Talo 2020 on nollaenergiatalo

EU:n säätämän energiatehokkuusdirektiivin mukaan uusien pientalojen tulee olla lähes nollaenergiataloja vuoteen 2020 mennessä. Petri Malmelin perheineen rakentaa taloa, joka tulee todennäköisesti tuottamaan energiaa jopa yli oman tarpeen. Kotienergia-lehti seuraa Malmelinin kodin rakentumista sen valmistumiseen saakka.

Nollaenergiatalo on rakennus, joka tuottaa energiaa yhtä paljon kuin kuluttaa. Kokonaiskulutuksen summa vuositasolla on nolla. Muutos kuulostaa maallikon korviin aika hurjalta saavutukselta ottaen huomioon, että aikaa on vain reilu viisi vuotta. Petri Malmelinille tämä ei tuota päänvaivaa, sillä hänen perheelleen on nousemassa talo, joka pyrkii täyttämään nämä vaatimukset jo nyt.

"Tavoitteenamme on rakentaa perheelle hyvä ja energiatehokas koti, jossa on terveellinen sisäilma, ja jossa rakennuksella on järkevä ja kustannustehokas elinkaari", summaa Malmelin. Tähän päästään yhdistämällä hyväksi havaittuja rakenneratkaisuja, fiksua pienenergian tuotantoa sekä monipuolista mittaustekniikkaa.

malmelin

Huolellinen suunnittelu kantaa pitkälle

Malmelinien nelihenkisen perheen uuden kodin suunnitteluun panostettiin poikkeuksellisen paljon. Perheen kumpikaan aikuinen ei ole talonrakentamisen ammattilainen, joten projektitiimiin tuli saada parhaat eri alojen asiantuntijat ympäri Suomen. Suunnitteluun käytettiin paljon aikaa: koko vuosi 2013 meni suunnitelmien tekoon ja neuvonpitoon ammattilaisten kesken. Kuluvana vuonna päästiin itse rakentamiseen käsiksi, ja talon odotetaan olevan muuttovalmis vappuna 2015.

Rakennus tulee olemaan täynnä erilaisia mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka kaikki tähtäävät talon tehokkaaseen ja luonnolliseen lämmittämiseen ja viilentämiseen.

Tulevaisuuden tavoitteet tähtäävät korkeuksiin

Malmelinien vauhti ei pysähdy uuden talon valmistumiseen. Heidän tavoitteensa on tehdä talosta plusenergiatalo. Tämä tarkoittaa sitä että talo tuottaa enemmän energiaa, kuin mitä se kuluttaa. Lisäksi heitä kiinnostaa kovasti saada talo jonkinasteiseen vuoropuheluun plug-in- tai sähköauton kanssa.

Tuotepäällikkö Olli-Pekka Raatikainen Fortumilta kertoo, että Malmelinien talo on valittu kohteeksi, jossa Fortum tutkii kaksisuuntaisen latauksen tulevaisuutta Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että aurinkopaneelit tuottaisivat kotiin sähköä, jolla ladataan sähköauto, ja tarvittaessa auto luovuttaa lataamansa sähkön kotiin. Tällä voitaisiin tasoittaa hintapiikkejä ja sähkökatkon aikana voidaan hyödyntää oma sähköenergia auton akuista. ”Talo2020 on erinomainen kohde tutkia ja testata uusia älykkäitä energiaratkaisujamme. Älykkäät mikrotuotantoon kytketyt ohjausyksiköt ohjaavat asukkaan puolesta sähkökuormia tuotannon, hinnan ja tarpeen mukaan.

Sähköautojen akkujen sekä latausjärjestelmien kehittyessä olemme yhä lähempänä tilannetta, jossa omakotitalon älykäs sähköverkko pitää sisällään kaiken energiantuotannosta ja lämmityksestä sähköiseen liikenteeseen.

Tuotannon ja kulutuksen optimoinnin ja tarvittaessa energian varastoinnin täytyy tapahtua automaattisesti silloin kun se on asiakkaalle järkevintä. Asiakas on harvoin kotona tai hereillä silloin kun hänelle suotuisimmat energianhinnat tai oman tuotannon kannalta parhaat ajankohdat ovat käsillä.”

Lue lisää Fortumin Aurinkopaketista tai Jätä yhteydenottopyyntö Fortumille
 
Julkaistu
8.9.2014