• Etusivu
  • Rakentaminen

Tarkastukset ja katselmukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20149_40756.jpg

Vastaavan työnjohtajan velvollisuus on huolehtia, että rakennushanke toteutetaan rakennusteknisesti oikein.

Rakentamista määräävät monet lait, määräykset sekä säädökset. Tästä syystä rakennusvalvonta seuraa rakentamista tarkasti. Vastaavan työnjohtajan velvollisuus on huolehtia, että rakennushanke toteutetaan rakennusteknisesti oikein. Lisäksi työnjohtaja huolehtii rakennushankkeen luvanmukaisuudesta sekä siitä, että ilmoitukset tehdään ajoissa ja katselmukset tilataan ajallaan.

Tehtävien tarkastusten määrä vaihtelee hieman kunnasta riippuen, mutta ainakin seuraavat ovat yleisesti käytössä:

Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen

Kun rakennuslupa on myönnetty, tilataan rakennuksen korkeusaseman sekä paikan merkitseminen kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta. Rakennuspaikalla tulee olla asianomaisen viranomaisen antama todistus siitä, että rakennus sekä korkeusasema on todettu ja ne ovat oikealla paikallaan viranomaisten hyväksymien piirustusten esitysten mukaisesti. Tässä kohtaa on rakentajan hallussa oltava myös hyväksytyt piirustukset. Hyväksyttyjä piirustuksia ei saa käyttöönsä ennen kuin rakennuslupa on saanut lainvoiman tai lupa aloittamiseen on saatu vakuusmenettelyjen avulla. Vakuussumma on yleisimmin 2000–3000 euroa. Kun rakennuslupa tulee lainvoimaiseksi, takuusumma palautuu.

Pohjakatselmus

Kun perustamiseen liittyvät kaivuu-, louhinta ja/tai paalutustyö tai maapohjan täyttö- ja vahvistustyöt on suoritettu, tehdään tontilla pohjakatselmus ennen perustusten tai anturan valamista. Hyväksytyt perustuspiirustukset tulee olla paikalla silloin kun pohjakatselmusta suoritetaan.

Sijaintikatselmus ja raudoituskatselmus

Sijaintikatselmus tapahtuu ennen perustusten valua tai vaihtoehtoisesti, mikäli kyseessä on muuraamalla tehtävä sokkeli, muuraustyön aikana. Raudoitustarkastus tapahtuu muottilaudoituksen sekä raudoituksen valmistuttua, ennen valutöitä.

Perustustarkastus

Perustustarkastus suoritetaan, kun laudoitukset on purettu sekä tarvittavat kosteuseristykset on tehty.

Rakennekatselmus

Rakennekatselmus on rakennuksen kantavien rakenteiden katselmus, joka tilataan näiden valmistuttua. Rakenteita ei saa peittää ennen kuin katselmus on suoritettu. Tässä kohtaa on työmaalla oltava hyväksytyt rakennepiirustukset. Itse tarkastus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin.

Hormikatselmus

Hormikatselmuksen suorittavat useimmiten paloviranomaiset yhdessä rakennustarkastajan kanssa. Katselmus tapahtuu tulisijojen sekä savuja ilmahormien muuraamisen jälkeen. Ennen tarkastuksen suorittamista hormistoa ei saa rapata tai peittää. Tarkastuksen suoritus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin.

Öljylämmityslaitteiston tarkastus

Tarkastuksen suorittaa paloviranomainen asennusliikkeen tilauksesta.

Sähkö- ja LVI-tarkastukset

Vesi- ja viemärijohtojen tarkastukset tilaa Kvv-työnjohtaja (kvv = kiinteistön vesi ja viemäri) töiden edistymisen mukaan. Mitään putkia ja laitteita ei saa peittää ennen tarkastuksen suorittamista. Vesi- ja viemärijohtojen lopputarkastuksessa annetaan todiste, joka esitetään rakennustarkastajalle rakennuksen lopputarkastuksen yhteydessä. Sähkölaitteistojen käyttöönottotarkastuksen tekee sähköurakoitsija. Hän laatii myös haltijan käyttöön tarkastuspöytäkirjan sekä lopulliset piirustukset, jotka sähköurakoitsija toimittaa myös paikkakunnan energialaitokseen.

