• Etusivu
  • Talo

Taloyhtiön arjen huolehtijat - isännöitsijän päivä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.11.2018
44_P_81042.jpg

Isännöitsijä ja huoltoyhtiö pitävät huolta siitä, että kiinteistö pysyy kunnossa, asumiskustannukset hallinnassa ja että asukkaiden arki sujuu ongelmitta. Sekä isännöitsijöiden että huoltomiesten työ on muuttunut ja vaatimukset kasvaneet takavuosista. Muutoksia ovat tuoneet niin lainsäädäntö kuin tekninen kehityskin. Seuraavassa pääsemme kurkkaamaan isännöitsijän arkeen.

Isännöitsijää aina tarvitaan

Huoltoyhtiön työparina ja usein ensimmäisenä tahona, johon asukkaat ottavat yhteyttä, toimii isännöitsijä. Eri taloyhtiöissä tehtäviä on rajattu eri tavoin. Joissain yhtiöissä lähes kaikissa asioissa toimitaan joko isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan kautta. Vastaavasti on myös taloyhtiöitä, joissa asukkaat saavat soittaa suoraan huoltoyhtiöön ja sopia huoltosopimukseen sisältyvistä töistä huoltomiehen kanssa.

Isännöitsijä Ari Lintula Porin Isännöintikeskuksesta kertoo, että isännöitsijän ja huoltoyhtiön välinen kustannus- ja vastuujako on yleensä hyvin selvillä asukkaiden keskuudessa. "Erotuomarina" sen suhteen, miten tulisi menetellä, ei isännöitsijän tarvitse useinkaan toimia.

"Yleensä viimeistään jos on kyse rahasta, isännöitsijää tarvitaan," hän toteaa.

Vesivahinko maanantaiaamuna ja muita ruuhkahetkiä

Isännöitsijän työpäivä täyttyy hyvin usein erilaisista valmistelutöistä, kokouksista ja dokumentoinneista. Esimerkkipäivä saattaisi käynnistyä vaikkapa vesivahinkoilmoituksella. Mikäli vahinkoilmoitus osuisi maanantaihin, päivästä tulisi sitäkin kiireisempi, sillä Lintulan mukaan maanantait ovat viikon kiireisimpiä päiviä isännöitsijätoimistoissa.

"Korjausasioiden hoitoa riittää joka päivälle niin paljon kuin ehtii, mutta erityisen paljon kaikenlaisia ilmoituksia tulee viikonlopun jälkeen. Häiriöilmoitukset naapureista ovat maanantaisin tavallisia. Ilmoitusten käsittelemisen lisäksi tulevat budjetit, kokousten valmistelu, urakat ja niihin liittyvä valmistelu," isännöitsijä Seppo Manner vahvistaa.

Porin Isännöintikeskuksen asiakaskunnassa edustettuna on Porin talousalueen koko talokirjo kauppakeskuksista kerrostaloihin. Tällä hetkellä on selkeästi näkyvissä, että porilainen rakennuskanta alkaa ikääntyä. Monen rakennuksen kohdalla 50 vuotta on mittarissa ja putkiremontti kolkuttelee.

"Lähes 80 % isännöimistäni taloista on rakennettu 1960-luvulla, joten tulossa on paljon isoja remontteja," Manner toteaa.

Putkiremontin tullessa ajankohtaiseksi, se tuottaa isännöitsijälle varsin paljon työtä. Vaikka hankesuunnitelmavaiheessa taloyhtiön hallitus valitsee asiantuntijan viemään prosessia eteenpäin, toteutusvaiheessa kokouksia, joissa isännöitsijä on mukana, pidetään viikoittain, minkä lisäksi joka kuukausi järjestetään isompi kokous, jossa isännöitsijän on myös oltava läsnä. Hankkeen alussa myös konsulttien kilpailuttaminen on yleensä isännöitsijän vastuulla.

