Syksyn valaistusvinkki: Ledit ja ohjaus tekevät säästämisestä ylellistä

Elämme juuri nyt syksyn pimeintä aikaa ja valaisimet loistavat niin sisällä kuin pihallakin. Loppuun palaneet lamput vaihdetaan uusiin ja valaisinosastoilla liikkuu uteliaita asiakkaita. Yhä useammin mukaan tarttuu ledilamppu tai -valaisin, sillä pieni sähkönkulutus ja pitkä elinikä houkuttelevat.

Ledi tarjoaa uskomattomat mahdollisuudet sisustaa valolla.Ledi tarjoaa uskomattomat mahdollisuudet sisustaa valolla.
Ohjattu valaistus tuo ylellisyyttä kylpyhuoneeseen.Ohjattu valaistus tuo ylellisyyttä kylpyhuoneeseen.

Liike- ja läsnäolotunnistimilla päästään merkittäviin säästöihin

Tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkötreffit-palvelusta nostaa esiin myös valaistuksen ohjauksen, joka kytkee valaisimet päälle tarpeen mukaan. ”Tunnetusti eniten säästöä tuottaa valaisin, joka ei ole päällä. Liike- ja läsnäolotunnistimilla, hämäräkytkimillä sekä ajastimilla päästään merkittäviin säästöihin, kun valot ovat päällä vain tarpeen mukaan. Samoin vakiovaloanturilla, joka ohjaa valaistusta ympäristön valaistustason mukaan mm. hyödyntäen luonnonvalon”.
”Myös asumisen mukavuus ja kodin toimivuus kasvavat ratkaisevasti, kun valaistusta ei tarvitse kytkeä itse jatkuvasti päälle ja pois. Ohjauksen ansiosta valoa voidaan tuottaa enemmän ja lisätä valaisimia useampiin paikkoihin ilman pelkoa tuhlauksesta”, Jenna Kauppila sanoo.

”Kiinteästi asennettavien ohjausten ja valaisinten asentaminen on aina ammattitaitoisen sähköasentajan tehtävä. Hänet löytää läheltä kotia esimerkiksi sähkötreffit.fi-verkkosivulta, joka on alan järjestöjen yhteisesti ylläpitämä ja maksuton. Työ sujuu ammattilaiselta helposti ja hyvin toimivasta valaistuksesta on iloa joka päivä.”

Sähkötreffit-asiantuntijan vinkit ledien valintaan

  • energiatehokkuusluokka A+ tai parempi
  • käyttöikä 25 000 tuntia (n. 25 vuotta) tai enemmän
  • sytytys- ja sammutuskertojen tulee olla suhteessa käyttöikään (esimerkiksi 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään 25 000 sytytystä ja sammutusta)
  • lumen (lm) kertoo valon määrän, 470 lumenia vastaa 40 watin hehkulampun tuottamaa valon määrää (watit ovat kertoneet ainoastaan energiankulutuksesta)
  • kelvinit kertovat värilämpötilan: jos haluat lämpimän valkoista valoa, valitse lamppu jonka värilämpötila on 2 700–3 200 kelviniä (K). Mitä korkeampi kelvinarvo, sitä sinertävämpää valoa lamppu tuottaa.
  • värintoistokyvyn eli Ra-indeksin tulee olla vähintään 80
  • mahdollinen himmennettävyys kannattaa tarkistaa pakkausmerkinnöistä

 
Julkaistu
27.10.2014