• Etusivu
  • Talo

VTT: Purkusuunnittelu osaksi rakentamista – osien uudelleenkäyttö ja kierrätys parantavat rakennusten ekotehokkuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.12.2014
201412_41878.jpg

Hyvällä suunnittelulla voidaan edistää rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäyttöä ja samalla säästää ympäristöä ja materiaalikustannuksia. Tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää arvioida, miten rakennukset voidaan järkevästi korjata tai purkaa osiin ja miten hyödyntää osien jäljellä oleva elinikä uusissa käyttökohteissa. Paras tapa on tehdä purkusuunnittelu jo osana rakennussuunnittelua.

Rakennusosien uudelleenkäyttö on edullista ympäristön kannalta ja voi olla myös huomattavasti halvempaa kuin käyttö uusioraaka-aineena. Rakennusmateriaalien tuotanto ja itse rakentaminen ovat käyttövaiheen energiankulutuksen ohella merkittävin rakennuskantaan liittyvä ympäristökuormien aiheuttaja. Käyttökelpoisten osien uudelleenkäytöllä säästetään vastaavan uuden tuotteen valmistuksessa tarvittava energia.

Nykyisin suunnittelun lähtökohtana on helppo ja tehokas rakennettavuus, mutta tulevaisuudessa suunnittelijan tulee osata myös arvioida, miten rakennukset voidaan järkevästi korjata tai purkaa osiin ja miten voidaan hyödyntää osien jäljellä oleva elinikä uusissa käyttökohteissa. Lisäksi rakennusmateriaalien ja -tuotteiden valmistusprosessissa tulee optimoida luonnonvarojen käyttö ja suosia kierrätysmateriaaleja.

Käytännön rakentamisessa suunnittelu uudelleenkäyttöä ja kierrätystä varten näkyy tarpeen mukaan muunneltavina ja modulaarisina ratkaisuina, joissa rakenteet ja materiaalit ovat pitkäikäisiä, helposti purettavia, lajiteltavia ja kierrätettäviä. Hyvällä purettavuuden suunnittelulla myös rakennuksen ja talotekniikan huollettavuus ja korjausmahdollisuudet helpottuvat ja vähentävät tulevaisuudessa syntyviä kustannuksia.

Paras tapa edistää purettavien rakennusosien uudenkäyttöä ja kierrätystä on ottaa purkusuunnitelma jo osaksi hankkeen muuta suunnittelua. Sen tulisi olla osa rakennusten ja rakenteiden elinkaaren hallintaa koskevaa suunnittelua. Purkusuunnitelmassa on tärkeää arvioida eri tavoin hyödynnettävät materiaalimäärät ja käytettävät purkumenetelmät. Nämä esitetään nykyisin vasta haettaessa lupaa rakennuksen purkamiselle.

VTT tutki rakennuselementtien uudelleenkäyttöä hiljattain päättyneessä ReUSE-projektissa. VTT esittää myös kehittämistarpeita purettavuuteen ja korjattavuuteen liittyvän suunnittelun parantamiseksi. Näistä keskeisimpiä ovat uudelleenkäyttöä tukevan ohjeistuksen ja lainsäädännön kehittäminen sekä liiketaloudellisten ja ekologisten hyötyjen osoittaminen esimerkkikohteiden avulla.

