Jouluvalot vaivattomammin tänä ja seuraavina jouluina

Laadukkaat ja oikein asennetut valosarjat piristävät pimeän aikaan pihapiiriä, parveketta ja sisätiloja. Runsaat valikoimat takaavat, että jokainen löytää mieleisensä ja tarkoitukseen sopivan valosarjan. Hyvin hoidettuna valot tuottavat iloa monen vuoden ajan.
Ennen hankintaa täytyy tietää, aiotaanko valosarja asentaa ulos vai sisätiloihin

- Ulos ripustettavien valosarjojen ja niiden muuntajien on oltava kosteuden ja pakkasen kestäviä. Ulkokäyttöön tarkoitetussa muuntajassa kosketus- ja kosteussuojauksesta kertova IP- tunnus on esim. IP34, IP44 tai IP64. Pakkauksessa voi olla myös maininta kyseisen laitteen soveltumisesta ulkokäyttöön, opastaa Sähkötreffit-palvelun asiantuntija Henrik Rousku.

Ulos asennettavissa valosarjoissa voi kuitenkin olla myös muuntaja, jota ei saa asentaa ulos. Tällaisen muuntajan kosteussuojaus ei ole riittävä ulkopistorasiaan kytkettäväksi. Tällöin ainoa vaihtoehto on pujottaa valosarjan johto ulos esimerkiksi ikkunan raosta varoen vaurioittamasta johtoa.

Sisäpistorasiaan liitettyä jatkojohtoa ei saa sähköturvallisuussyistä viedä ulos

- Jos jouluvaloja käytetään vuosittain ulkona samassa paikassa, esim. pihapuun koristelussa, suosittelen pistorasian asennuttamista ulkoseinään tai pihalle. Oikea sijoituspaikka pistorasialle on sellainen, josta sitä on helppo käyttää, mutta jossa siitä ei ole vaaraa lapsille tai kotieläimille. Pistorasian asennuttaminen on työ, joka pitää antaa ammattilaisen tehtäväksi. Osaavan ja asiantuntevan sähkömiehen kuluttaja löytää kätevimmin www.sähkötreffit.fi –palvelusta, sanoo Rousku.
Ulos ripustettavien valosarjojen ja niiden muuntajien on oltava kosteuden ja pakkasen kestäviä.Ulos ripustettavien valosarjojen ja niiden muuntajien on oltava kosteuden ja pakkasen kestäviä.
Jouluvalojen kunto on hyvä tarkistaa huolellisesti joka vuosi ennen käyttöön ottoa. Tarkistaminen kannattaa tehdä myös valoja pois otettaessa. Rikkinäisiä johtoja ja muitakaan viallisia sähkölaitteita ei pidä käyttää, sillä ne ovat aina turvallisuusriski. Johtoja ei myöskään saa yrittää parannella tai korjailla teippauksilla.
Ulkovalosarjat on syytä varastoida seuraavaa vuotta varten heti, kun valoille ei enää ole tarvetta. Valoja ei myöskään kannata asentaa kovin aikaisin syksyllä. Ulkona roikkuvat valot joutuvat tuulen, sateen, pakkasen ja auringon armoille. Tällöin valosarjat rikkoutuvat helpommin ja niiden elinikä lyhenee.

Lamppujen rikkoutuminen on varsinkin vanhemmissa valosarjoissa yleisin riesa

Eräät valosarjat pimenevät kokonaan yhdenkin lampun rikkoutuessa. Jos yksikin lamppu hajoaa, se kannattaa vaihtaa heti vaikka muut jäisivätkin palamaan, sillä rikkinäinen lamppu voi lyhentää muiden valosarjassa olevien lamppujen elinikää. Nykyisin suosituissa led-valosarjoissa ei yleensä ole vaihdettavia lamppuja. Ne ovatkin pitkäikäisiä oikein asennettuna ja säilytettynä.

- Valosarjan energiankulutus on yleensä pientä. Mutta jos sarjaa käytetään monta kuukautta, pitkäkestoiset, energiataloudelliset led-valot ovat järkevä vaihtoehto. Monissa valoletkuissa energiankulutus voi olla yllättävänkin suuri. Ajastimen käytöllä voi vähentää energiankulutusta, tietää Rousku.
Sähköisen jouluvalaistuksen suunnittelussa kannattaa aina ottaa huomioon myös ympäristön ja naapureiden näkökulma. Nykyisillä valaistuksenohjausjärjestelmillä voi saada aikaan kirkkaasti ja eri väreissä vilkkuvan valoshown, joka ei ehkä aina kuitenkaan ihastuta naapureita välkkyessään vuorokauden ympäri.

Joulun aikaan on myös tärkeää varmistaa, että kodissa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia, muistuttaa Henrik Rousku.
 
Julkaistu
2.12.2014