avulla ovat tämän talon avainsanoja.Messutalon suunnittelusta on vastannut arkkitehti Jouko Saari. Hän on hyödyntänyt puutalorakentamisen perinteitä modernilla tavalla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Alihankintojen valvonta
Alihankkijoiden, laite- ja tuotevalintojen tarkastus ja hyväksyntäToimenpiteet:Urakoitsijoiden tulee esittää mahdolliset alihankkijansa rakennuttajan hyväksyttäväksi esim. urakoitsijapalavereissa. Alihankkijoiden osalta tulee esittää selvitys ammattitaidosta, aikaisemmista kohteista jne. Alihankkijoiden verojäämä-, eläkevakuutusmaksu ym. muiden todistusten tulee olla kunnossa. Urakoitsijoiden tulee hyväksyttää käytettävät laitteet ja tuotteet rakennuttajalla. Mikäli käytettävät laitteet ja tuotteet poikkeavat urakkasopimuksessa esitetyistä, tulee urakoitsijan osoittaa laitteiden ja tuotteiden vastaavuus. Vastaavuuden tarkistamisen suorittaa rakennuttajakonsultin ohella ao. suunnittelija, joka antaa asiasta lausuntonsa.Vastuuhenkilöt:ValvojaDokumentit:Maininta työmaakokouksen pöytäkirjassaHyväksyntä:Projektipäällikkö
20115_25706.jpg
4. Paineellinen vesi ja vesi-wc, wc-vesien ja pesuvesien käsittely eri järjestelmissä
Kun käyttövesi otetaan sähköpumpulla kaivosta, järvestä tai suoraan vesijohtoverkosta, vettä kulutetaan tällöin selvästi enemmän, ja jätevedet on myös käsiteltävä tehokkaammin. Kiinteistöllä on myös vesivessa.
200611_2213.jpg
Tuotemapeissa ajantasalla olevaa tietoa
Sisustaja.com-palvelun yhtenä tietopankkina voidaan pitää tuotemappeja, jotka on jaoteltu vasemman reunan valikkoon. Mukana on yleistietoa sekä tuote-esittelyjä luotettavista ja laadukkaista tuotteista.Tuotemapit on laadittu seuraavin perustein:Looginen järjestys, joka alkaa yleisesittelystä ja päättyy käytännön esittelyyn, esim. seurantakohteen muodossa. Selkeä, toistuva sisältörakenne, eli kun olet tutustunut yhteen tuotemappiin, osaat käyttää kaikkia tuotemappeja.Informaatio on osittain tuotettua ja osittain linkitettyä, esimerkiksi tuote-esittelyjen osalta. Näin sisältö pysyy hyvin ajantasalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton