• Etusivu
  • Talo

Kipsilevyllä kaarevia pintoja?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Julkaistu 30.09.2014
20149_41060.jpg

Gyproc kipsilevyjä on mahdollista taivuttaa niin seinä- kuin kattopinnoissakin.

Persoonallisuus ja yksilöllisyys ovat tämän päivän sanoja, ja se näkyy myös ihmisten kodeissa. Esimerkiksi oleskelutiloihin sijoittuvat kaarevat väliseinät eivät ole mikään harvinainen näky. Onnistuuko sellaisen toteutus muuten kuin kiveä käyttämällä? Kyllä, Gyprocin kipsilevyjä on mahdollista taivuttaa niin seinä kuin kattopinnoissakin. Taivuttaminen on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin miltä se kuulostaa – menetelmä on nopea oppia ja vaatii vain huolellisuutta.

Eikö kipsilevy murru taivutettaessa?

Kipsilevy saattaa murtua, mutta silloin on yleensä syynä virheellinen asennus tai väärä asennustapa. Oikein toteutettuna on Gyproc-kipsilevy mahdollista taivuttaa niin poikittais- kuin pitkittäissuuntaisesti. Ilman kosteus sekä lämpötila vaikuttavat siihen, miten levy käyttäytyy. Koska työmaaolosuhteissa kosteus ja lämpötila eivät koskaan pysy aivan tasaisena, kannattaa työ aloittaa kokeilemalla ja harjoittelemalla muutaman levyn kanssa. Näin saat määriteltyä helposti parhaan kostutusajan sekä levyn taivutustavan.

Katso kipsilevyn kostutusajat sekä taivutussäteet.

Kuiva-asennus

Kuivana kipsilevyä voidaan muotoilla vain loivissa kaarissa. Loivan kaaren taivutussäteen tulisi olla suurempi kuin 3000-4000 mm. Levyn taivutusta aloitettaessa levy nostetaan paikoilleen ja ruuvataan aloitusreuna kiinni. Varovasti taivuttaen levy tuodaan seuraavalle runkotolpalle, johon se ruuvataan kiinni. Eteneminen täytyy suorittaa hitaasti ja varovaisuutta noudattaen. Rankajaon suhteen on muistettava, että liian harva jako tekee kaaresta kulmikkaan.

Kipsilevy kostutettuna

Kipsilevyn muotoilu kostutettuna tapahtuu pitkälti samalla tekniikalla kuin kuivankin levyn asennus. Kipsilevyn kostutus tapahtuu vain levyn taivutuksen puristuspuolelta. Anna veden imeytyä kipsilevyyn rauhassa. Kostutusajan pituus vaihtelee eri levytyyppien välillä, ota tämä huomioon levyjä käsitellessäsi. Ja muista: Älä kastele levyä läpimäräksi!

Kun kosteana asennettu kipsilevy kuivuu paikallaan, niissä ei ole enää jännityksiä ja niiden lujuus on palautunut takaisin alkuperäiselle tasolle. Huomioi myös, että joissain tapauksissa saattaa olla paikallaan ns. esinorjistaa levy. Esinorjistus on helppo toteuttaa esimerkiksi muotti-aihiota, rakennustelinettä tai kaarevaa kulmaa vasten.

Millainen runko taivutukseen sopii?

Runkorakenteeksi soveltuu sekä puu- että teräsranka, taivutusperiaatteet eivät poikkea toisistaan. Aloita rungon teko tekemällä alusrakenteet huolella oikeaan muotoon. Mikäli alusrakenteet on tehty huonosti, näkyy se selkeästi lopputuloksessa.

Ala- ja yläjuoksut tehdään kahdesta Gyproc SKB 40/30 –profiilista, jotka asennetaan toisiaan vastaan runkosyvyyden mitan päähän toisistaan. Gyproc SKB 40/30 profiili voidaan taivuttaa haluttuun kaarevuuteen.

Kun ala- ja yläjuoksut on saatu asennettua paikoilleen, asennetaan runkotolpat kohdilleen. Kaarevassa osassa runkotolppien jako on huomattavasti tiiviimpi kuin mitä seinän muissa osissa, näin taivutetusta levystä ei tule kulmikasta, vaan kaari on sileä ja huoliteltu. Kaarevalla osalla runkotolppien sidonta kannattaa vahvistaa

Kun ala- ja yläjuoksut on asennettu paikoilleen, asennetaan runkotolpat kohdilleen.
Kun ala- ja yläjuoksut on asennettu paikoilleen, asennetaan runkotolpat kohdilleen.
Jotta levytyksestä tulisi siisti, tulee runkotolpat asentaa riittävän tiheästi.
Jotta levytyksestä tulisi siisti, tulee runkotolpat asentaa riittävän tiheästi.

Miten kaariosan levytys tulisi aloittaa?

Kun lähestyt kaariosaa, sijoita levysauma ennen kaaren alkua suoralle osalle. Kaaren alkupisteeseen sijoitettuna levysauma hammastelee taivutuksessa ja vaikeuttaa siten työtä.

Kun levytys tapahtuu rungon molemmin puolin, tulee pyrkiä sijoittamaan levysaumat eri runkotolpille. Vahvat rakenteet saat asentamalla ulkokaaren sisemmän levykerroksen sauman ennen seinän kaareutuvaa osaa olevalle runkotolpalle ja ulomman levykerroksen sauman vastaavasti suoralle seinäosuudelle. Sisäkaaren puolella saumojen järjestys on päinvastainen kuin edellä. Sisemmän levykerroksen sauma sijoitetaan suoralle seinäosuudelle, ja ulomman levykerroksen sauman ennen kaarta olevalle runkotolpalle. Vahvan rakenteen lisäksi näin toimittaessa levyjen reunat eivät myöskään hammasta.

Erittäin jyrkät kaaret (taivutussäde pienempi kuin 700 mm) onnistuvat parhaiten käyttämällä Gyproc GSE 6 Remonttilevyä. Kostutettuina Remonttilevyt saadaan taivutettua jopa 200 mm kaariin. Levytys kannattaa tehdä kaksinkertaisena ja käyttää suorissa osissa vahvuudeltaan 13 mm olevia kipsilevyjä.

Vankka seinärakenne edellyttää huolellisuutta myös levyjaon suunnittelussa. Limittämällä seinarakenteesta tulee tukeva. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Vankka seinärakenne edellyttää huolellisuutta myös levyjaon suunnittelussa. Limittämällä seinarakenteesta tulee tukeva. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Info

Info

Yleisimmät virheet kipsilevyn taivuttamisessa:

    Levyt halkeavat taivutettaessa:
    • Taivutussäde on liian pieni levyn paksuuteen verrattuna
    • Levy on liian kuiva, se ei ole ehtinyt kostua riittävästi
    • Levy on kostunut liikaa

    Levy taipuu kulmikkaasti:
    • Kaariosan tolppajako on liian harva

    Levyjen reunat hammastelevat kaariosassa:
    • Levysaumat on sijoitettu kaariosan alkupisteeseen.
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
kipsilevyt
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20212_68449.jpg
Kysymyksiä ja vastauksia liittyen joka kodin rakennuslevyyn
Markkinoiden kovin rakennuslevy, Gyproc Habito, on ollut markkinoilla jo useamman vuoden, mutta yhä edelleen levyn ominaisuudet herättävät mielenkiintoa ja kysymyksiä. Murretaanko siis pari myyttiä aiheesta?Voiko todella olla, että kipsipohjainen rakennuslevy kestää vauhtia ja elämää? Ja miten voi olla mahdollista, että painavienkaan esineiden ripustamiseen ei tarvita erikoiskiinnikkeitä vaan tavallinen puuruuvi riittää?
20223_77108.jpg
Mukana suomalaisessa rakentamisessa jo 50 vuotta
Gyproc kipsilevynä on jo käsite. Sen tuntee jokainen lähes vauvasta aina vaariin asti. Rautakaupasta haettavaa kipsilevyä ei kutsuta kipsilevyksi, vaan tuttavallisesti "Gyprociksi". Tämä kertoo osaltaan sen, miten suomalaiset ovat luottaneet näiden tuotteiden laatuun sekä turvallisuuteen jo puolen vuosisadan ajan – ja luottavat myös jatkossa.Tiesitkö sitä, että kipsilevy on myös ekologinen ratkaisu? – Ylijäänyt kipsilevy on nimittäin mahdollista kierrättää.
Gyproc rakennusprojektin työmaa
Kipsilevyn monenlaiset käyttömahdollisuudet
Kipsilevy on kaikille tuttu seinien levytysmateriaali. Helppo työstettävyys ja asennettavuus ovat aina olleet Gyprocin kipsilevyjen valtti. Tiesitkö, että Gyproc levyvalikoimasta löytyy erinomaiset vaihtoehdot myös kovan kulutuksen paikkoihin sekä ulkoseiniin, joissa vaaditaan erityistä kosteusvarmuutta?
20214_69715.jpg
Ohut ja kestävä seinärakenne
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää suurtakin rasitusta tarjoten samalla uudenlaista ripustamisen vapautta. Tarjolla on kipsilevy, jolla on helppo rakentaa sisäseiniä niin asuin- kuin varastotiloihinkin. Nyt seinärakenne on mahdollista saada jopa perinteistä väliseinää kapeampana ratkaisuna – mistä siis on kyse?
20227_78975.jpg
Ennen levytystyön aloittamista...
Rakennus- tai remontointiprojektisi alkaa olla siinä vaiheessa että seuraavaksi tarvitsee suunnitella kipsilevyjen hankkimista ja levytystyötä. Mitä kaikkea tarvitseekaan huomioida? On tärkeää että käytät oikeaa tuotetta oikeassa paikassa ja oikein, ota siis huomioon seuraavat seikat niin levytystyösi onnistuu…
200812_14434.jpg
Kotiin oma kuntoilutila
Kinesis Personalin kaunis muotoilu ja moninaiset käyttömahdollisuudet tekevät siitä ainutkertaisen ratkaisun kotiharjoittelutilaasi. Sen on suunnitellut tunnettu muotoilija ja arkkitehti Antonio Citterio.Kinesis Personalilla voit tehdä yli 200 harjoitusta vain yhden neliömetrin alueella. Funktionaalista harjoittelua, tasapainoa, voimaa ja liikkuvuutta – kaikki yhdessä kokonaisuudessa!Technogymin kehittämä vallankumouksellinen tekninen uudistus sallii rajattomat liikemallit ja tasaisen vastuksen koko harjoituksen ajan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton