Uusi kattila tehosti lämmitystä

Paritaloon Helsingin Pakilassa tehtiin naapuruksien yhteisen öljykattilan vaihto. 1960-luvulla rakennettuun taloon vaihdettiin kattilan lisäksi poltin, säätölaitteet ja pumput. Lisälämmönlähteenä toisessa huoneistossa toimii pari vuotta sitten asennettu varaava takka.

lammolla_syksy2014
Lämmityspatterit on voinut laittaa välillä talvellakin pois päältä varaavan takan ansiosta, kertoo Per Dahlström. Säästöä lämmityskustannuksiin on tullut muidenkin paritalon puolikkaaseen tehtyjen remonttien ansiosta. Ikkunaremontti vaikutti kustannuksiin selvästi. Öljyn yli 5 000 litran vuosikulutuksesta on päästy noin 4 600 litran kulutukseen.

Taina ja Per Dahlström muuttivat 1960-luvulla rakennettuun taloon melkein parikymmentä vuotta sitten Oulunkylästä. – Näiltä alueilta hetken aikaa jouduttiin kotia etsimään ennen kuin tämä osui kohdalle, kertoo Per. Koko talo on vuosien aikana remontoitu oikeastaan lattiasta kattoon.

Uudet kattilat energiatehokkaampia

Uusi kattila tuo toivottavasti säästöä vielä lisää, Dahlströmit arvelevat. Vanhat kattilat eivät ole energiatehokkaita. Uuden kattilan myötä tehokkuus paranee ja öljynkulutus pienenee, tämä näkyy lämmityslaskussa. Vähemmän kuluttava kattila myös vähentää päästöjä. Säännöllinen huolto takaa pitkäikäisyyden ja hyvän toimintavarmuuden. – Toki vasta vuoden kuluttua voi tehdä tarkkoja arvioita siitä, miten lämmityslaskua on saatu hilattua alas vuositasolla, muistuttaa Per.

Vanha öljykattila oli tullut tiensä päähän, sen automatiikka oli jo tehtävänsä tehnyt. Per kertoo, että kyllähän sitä tulee mietittyä, kauanko melkein 30 vuotta vanha kattila enää jaksaisi lämmittää. Hän lisää, että nyt ei tarvitse huolehtia siitä, toimiiko lämmitys vai ei. Talon molemmat huoneistot ovat pinta-alaltaan noin 100 m2 ja lämmityksestä aiheutuvat kulut jaetaan tasan.
– Toimivan automatiikan ansiosta säätöjä ei enää tarvitse tehdä itse, ja nyt Oumanin ulkolämpötilaohjattu lämmönsäädin pitää huolen, että lämpötila sisällä pysyy sopivana, oli ulkona millainen ilma tahansa. Perillä on tarkat tiedot vuosikulutuksesta. Hänen vertailtuaan lämmitysvaihtoehtoja kävi mielessä myös siirtyminen maalämpöön. – Mutta kyllä niiden kustannusten takaisinmaksuaika on aika pitkä meille. Ilmalämpöpumppu on vielä harkinnassa, mutta ainakin tämän lämmitysremontin yhteydessä se jätettiin vielä pois.

Kattila vaihtui tehokkaasti

– Asennus tapahtui todella nopeasti, ei tarvinnut olla ilman lämmintä vettä kauaakaan, Taina kiittelee. Kattilan vaihto suunniteltiin yhdessä ammattilaisten kanssa. Asiantuntijan avulla oli helppo miettiä, mitä tehdään ja miten remontissa kannattaa järkevästi edetä.

– Öljylämmityksestä meillä on niin hyvät kokemukset, ettei syytä sen vaihtamiseen oikeasti ollut. Asentajat purkivat vanhan kattilan ja asensivat uuden kahdessa päivässä. Kattilahuone siistiytyi ja kaikki muukin sovittu sujui todella rivakasti ja tehokkaasti, sanoo Per.

– Putkistoon tehtiin muutoksia, niin että ne sopivat uudelle kattilalle. Kiertovesipumppu asennettiin ja savukaasuanalyysi tehtiin samalla ja viriteltiin säätöjä, kertoo Oiltekin asentaja Timo Töyrylä. Uuden kattilan ansiosta saa jokaisesta lämmitysöljylitrasta enemmän tehoja irti. Nykyaikaisen kattilan hyötysuhde on huomattavasti entistä kattilaa parempi. Uusi kattila ja poltin tuottavat öljystä lämpöä 94 prosentin hyötysuhteella, Töyrylä jatkaa. Asentajat myös muistuttivat, että jos sisällä tulee liian kuuma tai kylmä, kannattaa heihin ottaa yhteyttä ja he tulevat korjailemaan säätöjä. Itse ei kannata mennä säätöjä muuttelemaan.

Tiesitkö että...

  • Energiatehokkuutta ajatellen 30 vuotta vanha kattila alkaa olla vaihtoiässä: uusi kattila parantaa energiatehokkuutta, öljynkulutus ja päästöt vähenevät.
  • Iäkäskin kattila saattaa toimia, mutta se ei vastaa nykyisiä energiatehokkuusvaatimuksia ja kuluttaa tarpeettoman paljon öljyä.
  • Uuden kattilan hyötysuhde voi olla jopa kymmeniä prosentteja parempi, ja lämmityskustannukset alentuvat kattilan uusinnassa saman verran.
  • Jos taas kattila on jo uusittu, mutta edellisestä öljypoltinhuollosta on yli kaksi vuotta, on aika tilata huolto tutulta urakoitsijalta.

Lähde: Lämmöllä -lehti 3/2014
 
Päivitetty
11.11.2014