• Etusivu
  • Talo

Ikkunan termit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.08.2021
20218_40944.jpg

Kuva: Fenestra Oy

Ikkunat eivät suinkaan ole kaikki keskenään samanlaisia. Erot eri vuosikymmenillä valmistettujen ikkunoiden välillä ovat merkittäviä.

Vuosikymmeniä sitten valmistetut ikkunat saattoivat olla ilman erillistä huolehtimista vetoisia, vaatia säännöllistä huoltoa maalausten sekä kittausten osalta ja jumiutua säänvaihteluiden mukaan.

Nykyään ikkunoihin on saatavilla erilaisia ominaisuuksia aina ääneneristävyydestä matalaenergiaratkaisuihin. Ikkunoiden ulkopuite valmistetaan kestävästä alumiinista, joka ei vaadi huoltoa ja on perinteistä puupuitetta kestävämpi ratkaisu. Lisävarusteina ikkunoihin on saatavilla mm. aurinkosuojaus, sälekaihtimet ja tuuletusikkunat sekä -luukut. Jokainen voi valita haluamansa ja tarvitsemansa ominaisuudet omiin ikkunoihinsa.

Ikkunoita on mahdollista saada avautuvina, kiinteinä sekä palosuojaikkunoina. Perinteisten mallien lisäksi valikoimista löytyy myös vaihtoehtoja erikoisempia ratkaisuja hakevalle sekä tilanteisiin, joissa perinteinen ikkuna ei toimi halutulla ja toivotulla tavalla.

Ikkunoiden energiatehokkuusvaatimus

Ikkunoiden energiatehokkuusvaatimus ilmoitetaan käyttäen U-arvoa (yksikkö W/m²K). Kun U-arvo on pieni, eristää ikkuna tällöin paremmin lämpöä. U-arvo ei kuitenkaan yksinään kerro kaikkea. Energiatehokkuuden tarkasteluun otetaan mukaan myös ikkunarakenteen ilmantiiveys sekä auringon säteilyenergian hyötykäyttö.

Vanhakin on mahdollista kunnostaa

Mikäli kodissasi, mökilläsi tai vaikka mummolassasi on vielä paikoillaan nk. perinteiset, käsityönä tehdyt ikkunat, älä suotta säikähdä, jos niiden pinnasta maali hilseilee tai ikkunakitti on paikoin haljennut tai jopa pudonnut pois. Tällaiset ikkunat on aikanaan valmistettu tiheäsyisestä puusta, joka kyllä kestää säärasitusta, kunhan niiden kuntoa muistetaan tarkkailla ja reagoida kun jotain ilmenee. Ammattitaitoinen puuseppä tai työhön vihkiytynyt restauroinnin ammattilainen osaa ja pystyy kunnostamaan ikkunasi ennalleen. Kysy siis ihmeessä ammattitaitoista osaajaa oman asuinpaikkakuntasi korjausrakentamiskeskuksesta.

20217_71694.jpg
Info

Info

Vinkki:

Täysin kunnossa olevia ja hyvin toimivia vanhoja ikkunoita ei kannata hävittää. Jos ikkunat on kuitenkin aika vaihtaa uudempiin, kannattaa vanhoja ikkunoita tarjota esimerkiksi kierrätykseen erilaisiin korjausrakentamiskeskuksiin. Taitava tee-se-itse -nikkari rakentaa vaihtoehtoisesti niistä kasvihuoneen omalle pihamaalle.

Talo
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta. Pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö käsipelillä, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
20129_32102.jpg
Hyödynnä nopean ostajan SyysEdut!
Tee talo- tai huvilakauppa 15.9.-31.10.2012 välisenä aikana ja hyödynnä tuhansien eurojen arvoiset SyysEdut! Kymmenissä talo- ja huvilanäytöksissä näet runsaasti erilaisia talo- ja huvilamalleja ja voit vakuuttua omin silmin Kastelli-rakentamisen laadusta ja pohjaratkaisujen toimivuudesta!Katso tämän viikonlopun tapahtumat täältä
20193_56543.jpg
Säästämällä vettä suojelet myös loma-asuntosi ympäristöä
Suomessa arvioidaan olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Toiset viettävät vapaa-aikaansa mieluummin kantovedellä varustetussa pikkumökissä ja toiset panostavat arjen luksukseen valitsemalla huvilakseen kakkoskodin. Suurimmat erot mökkien varustelutasossa ja suomalaisten mökkeilijöiden toiveissa liittyvätkin erilaisiin mökkielämän mukavuustekijöihin, kuten vesi- ja viemärijärjestelmiin, suihkuun, sisävessaan sekä katettuun kesäkeittiöön. Yhteistä kaikilla loma-asujilla kuitenkin on halu pitää ympäristöstä huolta. Käsittelemällä harmaat vedet oikein ja vähentämällä vedenkäyttöä pidetään vesistöt ja mökkirannat kunnossa.
20215_70469.jpg
Viikon sisustusidea: Mitä vanhan mosaiikkiparketin rinnalle?
KYSYMYS:Olemme ostaneet 70-luvun kerrostaloasunnon. Olohuoneessa ja eteisessä on siisti mosaiikkiparketti, joka on kellastunut. Kolmessa makuuhuoneessa ja keittiössä on erilaisia muovimattoa. Ajattelimme ensin laittaa kaikki lattiapinnat yhtenäisiksi uudella laminaatilla. Nyt kuitenkin ajatteluttaa parketin peittäminen.Jos säilyttäisimme vanhan parketin, mitä teemme muiden huoneiden lattioiden suhteen? Haittaako, jos ne ovat jotain muuta kuin parkettia tai kuinka ne saisi yhteensopiviksi parketin kanssa? Kellertävä mosaiikkiparketti ei liene kovin muodikasta, mutta jos ostamme sitä myös muihin huoneisiin, niin eihän lattioista sitenkään saa samanväristä, vai saako?
20234_81399.jpg
Pienennä energiankulutusta mökillä - ohjaa etänä
Mökkien sisustus ja varustelu on nykyisin jo omakotitalojen luokkaa, joten huoli asumattoman mökin kunnosta ja kutsumattomista vieraista on aiheellinen. Moni ei ehkä halua moista riesaa itselleen, vaan mieluimmin myy mökkinsä kuin omistaa. Etäohjaus voisi kuitenkin olla erinomainen ratkaisu sekä mittaviin energiansäästöihin että valvonnan ongelmiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton