• Etusivu
  • Talo

Eristysohjeita rakentajalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40938.jpg

Rakennuksen toimivuuden kannalta on tärkeää, että muutama perusasia on huolehdittu kuntoon jo alusta alkaen: Riittävä eristys, sopivaksi mitoitettu ilmanvaihto sekä rakenteiden kuivana säilyminen, joilla saadaan rakennukselle pitkä elinkaari. Eristämisen pieniin yksityiskohtiinkin kannattaa paneutua huolella, sillä kylmäsillat ja epätiiviit rakenteet aiheuttavat vedon tunnetta asujalle sekä nostavat energiankulutusta turhaan. Seinärakenteen rakennusfysikaaliset ominaisuudet on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi ilman-/ höyrynsulun sijoittuminen seinärakenteeseen sekä sen tiiviys on tarkkaa. Höyrynsulku tulisikin sijoittaa aina lämmöneristeen lämpimälle puolelle, jotta se toimisi tarkoituksensa mukaisesti ja estäisi eristeen kastumista/kostumista. Lisäksi rakenteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennekosteus ja ulkoa sisälle suuntautuva kosteus sekä kosteuden poispääsy rakenteista.

Ennen eristeiden asentamista

Eristepakettien oikeanlainen säilytys on tärkeää rakennustyömaalla. Huolimatta eristeiden suojapakkauksista ja -muoveista, on ne tarkoitettu vain väliaikaiseksi suojaukseksi. Mikäli tuotteita on tarkoitus säilyttää pidemmän aikaa asentamattomana ulkotiloissa, tulee ne ehdottomasti peittää huolella sadetta, tuulta ja tuiskua vastaan sekä säilyttää irti maasta. Märkää eristettä ei missään nimessä saa asentaa. Eristeen kastuttua tulisi sen antaa kuivua rauhassa. Pakkauksia avatessa ja käsitellessä pitää myös varoa, etteivät eristeet repeydy tai vahingoitu muuten.

Eristelevyt eivät aina sovi suoraan seinärakenteeseen ja runkojakoon, vaan niitä täytyy leikata oikean kokoiseksi. Hyvänä apuvälineenä on mitta, terävä puukko/villaveitsi ja linjalauta. Lisäksi tasainen leikkausalusta on hyvä olla. Eristeen toimivuuden kannalta leikkaamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen ja leikata juuri oikean kokoinen pala, jotta seiniin ei jää eristämätöntä tilaa. Kylmä ilma ei kulkeutuakseen isoa tilaa tarvitse.

Eristeiden asennus

Eristeiden asennukseen kannattaa käyttää aikaa, kiireellä tehden työn jäljestä ei tule hyvää ja sen huomaa nopeasti vedon tunteena sekä kylminä paikkoina. Jälkikäteen tällaisten kohtien lisäeristäminen on iso työ. On tärkeää, että eristeet asennetaan huolella ja tarkistetaan, että eristekerroksiin ei jää turhia rakoja, painumisia, pusseja tai kupruja. Asennuksen jälkeen eristeiden tulisi olla tiiviisti kiinni toisissaan sekä ympäröivissä rakenteissa. Kun eristekerroksia on useita kerroksia päällekkäin, tarvitsee eristeiden saumojen limittyä – näin saumat eivät osu samalle kohtaa ja vältetään taas kylmän ilman suora kulku.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202110_73305.jpg
Lämpö- ja ilmanvaihtoremontilla energiansäästöä
Rakennusalalla työskentelevän Mika Airakselan omakotitalo Espoossa kulutti energiaa lämmitykseen enemmän kuin mitä oli tarpeen. Vanha poistoilmalämpöpumppu oli tullut käyttöikänsä puolesta tiensä päähän ja lisäksi se oli alimitoitettu 176 neliöiseen taloon. Kone toimi pakkasjaksoilla koko ajan ja kulutti sähköä lisätehoksi. Energiankulutuksen pienentämiseksi oli aika miettiä järjestelmän uusimista.
20216_71160.jpg
Onnistu kerralla: pihatiilien asennus
Pihatiilien asennus onnistuu, vaikka et olisikaan alaan vihkiytynyt ammattilainen. Seuraamalla muutamaa työvaihetta, on lopputuloksena siisti ja huoliteltu piha, joka kestää kulutusta sekä aikaa.Tässä Wienerbergerin tarjoamat ohjeet omaa pihaa suunnittelevalle:
201510_44534.jpg
Rintamamiestalon uusi, ehompi ilme
Vesikatto on perustuksen ohella yksi rakennuksen tärkeimmistä osista. Juho Aurasen rintamamiestalon katto oli tullut tiensä päähän. Hän halusi palauttaa talolle sen alkuperäisen ilmeen ja päätti vaihtaa 1970-luvulla asennetun peltikaton uuteen Katepal -huopakatteeseen.- Ajattelin, että perinteinen kolmiorimakate voisi olla mukavan näköinen tällaisessa 1960-luvun alun talossa, hän kertoo.Huopakatteen puolesta puhui myös sen hiljaisuus sekä sateella että tuulisella säällä. Katteeksi Auranen valitsi Katepal Pintarin, josta on helppo tehdä aito kolmiorimakate. Pintarissa yhdistyvät perinteisen huopakaton kauneus sekä nykyaikainen vahva ja tiivis kumibitumikermirakenne. Luja polyesteritukikerros takaa, että katto kestää niin pakkaset kuin kesähelteet.Jätä yhteydenottopyyntö bitumikatteesta
17_P_14022.jpg
Porin loma-asuntomessualueen
Vielä muutama tontti vapaanaKorkein hallinto-oikeus on palauttanut Porin Reposaaren loma-asuntomessualueen kaavaratkaisun ennalleen. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä Reposaaren konepajan alueen asemakaava toteutetaan kaupunginvaltuuston 24.7.2006 tekemän päätöksen mukaan. Porin kaupunginhallitus valitti alkuvuodesta osittain kumotusta kaavapäätöksestä.
20086_11637.jpg
Muuttovalmiit Kastelli-huvilat
Täyslämpimiä Kastelli-huviloita saa nyt myös muuttovalmiina. Kastellin ValmisHuvilan rakennejärjestelmä on perusta erinomaiselle lopputulokselle. Saumaton paikanpäällä tehty rakenne on tutkitusti lämmin ja turvallinen. Vaikka asuisit kauempanakin huvilatontistasi, voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi. Viihtyisän ja tyylikkään huvilan suunnittelu lähtee liikkeelle aina omista tilatarpeistasi ja rakennuspaikan vaatimuksista.
20236_82400.jpg
Alumasi Oy – Terassilasitukset, lasikaiteet ja lasiseinät ammattitaidolla
Haaveiletko kauniista ja ajattomasta lasiterassista, lasikaiteista, lasisesta tilanjakajasta tai liukulasiovista? Alumasi toimittaa kaiken tarvitsemasi Uudenmaan alueella tai jälleenmyyjien kautta ympäri Suomen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton