Vesikaton tehtävä on suojata rakenteita

Vesikatteen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on katteen pitkäikäisyys. Muita merkittäviä ominaisuuksia ovat katemateriaalin ulkonäkö, äänettömyys, helppohoitoisuus, keveys sekä asennustyön helppous. Vesikatteen pitää myös sopia talon muiden julkisivumateriaalien muodostamaan kokonaisuuteen; katteen tulisi luontua ulkonäöltään ympäristöönsä. Kunnollinen kattoratkaisu sisältää aina myös katteen ja lämmöneristeen väliin jäävän tuuletustilan. Vesikatoissa yleisin havaittu ongelma on saumojen, läpivientien ja kiinnikkeiden väljentyminen ajan mittaan. Myös lumi ja jää saattavat aiheuttaa ongelmia katteelle ja räystäille.

Näsän-talo_5013-480

Ulkonäkö

Talon ulkonäkö muodostuu vesikatteen ja muiden julkisivupintojen muodostamasta yhtenäisestä kokonaisuudesta. Rakennuksen kattokaltevuus tuo parhaimmillaan näyttävyyttä koko rakennukseen ja huonoimmillaan rajoittaa eri materiaalien käyttöä. Peruskorjauskohteissa kannattaa suosia vastaavanlaisia materiaaleja, joita rakennuksen katteena on jo aikaisemminkin ollut.

Betonitiilikatteet

Betonikattotiili on jo vuosikymmenien ajalta tuttu ja erittäin hyväksi todettu katemateriaali. Betonitiili valmistetaan läpivärjätystä betonimassasta monia erilaisia profiileja käyttäen. Värivaihtoehtoja betonitiilellä on useita. Betonitiilen parhaita puolia ovat pitkäikäisyys, äänettömyys, näyttävyys, helppohoitoisuus ja asennuksen helppous.

Betonitiilikatteiden ehkä näyttävin ominaisuus on niiden jäljittelemättömässä massiivisuudessa. Kattotiilten alapinnassa olevat tiivistyskorokkeet estävät roskien, veden ja lumen pääsyn tiilten väleihin.

Savitiilikatteet

Myös savitiilikatteet ovat tuttuja jo vuosikymmenten ajalta. Poltetusta savesta tehdyt kattotiilet säilyttävät värinsä vuodesta toiseen. Ne oikeastaan vaan kaunistuvat ajan kuluessa. Myös savitiilikatteita on saatavana useammalla profiililla sekä eri väreissä.

Tiilikatto-Luvia-089-480

Teräskatteet

Teräskatteiden raaka-aineena käytetään kuumasinkittyä, muovattavaa ohutlevyterästä. Teräskatteita on saatavissa sekä pinnoitettuna että kuumasinkittynä. Kuumasinkityn levyn maalaus on suositeltavaa suorittaa vasta kun kate on hapettunut paikoillaan muutaman vuoden.

Teräskatteista suosituin on muotokate, tiili-, paanu- tai muuta katetta muistuttava jäljitelmä. Muovipinnoitetussa teräskatteessa väri- sekä kuviovaihtoehdot ovat laajat. Muovipintaisten profiili- tai muotokatteiden etuina ovat keveys, helppohoitoisuus ja asentamisen helppous.

Kiviteräskate

Kiviteräskatteella tarkoitetaan kivisirotepintaista teräskatetta. Katemateriaali on tiivis ja hiljainen. Kate itsessään soveltuu niin uudis- kuin korjausrakennuskohteisiin. Käsiteltävyyttä helpottaa katteen keveys, joten levyt on helppo nostella katolle. Levyn pinnalla on kivisirote, joten pinta on kiiltävän sijasta matta. Kiviteräskatetta on mahdollista saada useissa eri väreissä.

Bitumikatteet

Bitumikatetta käytetään sekä laatta- että rullatavarana. Omakoti- ja kesämökkirakentamisessa suosituin on kattolaatta. Bitumikatteet vaativat alustakseen tasaisen umpeen laudoitetun alustan. Bitumikatteissa on myös useita värivaihtoehtoja. Etuna bitumikatteella on ympäristöön soveltuvuus ja myös äänettömyys.

Kuitusementtikatteet

Kuitusementti- eli mineriittikatteella on ollut valikoimissa pari profiilityyppiä ja kymmenen värivaihtoehtoa. Sementtikuitukatteen etuja ovat olleet äänettömyys sekä katteen keveys. Kuitusementtikatetta näkee vanhempien kiinteistöjen katemateriaalina yhä edelleen. Uusiin rakennuksiin kyseistä katetta ei enää laiteta. Katemateriaalissa käytettiin yhteen aikaan asbestia, joten purku- ja puhdistustöissä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta sekä noudattaa tarkoin annettuja määräyksiä, paras vaihtoehto on antaa työt alan ammattilaiselle. Asbestia ei saa irrota ympäristöön.

Aluskatteet

Kaikki katteet ovat luonnollisesti vedenpitäviä, mutta kosteutta saattaa päästä katteen alle esimerkiksi kondensoitumalla. Tästä syystä kaikkien katteiden alle tarvitaan myös aluskate, joissa ehkä yleisin materiaali on vahvistettu muovikalvo. Aluskatemateriaaleja on useita, oikean aluskatteen määrää valittu katemateriaali sekä rakenteet.

Tutustu asennusohjeisiin

Katetoimitusten mukana seuraa aina asennusohjeet, joihin on syytä huolellisesti tutustua ennen varsinaisen kateasennuksen aloittamista. Asennusohjeista selviää myös käytettävä ruodekoko kullekin yleisimmälle kattotuolijaolle.

Kattoturvatuotteet

Harva paikka on yhtä vaarallinen kuin katto. Kuitenkin se on varsin tavallinen työskentelykohde monille ammattiryhmille. Peltiasentaja, nuohooja ja kiinteistön hoitaja vierailevat päivittäin katolla – sateessa, lumessa ja tuulessa. Kattoturvallisuutta parantavia tuotteita ovat mm. kattosillat, lumiesteet ja lapetikkaat.
 
Päivitetty
22.9.2014