Älä väännä karmeja uretaanivaahdolla

Ikkunoiden ja ulko-ovien kiinnityksessä ikkunan sekä oven karmin ja runkotolpan väliin jää rako, joka pitäisi jollain tavalla saada tiivistettyä. Tarkoitukseen on käytetty esimerkiksi erilaisia tilkkeitä tai uretaanivaahtoja. Vaahdon etuna on se, että se eristää ja katkaisee kylmäsillan kapeistakin raoista, jonne on vaikea muuten päästä käsiksi. Toisaalta, jos vaahto on liian turpoavaa, se saattaa vääntää karmeja kuivuessaan. Tytan 65 ICE uretaanivaahdossa on matalapainekoostumus joka estää liian turpoamisen eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.

MUISTA! IIkkuna tai ovi pitää aina kiinnittää runkoon ensin mekaanisesti esim. ruuvein.

Tytan 65 ICE:n matalapainekoostumus estää liiallisen turpoamisen.Tytan 65 ICE:n matalapainekoostumus estää liiallisen turpoamisen.

Uretaanivaahdon käyttö on helppoa

Uretaanivaahtoa on helppo käyttää. Pulloon liitetään suutin tai pistooli, pullo ravistetaan kunnolla ja pursotetaan vaahto rakoon. Koska uretaani turpoaa asennettaessa, sitä pitää käyttää varoen.

Kun uretaanivaahto on pursotettu tilkeväliin, odotetaan, kunnes se kovettuu. Kovettumisen jälkeen tilkeraosta pursuava ylimääräinen uretaanivaahto leikataan veitsellä seinän suuntaisesti pois. Tarpeen vaatiessa pursotetaan vaahtoa lisää. Vaahdon kuivuminen tapahtuu ilmankosteudenvaikutuksesta: kun ilma on kuivaa, pitää raot kevyesti kostuttaa vesisumulla ennen vaahdotusta.

Myös talvikäyttöön

Ikkunoiden ja ovien karmien tiivistäminen Tytan-uretaanivaahdolla onnistuu talvellakin. Talvikaudelle 2019 uutuus on Tytan ICE 65 Pistoolivaahto -20°C 870 ml.

Tytan ICE 65 Pistoolivaahto -20°C talvilaatua suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto ei pääse valumaan pinnoilta. Vaahto on homesuojattu, kestää kylmää ja kuumaa (-60ºC -+100ºC), ja on kosteutta kestävä. Pistoolivaahdon käyttö on nopeaa ja kuivuva vaahto ei matalapainekoostumuksen ansiosta väännä karmeja.

Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Tuote toimii pullon lämpötilan ollessa -5°C asti eli tuotetta voidaan säilyttää puolikylmillä työmailla ilman tarvetta pullojen lämmittelyyn ennen käyttöä. Tuote on myös noin 10% elastinen, mikä riittää tavanomaisiin käyttökohteisiin.

Tytan ICE 65 Pistoolivaahto -20°C on luokiteltu M1-luokan rakennusmateriaaliksi suomalaisen Rakennustietosäätiö RTS:n toimesta, mikä tarkoittaa, että kovettunut vaahto on hajuton eikä vapauta TVOC, formaldehydejä, ammoniakkia tai isosyanaatteja (MDI).

Tiivistäminen on helppoa ammattilaisten käyttämällä Tytan 65 ICE uretaanivaahdolla.Tiivistäminen on helppoa ammattilaisten käyttämällä Tytan 65 ICE uretaanivaahdolla.

Tytan uretaanivaahtojen käyttökohteet:

  • Ikkunoiden ja oven karmien tiivistämiseen, varsinkin leveisiin saumoihin
  • Vesijohtoverkoston, viemäriputkien ja keskuslämmitysyksiköiden lämpöeristämiseen
  • Valmiselementtien yhdistämiseen runkoasentamisessa
  • Eristeharkkojen liimaamiseen

Näin käytät uretaanivaahtoa

Valmistelu – Työstöpinnan tulee olla puhdas, eikä sillä saa olla rasvaa. Pullon lämpötila tulee saattaa mieluiten huoneenlämpötilaan - mutta esim Tytan ICE 65 toimii vielä pullon ollessa -5 asteinen. Ravista pulloa useita kertoja ennen käyttöä. Poista suojaava korkki ja kierrä pistooli paikoilleen. Yli 0°C lämpötilassa on suositeltavaa kostuttaa työskentelypinta vedellä. Kuivissa olosuhteissa esim. kesähelteellä vaahto ei toimi oikein ilman pintojen kostutusta vesisumulla.

Asentaminen – Pidä pulloa ylösalaisin asentamisen aikana. Täytä raot noin 70 % (vaahto laajenee asentamisen jälkeen). Kovettumisen jälkeen poista ylimääräinen vaahto mekaanisesti (esim. mattoveitsellä). Täysin kovettunut vaahto tulee suojata UV-säteilyltä tiivistemassalla, laastilla tai maalilla (ei aikaisemmin kuin 24 tuntia asentamisesta).

Alhaisissa lämpötiloissa suositellaan, ettei vaahtoon kosketa ennen täydellistä kovettumista. Liian aikainen vaahdon leikkaaminen turmelee vaahdon rakennetta ja ominaisuuksia. Vaahdon riittoisuus saattaa vaihdella asennuslämpötilasta, ilman kosteudesta, pullon lämpötilasta ja asentajan taidoista riippuen.

Puhdistus – Puhdista tuoreena Tytan Professional Cleanerilla. Kovettumisen jälkeen voidaan poistaa vain mekaanisesti.
Huomioitavaa! Tuote ei kiinnity polyetyleeniin, polypropyleeniin, silikoniin eikä tefloniin. Ovien ja ikkunoiden asentamisessa tulee käyttää mekaanisia liittimiä ja kannattimia – pelkällä vaahdolla ei saa kiinnittää.
 
Julkaistu
4.2.2019