Käyttöönottotarkastus

Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin siinä on suoritettu käyttöönottotarkastus. Osa rakennuksesta voidaan ottaa käyttöön suorittamalla osittainen loppukatselmus. Tällaisessa tapauksessa on muistettava pitää huolta siitä, että käyttöön hyväksytty rakennuksen osa on turvallinen, terveellinen sekä käyttökelpoinen. Valmis sekä keskeneräinen osa tulee erottaa toisistaan myös niin, ettei mahdollinen rakennusaikainen pöly tai palo pääse leviämään jo hyväksyttyyn rakennusosaan.

Loppukatselmus

Loppukatselmus suoritetaan rakennuksen valmistuttua ja/tai kun työt rakennuspaikalla tai tontilla ovat valmiit. Loppukatselmusta on haettava aina ennen luvan voimassaolon loppumista.

Loppukatselmuksen yhteydessä vastaavan työnjohtajan on esitettävä:

  • vesi- ja viemärilaitteistojen lopputarkastuspöytäkirja
  • geodeettinen todistus rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisestä ja sijaintikatselmuksesta
  • sähköurakoitsijan todistus sähkölaitteiden tarkistuksesta
  • palolaitoksen todistus öljylämmityslaitoksen tarkastuksesta

Lisätietoja vaadittavista tarkastuksista sekä katselmuksista saat oman kuntasi rakennusvalvontavirastosta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vuokranantajan tarkastusoikeus
Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista sekä huoneiston myyntiä tai uudelleenvuokraamista varten vuokranantajalla on oikeus päästä huoneistoon viivytyksettä sopivana aikana.
höyryävä kattila liedellä
Kodin tulipalo saa usein alkunsa keittiöstä
Päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyörähtäneestä keittolevystä aiheutuu Suomessa vuosittain satoja tulipaloja. Helppokäyttöinen liesivahti on tehokas ja edullinen keino vähentää tulipalon riskiä kotona merkittävästi.
20163_45575.jpg
Pintatöiden virheiden korjailua
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
Talon piirustukset
Professori Lea Pulkkinen:
Psykologista ajattelutapaa edustava uusi talosuunnittelu keskittyy siihen, miten perhe toimii talossa. Muunneltavuus eri sukupolvien tarpeisiin ja lapsiperheen arjen hallinta tilaratkaisujen avulla ovat talosuunnittelun avain.Psykologian professori Lea Pulkkinen Jyväskylän yliopistosta osallistui Kastelli-talojen uuden AIKA-malliston suunnitteluun."Se oli hyvin kiinnostava kokemus. Rajasin työkenttäni ulkopuolelle kaiken sen, mikä liittyy rakennuksen ulkonäköön. Se on arkkitehtien esteettisen silmän ja asiantuntemuksen aluetta, johon en ole ottanut kantaa. Minä tarkastelin sitä, miten perhe elää tilassa", Pulkkinen kertoo.Psykologian tutkijan tausta antoi Lea Pulkkisen ratkaisuille erityisen painoarvon. Hän tarkasteli kotia lapsiperheen arjen näkökulmasta. Pulkkinen on itse suunnitellut oman perheensä käyttöön kaksikin rakennusta. Kesäasunnon tutkijan torni on hänen oman suunnittelutyönsä perusteella rakennettu.
20131_33352.jpg
Luennot ja työnäytökset
Tänä vuonna Rakenna & Remontoi -messuilla järjestetään luentoja sekä työnäytöksiä messujen jokaisena päivänä, seuraavan aikataulun mukaisesti:
20227_78929.jpg
Supisuomalainen sauna kaipaa kiuasta - kurkista Tulikiven asuntomessu­kohteet
Jos olet vasta rakentamassa uutta kotia, tai sinuun on iskenyt remontoinnin into sekä sisustuskärpänen, on nyt aihetta juhlaan. Asuntomessut nimittäin avaavat ovensa jälleen heinäkuussa. Tällä kertaa messualue löytyy kauniista merellisestä maisemasta Naantalista, Luonnonmaan saarelta. Messukodeista löydät ideoita sekä kodin pintoihin, tulisijoihin sekä saunaan.Kurkista siis Tulikiven messuvinkit:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton