Katon vaihto kreivin aikaan

Ulvilalaisessa vuonna 1969 rakennetussa ja 1990-luvulla laajennetussa omakotitalossa huomattiin vesikaton vanhassa osassa epämääräistä vuotoa. Muutaman vuoden mietinnässä ollut kattoremontti sai tästä tuulta purjeisiin ja katto vaihdettiin.

Vaihdettava katto oli tiilikuvioitu peltikate.Vaihdettava katto oli tiilikuvioitu peltikate.

Tarjousvaihe sujui jouhevasti

Markkinoilla on useita kattoremontteja tarjoavia yrityksiä, joten asiakkaan onneksi valinnan varaa on. Talon isäntä oli noin vuosi aikaisemmin bongannut postiin tulevien esitteiden seasta Ruukin mainoksen. Se kiinnosti silloin ja netistä haettiin lisätietoutta. Ensimmäinen tarjous ja mittauskäynti otettiin kuitenkin kilpailijalta hintavertailun vuoksi.
Tarkempi tarjous otettiin tämän jälkeen Ruukilta. Ruukille toimitettiin käytettävissä oleva tieto katosta. Keskustelua käytiin myös puhelimitse kattomestarin kanssa. Puhelun aikana kattomestari esitti kohteeseen liittyviä tarkentavia kysymyksiä esimerkiksi talon iästä ja nykyisestä katemateriaalista.

Urakoitsijan valinta

Ruukki erottautui kilpailijoistaan teknisellä laadulla, kohtuullisilla kauppaehdoillaan, vesikaton rakenteella (teräsruode) sekä aurinkolämpöpakettivarauksellamahdollisuudellaan. Isäntäpari oli nimittäin mietiskellyt aurinkolämpöpaketin asentamista katolle, mutta se ei tällä kertaa mahtunut budjettiraamiin. Ruukin katteen saa tehtyä myös aurinkolämpöpaketilla ja kohteeseen tehtiinkin jo tässä vaiheessa vahvemmat rakenteet mahdollisten keräinten varalle. Talon isäntä kertoi, että lämminvesivaraaja pitää vaihtaa suurempaan, jotta auringon lämpö saadaan aikanaan täysin hyödynnettyä. Öljyn hinta on myös toistaiseksi pysynyt maltillisena ja Ruukin aurinkolämpöpaketin varausmahdollisuus antaa tilaisuuden jakaa kustannuksia useammalle vuodelle.

Kattomestari esittelee korokeosia, joilla katon epätasaisuudet tasataan.Kattomestari esittelee korokeosia, joilla katon epätasaisuudet tasataan.
Teräsrangan kiinnitys meneilläänTeräsrangan kiinnitys meneillään

Kattomestarin käynti

Kattomestari ja isäntäpari istuutuivat ensin pöydän ääreen hahmottamaan tilannetta – mitä kohteessa pitäisi tehdä. Kattomestarin käynnin tarkoitushan on ottaa selville asiakkaan tarpeet ja toisaalta jättää käynnin jälkeen tarjouspyyntö. Tämän jälkeen tarkastetaan katon kunto maasta räystäiden alusia tutkimalla, jonka jälkeen siirrytään katolle. Siellä tarkastelun alle pääsevät varsinainen kate, kattoturvatuotteet ja läpiviennit. Ullakkotilat tarkistetaan mahdollisuuksien mukaan. Näin nähdään aluskatteen sekä rakenteiden kunto, tuuletuksen toimivuus ja mitataan kattotuolijako. Katon tarkastus ei ole pikkutarkasti toteutettu kuntoarvio. Käynnistä katolla ei saa raporttia, vaan se toimii Ruukin kattotarjouksen perustana. Katolla ollessaan kattomestari myös mittaa lappeet ja katon kulman. Katolla tehdyistä havainnoista annetaan asiakkaalle selvitys tarjouksen tekovaiheessa.

Kattomestari käy katolla tutkimassa katon tilanteen tarjousvaiheessa.Kattomestari käy katolla tutkimassa katon tilanteen tarjousvaiheessa.

Sujuu kuin tanssi

Kaiken kattava kattopaketti on ehdoton valinta. Kattomestarin käynnin ja tarjouksen lisäksi pakettiin kuuluu vanhan katon purku, rakennusjätteiden vienti pois, materiaalit, alusrakenteiden korjaus, katon asennus, katon tasomaisuuden oikaisu, uusien ruoteiden asennus ja loppusiivous.
Tässä kohteessa vanha peltikate purettiin pois. Epämääräisen vuodon kohta saatiin paikallistettua piipun pellityksestä johtuvaksi. Vanhan katteen alla aluskatteena toimi huopakate, joka jätettiin paikoilleen toimimaan edelleen aluskatteena. Teräsruoteiden kanssa saatiin oikaistua mahdolliset mittavirheet ennen uuden katteen asennusta.
Talon isäntäpari kiittelee asennusryhmää työmaan siisteydestä sekä työn sujuvuudesta. Ilman paria sadepäivää työ olisi valmistunut etuajassa. Uusi katto saatiin silti aikataulussa, parin viikon sisällä.

Classic-katemalli talon emännän valinta

Katteen valinta ei ole helppoa. Pitää katsoa, että se sopii rakennukseen, ympäristöön sekä omaan silmään. Kohteen aikaisempi kate oli tiilikuvioitu ja ihan alkuperäisenä katteena toimi kolmiorimakate. Talon emäntä oli todennut katetta valittaessa, että seuraavan katteen tulisi muistuttaa alkuperäistä katetta ja olla tyyliltään klassisempi. Classic-kate myös sopii myös loivaan kattoon. Väriksi valittiin tumma harmaa RR23, joka sopi kohteeseen parhaiten esteettisyytensä vuoksi ollen myös lähimpänä alkuperäistä väriä.

Sadevesille kyytiä

Ruukin kattopakettiin kuuluu tietenkin sadevesijärjestelmä sekä kattoturvatuotteet. Vanhat rännit olivat muodoltaan kantikkaat ja kiinnitys oli kourun sisäpuolella. Sisäpuoliset kiinnikkeet haittasivat kourujen puhdistusta. Koska talo sijaitsee vanhalla alueella, talon ympärillä on isoja puita, joista irtoaa roskia. Uudet syöksyt ja kourut ovat puolipyöreät, kiinnitys ulkopuolella. Niinpä kourujen pitäminen puhtaana helpottuu ja sadevesi ohjautuu oikeaoppisesti katolta sadevesikaivoihin.
Koska kyseessä oli kaiken kattava kattopaketti, kattoturvatuotteet – lumiesteet ja tikkaat - uusittiin myös. Uusi katto on valmis sään koetuksiin suojaamaan tyytyväistä pariskuntaa.

Uusitun katon alla kelpaa odotella talven tuloa.Uusitun katon alla kelpaa odotella talven tuloa.

Jätä yhteydenottopyyntö Ruukin kattoremontista asennettuna


 
Julkaistu
1.6.2015