Älykäs lämmityksenohjaus säästää pennosia

Oli lämmitysmuoto mikä tahansa, mukava ja energiatehokas lämpö kotiin saadaan aikaan lämmityksen järkevällä ohjauksella. KNX-taloautomaation avulla lämmitys saadaan aina mukautettua eri tilanteisiin sopivaksi, jolloin säästetään sekä energiaa että rahaa. Kodin lämmittämiseen kuluu noin 50 % kodin käyttämästä energiasta (Motiva), joten pienetkin lämmitysenergian säästöt näkyvät helposti kukkarossa konkreettisina säästöinä.

Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että kun huonelämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, säästyy noin 5 % lämmitykseen kuluvaa energiaa (Motiva). KNX-taloautomaation termostaateilla voidaan ohjata jokaisen tilan huonelämpötilaa yksilöllisesti tai esimerkiksi laskea koko kodin lämpötilaa poissaolon ajaksi. Makuuhuoneiden ja kulkutilojen lämpötilaa kannattaa aina pitää hieman viileämpänä kuin muiden oleskelutilojen.

KNX:llä ohjataan myös lämmitystä.KNX:llä ohjataan myös lämmitystä.

Aina tilanteeseen sopiva lämpötila

Huonelämpötilaan vaikuttaa omien mieltymysten lisäksi myös muut tekijät: sähkölaitteiden käyttö, ihmisten määrä, tulisijan käyttö sekä saunan lämmitys. KNX-taloautomaation avulla voidaan luoda tilanneohjauksia, jotka osaavat ottaa kulloisenkin tilanteen mukaan huomioon paitsi lämpötilan säätämisen, myös valaistuksen ohjaamisen tunnelmaan sopivaksi. Jos järjestät illanvieton ystävillesi, voit yhdellä napinpainalluksella kytkeä olohuoneeseen tunnelmavalaistuksen, käynnistää stereolaitteiston ja säätää lämmityksen pienemmälle. Samalla tavoin suursiivouksen aikaan kytket kerralla kotiin täyden valaistuksen ja sammutat lämmityksen tuuletuksen ajaksi. Töihin lähtiessä taas kaikki valot sammuvat, pistorasioista katkaistaan virta ja huonelämpötila laskee muutamalla asteella.

Lämmityksen ohjaus takaa aina sopivan lämpötilan huoneisiin.Lämmityksen ohjaus takaa aina sopivan lämpötilan huoneisiin.

Seuraa energiankulutusta reaaliaikaisesti

Kun kodin huonelämpötila pidetään aina tilanteeseen sopivalla tasolla eikä lämmitetä turhaan, säästyy energiaa. Se näkyy viimeistään muutaman kuukauden päästä saapuvassa laskussa, mutta se on myös mahdollista todeta heti. KNX-taloautomaatioon on saatavissa reaaliaikainen energiakulutuksen seuranta, jonka avulla voit tarkkailla kulutuspiikkejä ja kulutuksen trendejä sekä lämmön, sähkön että veden osalta. Kokemukset ovat osoittaneet, että kun asukas pystyy itse seuraamaan miten paljon energiaa milloinkin kuluu, se muokkaa voimakkaasti hänen käyttäytymistään, joka puolestaan synnyttää lisää säästöjä. Näin huomattiin esimerkiksi Suomen ensimmäisessä älykkäässä kerrostalossa Espoossa, lue artikkeli täältä.
Kiinnostaako KNX-taloautomaatio – tilaa ilmainen esite!
 
Julkaistu
17.11.2014