Ikkunan termit

Ikkunat eivät suinkaan ole kaikki keskenään samanlaisia. Erot eri vuosikymmenillä valmistettujen ikkunoiden välillä ovat merkittäviä.

Vuosikymmeniä sitten valmistetut ikkunat saattoivat olla ilman erillistä huolehtimista vetoisia, vaatia säännöllistä huoltoa maalausten sekä kittausten osalta ja jumiutua säänvaihteluiden mukaan.


Nykyään ikkunoihin on saatavilla erilaisia ominaisuuksia aina ääneneristävyydestä matalaenergiaratkaisuihin. Ikkunoiden ulkopuite valmistetaan kestävästä alumiinista, joka ei vaadi huoltoa ja on perinteistä puupuitetta kestävämpi ratkaisu. Lisävarusteina ikkunoihin on saatavilla mm. aurinkosuojaus, sälekaihtimet ja tuuletusikkunat sekä -luukut. Jokainen voi valita haluamansa ja tarvitsemansa ominaisuudet omiin ikkunoihinsa.
Kuva: Fenestra OyKuva: Fenestra Oy

Ikkunoita on mahdollista saada avautuvina, kiinteinä sekä palosuojaikkunoina. Perinteisten mallien lisäksi valikoimista löytyy myös vaihtoehtoja erikoisempia ratkaisuja hakevalle sekä tilanteisiin, joissa perinteinen ikkuna ei toimi halutulla ja toivotulla tavalla.

Ikkunoiden energiatehokkuusvaatimus

Ikkunoiden energiatehokkuusvaatimus ilmoitetaan käyttäen U-arvoa (yksikkö W/m²K). Kun U-arvo on pieni, eristää ikkuna tällöin paremmin lämpöä. U-arvo ei kuitenkaan yksinään kerro kaikkea. Energiatehokkuuden tarkasteluun otetaan mukaan myös ikkunarakenteen ilmantiiveys sekä auringon säteilyenergian hyötykäyttö.

Vanhakin on mahdollista kunnostaa

Mikäli kodissasi, mökilläsi tai vaikka mummolassasi on vielä paikoillaan nk. perinteiset, käsityönä tehdyt ikkunat, älä suotta säikähdä, jos niiden pinnasta maali hilseilee tai ikkunakitti on paikoin haljennut tai jopa pudonnut pois. Tällaiset ikkunat on aikanaan valmistettu tiheäsyisestä puusta, joka kyllä kestää säärasitusta, kunhan niiden kuntoa muistetaan tarkkailla ja reagoida kun jotain ilmenee. Ammattitaitoinen puuseppä tai työhön vihkiytynyt restauroinnin ammattilainen osaa ja pystyy kunnostamaan ikkunasi ennalleen. Kysy siis ihmeessä ammattitaitoista osaajaa oman asuinpaikkakuntasi korjausrakentamiskeskuksesta.

750 white-2563976_1920

Vinkki:

Täysin kunnossa olevia ja hyvin toimivia vanhoja ikkunoita ei kannata hävittää. Jos ikkunat on kuitenkin aika vaihtaa uudempiin, kannattaa vanhoja ikkunoita tarjota esimerkiksi kierrätykseen erilaisiin korjausrakentamiskeskuksiin. Taitava tee-se-itse -nikkari rakentaa vaihtoehtoisesti niistä kasvihuoneen omalle pihamaalle.


 
Päivitetty
9.8.2021