ReUSE-projekti on yksi ympäristöministeriön vihreän talouden hankkeista. ReUSE liittyy läheisesti kansalliseen rakentamisen materiaalitehokkuuden edistämisohjelmaan ja Kestävää kasvua materiaalitehokkuudella -ohjelmaan. Projektia ovat rahoittaneet ympäristöministeriön lisäksi Finnish Wood Research Oy FWR, Ekokem Oy, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto TTY.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78674.jpg
Puu avuksi pörssisähkön hintapiikkeihin
Lämpö on yksi perusasioita, joita ihminen kaipaa ruoan ja veden lisäksi. Oman kodin huoltovarmuudelle kannattaa nyt antaa painoarvoa enenevässä määrin, sillä mikä onkaan parempaa kuin sytyttää takkaan lämmittävä tuli syksyn tuulien ja viimojen ulistessa nurkissa tai pakkasen paukkuessa tammikuussa.
20218_72138.jpg
Viisi asiaa, joita et tiennyt painovoimaisesta ilmanvaihdosta
Ilmanvaihto voidaan yleisesti jaotella joko koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon, koneelliseen poistoilmanvaihtoon tai täysin painovoimaisesti toimivaan ilmanvaihtoon. Yli kahdessa miljoonassa suomalaiskodissa ilmanvaihto on joko painovoimainen tai koneellisella poistolla varustettu. Monelle oman kodin ilmanvaihto on silti mysteeri. Tiesitkö nämä kotisi ilmanvaihdosta?
20226_78534.jpg
Turner autotallinovet
Helppokäyttöiset ja turvalliset autotallinovet ovat varma sekä erinomainen valinta jokaiseen kotiin – on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Hyvin eristetyt sekä tiiviit ovet pitävät omaisuutesi varmassa tallessa ja suojassa. Turnerin laajasta valikoimasta löytyy useita ovimalleja sekä erilaisia ovityyppejä, joista varmasti löytyy ratkaisu joka toimii parhaiten juuri sinulle.
20078_6103.jpg
Täyslämmin Kastelli-huvila
Kastellin Huvilamessut antavat hyvän läpileikkauksen ympärivuotisen huvila-asumisen mahdollisuuksista. Näyttelykohteissa vierailijat voivat tutustua Kastellin laatuun ja toimivuuteen aidossa ympäristössä, jossa myös ympäröivä luonto on keskeinen osa loma-asunnon tunnelmaa.
20101_19849.jpg
Matalaenergia-aika alkoi
Tämän vuoden alusta astuivat voimaan ympäristöministeriön uudet määräykset koskien rakennusten energiatehokkuutta. Vanhat määräykset tiukentuivat tuntuvasti, noin 30-40%.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palovaroitinkampanja alkaa - Testaa palovaroittimesi 11. päivä
Suomen paikallisradioissa alkaa 11. elokuuta kampanja, jolla Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK kannustaa kansalaisia pitämään huolta omista ja läheistensä palovaroittimista. Tavoitteena on, että palovaroittimien toiminta testattaisiin kerran kuukaudessa. Kampanja toistuu vuoden loppuun saakka kunkin kuukauden 11. päivänä. SPEKin suosittelema vuosittainen palovaroittimen paristonvaihtopäivä on helmikuun 11. päivänä vietettävä 112-päivä.Palovaroitinkampanjalla SPEK kehottaa meitä kaikkia pitämään huolta palovaroittimistamme. Palovaroittimen paristo on voinut tyhjentyä huomaamatta loman tai viikonloppumatkan aikana. Myös pitkä käyttöikä on saattanut uuvuttaa laitteen, jolloin se täytyy vaihtaa uuteen. Jos palovaroitin ei toimi, se ei myöskään varoita vaarasta.SPEKin suosittelema palovaroittimen tarkastuspäivä, kuukauden 11. päivä, perustuu 112-päivään, jota vietetään ensi helmikuun 11. päivänä jo kahdettatoista kertaa. Hätänumeron ohella palovaroitin ja paristonvaihto ovat olleet 112-päivän kestoaiheita.Nyt alkavalla palovaroitinkampanjalla on joka kuukausi erilainen teema. Oman palovaroittimen testinapin painamisesta ja savun vaarallisuudesta muistuttamisen lisäksi ihmisiä kannustetaan pitämään huolta toisistaan: esimerkiksi ikäihmisten saattaa olla vaikeata muistaa testaus tai vaihtaa paristo. Suomessahan kuolee tulipaloissa enemmän ihmisiä kuin muissa läntisen Euroopan maissa. Myös tulipalon nopeudesta ja ihmisten omasta huolimattomuudesta varoitetaan kampanjan kuluessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton