Ikkunan termit

Ikkunat eivät suinkaan ole kaikki keskenään samanlaisia. Erot eri vuosikymmenillä valmistettujen ikkunoiden välillä ovat merkittäviä. Vuosikymmeniä sitten valmistetut ikkunat saattoivat olla vetoisia, vaatia säännöllistä huoltoa ja jumiutua säänvaihteluiden mukaan.

Nykyään ikkunoihin on saatavilla erilaisia ominaisuuksia aina ääneneristävyydestä matalaenergiaratkaisuihin. Ikkunoiden ulkopuite valmistetaan kestävästä alumiinista, joka ei vaadi huoltoa ja on perinteistä puupuitetta kestävämpi ratkaisu. Lisävarusteina ikkunoihin on saatavilla mm. aurinkosuojaus, sälekaihtimet ja tuuletusikkunat sekä -luukut. Jokainen voi valita haluamansa ja tarvitsemansa ominaisuudet omiin ikkunoihinsa.

Ikkunoita on mahdollista saada avautuvina, kiinteinä sekä palosuojaikkunoina. Perinteisten mallien lisäksi valikoimista löytyy myös vaihtoehtoja erikoisempia ratkaisuja hakevalle sekä tilanteisiin, joissa perinteinen ikkuna ei toimi halutulla tavalla.
Primus-110-tekstein
Ikkunoiden energiatehokkuusvaatimus ilmoitetaan käyttäen U-arvoa (yksikkö W/m²K). Kun U-arvo on pieni, eristää ikkuna tällöin paremmin lämpöä. U-arvo ei kuitenkaan yksinään kerro kaikkea. Energiatehokkuuden tarkasteluun otetaan mukaan myös ikkunarakenteen ilmantiiveys sekä auringon säteilyenergian hyötykäyttö.

Täysin kunnossa olevia ja hyvin toimivia vanhoja ikkunoita ei kannata hävittää. Jos ikkunat on kuitenkin aika vaihtaa uudempiin, kannattaa vanhoja ikkunoita tarjota esimerkiksi kierrätykseen erilaisiin korjausrakentamiskeskuksiin. Taitava tee-se-itse -nikkari rakentaa vaihtoehtoisesti niistä kasvihuoneen omalle pihamaalle.
 
Päivitetty
22.9.2014