• Etusivu
  • Energia

Kuka saa tehdä sähkötöitä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.09.2014
20149_40974.jpg

Sähkötöiden tekeminen vaatii tietoa ja taitoa. Kaikkea ei saa itse tehdä, vaan ammattilainen on pyydettävä avuksi. Mikäli oma osaaminen ei riitä, sähköllä ei kannata alkaa leikkiä. Se, että valo syttyy lamppuun, ei aina tarkoita, että kaikki on mennyt oppikirjan mukaan. Ohjenuorana kaikkiin "sallittuihinkin" sähkötöihin voidaankin sanoa, että älä tee, jos et ole aivan varma.

Mitä sitten saa tehdä?

Muista AINA kytkeä sähkölaite jännitteettömäksi ennen töiden aloittamista! Tämä voidaan tehdä esim. poistamalla sulake tai irroittamalla pistoke seinästä. Jännitteettömyys voidaan koettaa vielä ns. jännitekynällä (jännitteenkoetin).

Nämä voi tehdä itse:

  • Sulake, lamppu ja sytytin voidaan vaihtaa. Varmista, että uudessa sulakkeessa lukee sama ampeerimäärä kuin vanhassa esim. 10A. Sulake tulee nimenomaan vaihtaa, ei korjata.
  • Pistorasioiden ja kytkimien (esim. valokatkaisijoiden) kansien irrottaminen ja vaihtaminen esim. maalaustyön ajaksi.
  • Lampun liittäminen ns. sokeripalaan (valaisinliitin).
  • Sokeripalan korvaaminen valaisinliitinpistorasialla.
  • Yksivaiheisen (ns. valovirta) sähkölaitteen johdon, katkaisijan tai pistotulpan vaihtaminen. Kiinnitä huomiota suojausluokkaan: maadoittamatonta pistotulppaa ei saa alkaa veistellä, pistotulppa vaihdetaan aina samanlaiseen.
  • Yksivaiheisen jatkojohdon tekeminen tai korjaaminen.
  • Antennin vaihtaminen omakotitaloon.

    Huomaa! Omat viritykset ja kaiken maailman teippipatentit ovat turvallisuusriskejä, jotka kannattaa jättää tekemättä!

Mitkä työt kuuluvat ammattilaiselle?

Oikeastaan lähes kaikki muut työt, joita ei ole edellisessä listassa mainittu.

Esimerkiksi:

  • Pistorasioita ei saa itse korottaa. Ongelma tulee vastaan esim. remonttikohteissa, joissa seinät levytetään tai paneloidaan.
  • Kolmivaiheisten (ns. voimavirta) sähkölaitteiden kytkennät, esim. lieden tai kiukaan vaihtaminen.
  • Sähkölaitteiden sisäpuoliset korjaukset.
  • Kaikki edellisessäkin listassa mainitut työt, joita et varmuudella osaa tehdä itse oikein.

Sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain merkittävän määrän tulipaloja. Rikkinäiset, huolimattomasti korjatut tai väärin kytketyt sähkölaitteet ovat lisäksi hengenvaarallisia. Älä yritä korjata laitetta tai kytkentöjä itse, vaan pyydä ammattilainen avuksi. Kaikissa sähköön liittyvissä töissä vastuu turvallisuudesta on aina töiden tekijällä. Mikäli siis korjaat tai rakennat laitteen, jonka sitten vaikka myisit tai lahjoittaisit eteenpäin, säilyy vastuu silti sinulla.

Info

Info

Sähkötöihin liittyviä ohjeita ja määräyksiä:

Sähköturvallisuuslaki 14.6.1996/410
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes (entinen Turvatekniikan keskus), viranomainen
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry – STEK, yleishyödyllinen yhdistys (ei viranomainen)

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Väärinymmärretty lumi
H₂O-molekyyli on ominaisuuksiltaan melkoinen kummajainen, esiintyipä se nesteenä, kaasuna tai kiinteänä. Viimeksi mainitun yleisin ilmenemismuoto, lumi, on meille suomalaisille joka talvinen ilon ja myös kiukuttelun aihe. Lumeen liittyy myös eräitä väärinkäsityksiä, joihin SYKEssäkin saadaan vastata talvesta toiseen.Yleinen väärä uskomus on, että kattojen lumikuorma lisääntyy merkittävästi suojasään tullessa. Näin oletetaan käyvän myös silloin, kun sadetta ei ole katolle tullut sen paremmin vetenä kuin räntänä. Tämä on toki mahdollista, sillä ilmasta voi tiivistyä kosteutta lumeen. Määrät ovat kuitenkin pieniä; suurimmat vuorokautiset tiivistynnät voivat olla noin 1 kg/m². Kun katoille vaarallisiksi luokitellut lumikuormat ovat arvosta 180 kg/m² ylöspäin, tiivistyntä ei siis lisää riskiä mainittavasti.Lue lisää - tarkista lumikuormavaroitukset
200711_7570.jpg
Terveellinen koti
Vietämme päivittäin lähes 90 % ajastamme sisätiloissa, joko kotona, koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa. Työpaikoilla on kiinnitetty huomiota sisäilman laatuun jo pitkään, koska sen on todettu vähentävän ihmisten sairastelua ja parantavan työtehoa. Sen sijaan koti-ilman laatu on jäänyt pienemmälle huomiolle homeongelmaisia koteja lukuunottamatta.Kuitenkin tutkimuksissa on todettu, että normaalin kodin ilmanlaatu saattaa olla jopa yhtä huonoa kuin suurehkon kaupungin ilma. Tätä ovat edesauttaneet mm. tiiviimmin rakennetut talot, keskuslämmitys ja vähentynyt tuulettaminen.Keskuspölynimuri on yksi ratkaisu parantamaan sisäilman laatua ja tekemään kodistasi miellyttävämmän ja terveellisemmän ympäristön.
20212_68420.jpg
Viikon sisustusidea: Miten uudistaa keittiön ilme edullisesti?
KYSYMYS:Haluaisimme uudistaa/modernisoida keittiötä edullisesti. Ovien vaihto on mahdollinen, mutta voisiko pelkkä tason tai pelkkä välitila vaihto antaa riittävästi ilmettä? Jos kyllä, niin toivomme konkreettisia ehdotuksia. Arvostamme ammattilaisen arviota.
20235_81915.jpg
Näin kattoremontista saatiin stressitön kiireisen vauva-arjen keskellä
Harri ja Johanna Hämäläinen asuvat perheineen Sastamalan Karkussa vuonna 1991 rakennetussa tiilitalossa, jonne perhe muutti vuonna 2012. Syksyllä 2022 alkoi kattoremontti kolkutella mielissä. Alkuperäisen tiilikatteen päälle oli levittäytynyt sammal ja näytti siltä, että aluskatekin veteli viimeisiään.
200912_19582.jpg
Vesihuolto-osuuskunnille oma etujärjestö
Haja-asutusalueilla olevat vesiosuuskunnat ja vesihuolto-osuuskunnat ovat saaneet oman etu- ja palvelujärjestönsä. SVOSK, eli Suomen Vesihuolto-osuuskunnat yhdistyksen toimintaa on pohjustettu järjestelmällisesti 2008 syksystä lähtien. Keskusteluissa ovat olleet mukana kommentoimassa myös mm. Maa- ja metsätalousministeriö, Pellervo-seura, Suomen ympäristökeskus sekä myös Vesi- ja viemärilaitosyhdistys. Tavoitteeksi asetettiin yhdistyksen perustaminen syksyllä 2009 ja perustamiskokous toteutuikin suunnitellussa aikataulussa 17.10.2009.
201112_28934.jpg
Kotipuutarha – iloa, hyötyä ja ideoita pihallesi!
Kotipuutarha-lehdestä saat ammattilaisten vinkit ja ihanat ideat niin pieneen kuin suureenkin pihaan, olitpa sitten aloitteleva pihan laittaja tai pitkän linjan harrastaja. Tilaa nyt mahtava lukupaketti koko vuodeksi. Kotipuutarha-lehden kanssa olet iloisesti pihalla!Tilaa Jäsentukusta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton