Miten valita energiatehokas kodinkone?

Uudet kodinkoneet käyttävät entistä vähemmän vettä ja energiaa. Koneet ovat tulleet energiatehokkaammiksi, mikä johtuu ekosuunnitteluvaatimuksista ja energiamerkinnästä sekä tekniikan kehittymisestä. Syyskuun alussa energiamerkintä tuli pakolliseksi pölynimureille ja uusien pölynimurien liitäntätehoa rajoitettiin enintään 1 600 wattiin.

Energiamerkintä löytyy kaikista suurista kodinkoneista sekä televisioista. Energiamerkintä kertoo mm. laitteen energiankulutuksen ja energialuokan. Merkinnän avulla voit vertailla helposti laitteiden energiankulutusta. Energiamerkinnät ovat nykyisin yhteisiä eri maissa ja asiat ilmaistaan symboleina.

Induktioliesi kuluttaa energiaa vähemmän kuin perinteinen liesi.Induktioliesi kuluttaa energiaa vähemmän kuin perinteinen liesi.
Laitteen lopulliseen sähkönkäyttöön vaikuttavat myös käyttäjän toimet. Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ja noudata niitä. Kylmälaitteen energiamerkissä ilmoitettu sähkönkulutus on mitattu koeolosuhteissa. Lopulliseen energiankäyttöön vaikuttavat kylmälaitteen sijoitus, käyttö ja hoito. Helle voi lisätä sähkönkäyttöä.

Mieti, onko hankinta oikeasti tarpeellinen vai voisiko laitteen vuokrata tai lainata. Hanki sopivan kokoinen kone, joka sopii omiin tarpeisiisi.

Energiatehokkaimmat kodinkoneet löydät Motivan Topten-Suomi.fi -palvelusta. Vertaile laitteita ja valitse itsellesi sopiva, oikean kokoinen laite.

Motivan Ostajan opas auttaa laitehankinnoissa ja kertoo laitteiden oikeasta käytöstä sekä sijoituksesta. www.motiva.fi/ostajanopas

Astianpesukoneet tunnistavat lian

Uudet tiskarit valitsevat sopivan pesuohjelman astioiden määrän ja likaisuuden mukaan. Työtehoseura on tutkinut viisi konetta, joiden pesutulokset jäivät kuitenkin tyydyttäviksi. Testi tehtiin automaatti- ja säästöohjelmalla. Alhainen lämpötila 47-48 astetta ei saanut astioita puhtaiksi. Säästöohjelma vaatii myös kärsivällisyyttä, koska se voi hurista jopa 3,5 tuntia.

Joissakin tutkituissa koneissa oli liian pienet tai liian lähellä toisiaan olevat painikkeet. Uuden koneen ostajan kannattaa kokeilla liikkeessä jätesiivilän ja suihkuvarsien irrottamista. Myös koneen hiljainen ääni on tärkeä valintaperuste.

Kannattaa ajatella myös omia astioita: Mahtuvatko suuret lautaset helposti koneeseen ja aterimet omaan koriinsa? Koneen yläosassa voi olla tarjotin tai taso, johon aterimet laitetaan. Tarjotin antaa lisätilaa alakoriin suurille astioille.

1576

Ekotehokas kylmälaite oikeaan paikkaan

Energiamerkintä tuli ensimmäisenä kylmälaitteisiin lähes 20 vuotta sitten. Nyt piheimmät kylmäsäilytyslaitteet yltävät jopa A+++ -luokkaan. Vaatimuksia on kiristetty asteittain vastaamaan nykytekniikan säästömahdollisuuksia.

Heinäkuussa 2014 kylmäsäilytyslaitteiden (jääkaapit, pakastimet) energiatehokkuusluokkien asteikko muuttui. Käytännössä muutos nosti A+ luokan alarajaa eli osa ennen A+-luokkaan kuuluneista laitteista voi nyt kuulua huonompaan A-luokkaan.

Energiamerkkejä on kaksi kappaletta: A+++ - C luokitellut ja D-G luokitellut. Lisäksi viinikaapeille on oma merkki.
Uusien pakastimien tulee palautua automaattisesti normaaliin säilytyslämpötilaan kolmen vuorokauden kuluttua pikapakastuskytkimen käytön jälkeen. Yksikompressoristen jääkaappi-pakastimien mahdollisen talviasetuskytkimen tulee toimia automaattisesti sijoitusympäristön lämpötilan mukaan.

Kun olet hankkimassa uutta kylmälaitetta, vertaile ominaisuuksia kaikessa rauhassa ja ota huomioon laitteen sijoituspaikka. Kalusteisiin sijoitettavat kylmälaitteet kuluttavat enemmän sähköä kuin vapaasti sijoitettavat.

Ennen ostopäätöstä tarkista mittanauhan kanssa, että laite mahtuu varmasti varattuun tilaan. Huolehdi riittävästä ilmankierrosta äläkä sijoita laitetta minkään lämmönlähteen viereen tai suoraan auringonpaisteeseen.

Paksut eristeet vähentävät sähkönkulutusta ja hidastavat säilytyslämpötilan nousua häiriötilanteessa. Ohjekirjasta selviää, kuinka energiankulutusta voi pienentää säilytyskoreja, -laatikoita sekä hyllyjä järjestelemällä.

Pölynimureilla energiamerkintä

Syyskuun alussa käyttöön otettu pölynimureiden energiamerkintä kertoo pölynimurista paljon enemmän kuin moottorin teho watteina. Uudet ekosuunnitteluvaatimukset rajoittavat imureiden liitäntätehoa, jonka pitää olla alle 1 600 wattia.

Energiamerkistä näkee imurin tärkeimmät laatutekijät: keskimääräisen vuotuisen energiankulutuksen, pölynpoistokyvyn, poistoilman suodatuskyvyn ja äänitason. Energiankulutusta, pölynpoistoa ja poistoilman suodatusta luokitellaan merkissä asteikolla A–G.

Uudet vaatimukset koskevat vain markkinoille saatettavia tuotteita. EU-alueella jo oleviin imureihin ei tule energiamerkkiä eikä niitä muuteta uusien suunnitteluvaatimusten mukaisiksi.

Vaatimukset eivät koske keskuspölynimureita, pelkästään akulla toimivia pölynimureita, märkä/märkä-kuivaimureita eivätkä teollisuusimureita. Vaatimukset tiukentuvat edelleen syyskuussa 2017, jolloin enimmäisliitäntäteho laskee entisestään ja mukaan tulee laitteiden kestävyyttä, äänitasoa ja poistoilman pölyjäämää koskevia vaatimuksia.

Tulossa pakolliseksi: Kahvinkeitin sammuu itsestään

Ekosuunnitteluvaatimukset koskettavat myös kahvinkeittimiä ensi vuoden alussa. Kahvinkeittimen pitää katkaista virta automaattisesti 40 minuutin kuluttua keittojakson päättymisestä. Termoskannullisen keittimen pitää katkaista virta automaattisesti 5 minuutin päästä kahvin valmistumisesta. Jos kahvinkeitin puhdistaa itse itsensä, sen tulee katkaista virta 30 minuutin kuluttua itsepuhdistusprosessin päättymisestä.

Tavoitteena on vähentää kahvinkeittimien käyttämää energiaa. Kaupan päälle tulee turvallisuuden lisääntyminen.

Lisätietoja:

www.motiva.fi/ostajanopas

http://www.topten-suomi.fi/

Kirjoittaja on Loisteen energia-asiantuntija
 
Julkaistu
15.9.2014