Isännöitsijän ammatilliset vaatimukset jatkuvasti kasvaneet

Ari Lintula on ollut alalla yli 20 vuotta, josta 17 vuotta hän on ollut osakkaana omassa toimistossa. "Perusisännöinti on samanlaista jalkatyötä kuin ennenkin," hän toteaa, "Mutta muuten koko kiinteistöala ja sen mukana myös isännöitsijän työ on muuttunut täysin."

"Ilmoitusvelvollisuuksia ja raportointia viranomaisille on huomattavasti enemmän kuin takavuosina. Elämme aivan eri aikaa kuin parikymmentä vuotta sitten. Nykyisin isännöitsijää kiireisenä pitävät mm. tilaajavastuulaki, ilmoitusvelvollisuudet, pelastussuunnitelmat, tarkastukset ja erilaiset dokumentoinnit," hän kertoo.

"Isännöitsijän ammatilliset vaatimukset kasvavat koko ajan – saa nähdä, missä vaiheessa tulee pää vetävän käteen. Vanha sanonta, että pitäisi olla yhtä aikaa insinööri, juristi ja lääkäri, alkaa tulla vastaan ja sen lisäksi pitäisi hallita myös talousasiat. Isännöitsijä ei kuitenkaan voi tietää kaikkea, vaan erikoisaloja koskevat kysymykset pitäisi osata ohjata alan osaajalle," Lintula pohtii.

Isännöitsijänä jokainen päivä on erilainen. Jos kiinteistöissä on vahinkoja, niitä on käytävä paikan päällä katsomassa ja kartoitettava, mitä on tapahtunut. Paperityötä on runsaasti; kokousten valmistelua, talousasioiden tutkiskelua, taloyhtiöiden laskujen seulomista, onko oikein laskutettu… Kaiken kaikkiaan lähes kaikki kiinteistön paperit ja asiat kulkevat isännöitsijän kautta. Yhteydenpitoa on sekä kiinteistön asukkaisiin saunavuorojen ja autopaikkojen jakamisen merkeissä että talohuoltoliikkeisiin ja urakoitsijoihin sopimusten tiimoilta.

Kuten huoltomiehenkin työ, isännöitsijän työ on ensi- ja viimekädessä asiakaspalvelutyötä.

"Ihmisten murheita on käytävä katsomassa päivittäin. Asiakaspalvelu isännöitsijän työssä on pysynyt ja pysyy, vaikka maailma muuten muuttuu," Lintula summaa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

18_P_77585.jpg
Suomen Terveysilma Kiinteistömessuilla
Terveysilma on mukana 18.–20.11.2015 järjestettävillä Kiinteistömessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Tervetuloa tapaamaan meitä ja keskustelemaan ilmanvaihdon parantamisesta osastolle 6H 88.Kiinteistömessut on suurin kiinteistön ylläpidon ja korjausrakentamisen ammattitapahtuma Suomessa.
20172_48178.jpg
Lämmönvaraaja lämmittää käyttö- ja lämmitysvettä
Lämmönvaraaja ahtaisiin tiloihinRakennuksen kulkuaukot tai tekniset tilat ovat usein ahtaita varaajalle. Kuitenkin varauskapasiteettia on oltava, jotta varaaja täyttäisi tehtävänsä. Näihin pulmiin on useita ratkaisuja.Ahtaiden kulkuaukkojen ongelma voidaan ratkaista kapealla varaajamallilla tai irtolohkoilla. Kapea lämmönvaraajamalli voi olla esimerkiksi pyöreä saneerausvaraaja Akvasan (tarvittaessa useampi rinnakkain) tai pitkänmuotoinen Akvantti. Irtolohkomallissa varaaja viedään ilman eristeiden sivulohkoja sisään rakennukseen ja eristelohkot asennetaan paikalleen vasta sisällä. Tarvittaessa varaajien räätälöinti voidaan viedä vielä pitemmälle. Varaajaa voidaan mm. madaltaa tai korottaa.
20124_30543.jpg
Poistoilman läpiviennit hallitusti
VILPE®-tuoteperheeseen kuuluu erittäin laaja valikoima poistoilmanvaihtotuotteita ja kattotarvikkeita sekä jyrkille että loiville katoille. VILPE® osana ilmanvaihtojärjestelmää pitää sisäilman puhtaana ja kattorakenteet terveinä. VILPE®-poistoilmanvaihtotuotteet pitävät sisäilman raikkaana ja rakenteet tuulettuvina. SK Tuotteen VILPE®-perheen läpiviennit, poistoputket ja huippuimurit sopivat kaikille kattotyypeille ja -kaltevuuksille ja niitä saa kaikissa väreissä. VILPE®-kattotarvikkeita, kuten tiivityslaippoja, alipainetuulettimia ja kattokaivoja on kehitetty ja valmistettu jo vuodesta 1976. Kumibitumikattojen tiivistyslaippojen malli- ja kokovalikoimamme on Euroopan laajin.VILPE®-tuotteiden asentaminen on helppoa ja nopeaa. Tuotteet on suunniteltu kestämään Pohjolan armottoman ilmaston vaatimukset. SK Tuotteen jatkuva tuotekehitys varmistaa ensiluokkaisen käytettävyyden, asennettavuuden ja materiaalin kestävyyden.Lue lisää!
38_P_21734.jpg
Isännöintiala hakee uusia osaajia alalle
Isännöintiala on käynnistänyt Isännöitsijäksi!-kampanjan, jonka tavoitteena on varmistaa kasvussa olevalle toimialalle myös tulevaisuudessa riittävä määrä monipuolisia osaajia. - Vaikka työtavat koko ajan tehostuvat, ei isännöitsijöiden tarve tule missään tapauksessa vähenemään, korostaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä. Kampanjan takana on ryhmä isännöintialan johtavia yrityksiä ja Isännöintiliitto.
20086_11592.jpg
Kastellin Eikka-mökki
Porin voittajakohteeksi nousi Reposaaren oman pojan Eino Grönin Eikka-mökki 16,7 prosentin ääniosuudella. Eikka-mökki toteutettiin Kastellin huvilaratkaisulla.Eikka-mökki rakennettiin messualueen kalastajamökkialueelle. Kokonaisuus muodostuu kahdesta rakennuksesta, huvilasta ja venevajasta. Moni-ilmeinen mökki rakennettiin laulaja-artistin lapsuusmaisemiin hänen omien toiveidensa mukaan: selkeäksi, avaraksi ja valoisaksi.Meren läheisyyteen sijoitetuilta rakennuksilta vaaditaan enemmän. Lämpimyyttä, kestävyyttä ja tiiveyttä. Kastellin paikalla tehty seinä on saumaton ja kaikki rakenneliittymät ovat lämpimästi rakennettuja ja vedottomia. Tämä merkitsee erinomaista energiatehokkuutta ja selvää säästöä lämmityskustannuksissa.
202011_61997.jpg
Energiatehokas koti on Veistos
Kastelli-Talot Oy on lanseerannut vuoden 2020 alkupuolella uuden veistoksellisen, modernin, energiatehokkaan ja ylvään talomalliston nimeltä Veistos. Vuosituhannen alussa alkanut trendi moderneista ja pelkistetyistä talomalleista saivat rinnalleen uuden vuosikymmenen kunniaksi juhlavan, veistoksellisen ja toiminnallisen talomalliston. Veistos sopii erinomaisesti pienille kompakteille ns. kaupunkitonteille."2020-luvun asuinrakentamisessa tuntuu uusi henki. Vuosituhannen alun valkoinen modernismi saa enenevissä määrin rinnalleen lämpimiä sävyjä, yksityiskohtia ja romantiikkaan viittaavia vivahteita."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton