• Etusivu
  • Rakentaminen

Pientalotyömaan perustaminen ja töiden aloituksessa huomioitavaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20149_40752.jpg

Maa- ja pohjarakennustöiden yhteydessä rakennuspaikalta kaivetaan maata ja se joudutaan kuljettamaan pois. Osa kaivetusta maasta voi olla hyödynnettävissä myöhemmin.

Rakentamisen suunnitteluun kuuluu olennaisesti työmaan perustaminen. Työmaan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä rakentaminen vaatii tilaa, jota monilla taajama-alueiden tonteilla on varsin rajoitetusti. Työmaalla täytyy olla paikka mm. maamassojen ja rakennustarvikkeiden varastoimiseen siten, että tilaa jää turvalliselle kulkemiselle, rakennustelineille, jätepisteelle, sosiaalitiloille ja WC:lle. Vesi ja sähkö ovat myös perusasioita, joita tontilla tarvitaan varsin aikaisessa vaiheessa, joten liittymäasioista tulee huolehtia ajoissa. Työmaa voi edellyttää myös aitaamista, jotta sivulliset eivät joudu alttiiksi työmaan vaaroille.

Toimet ennen aloitusta

Ennen aloittamista pitää kunnan mittaustoimen käydä merkitsemässä rakennus paikalleen maastoon. Tämä edellytys on rakennusluvan ehdoissa. Joissakin tapauksissa lupaviranomainen edellyttää rakennuspaikan aitaamisen tai se kannattaa tehdä ilman muuta. Ulkopuoliset eivät saa päästä ainakaan vahingossa rakennusalueelle, varsinkaan silloin, kun kaivannot ovat auki. Ennen mahdollista paalutusta pitää käydä naapurit läpi ja katsoa rakennusten tila, jotta voidaan jälkeenpäin todeta, onko paalutus aiheuttanut vaurioita. Tämän toteuttaa normaalisti vastaava työnjohtaja sekä paalutusurakoitsija. Sama tilanne on, jos perustuksia joudutaan louhimaan räjäyttämällä. Vasta, kun ympäristön turvallisuus on taattu, voi suorittaa alkupamauksen.

Kaivuutöissä huomioitavaa

Ennen kuin tontilla tai siihen liittyvällä katualueella aletaan suorittaa kaivuutöitä, on ehdottomasti tarkistettava alueella mahdollisesti olevien kaapeleiden, johtojen ja putkistojen sijainti asianomaisista jakelulaitoksista. Huolimatta siitä, että esimerkiksi maakaapelit on asennettu 50–100 senttimetrin syvyyteen, sekä osittain suojattu kouruilla tai putkilla, vaurioitetaan kaapeleita turhan usein. Vaurio saattaa pintapuolisesti tarkastettuna näyttää vähäiseltä, mutta vahinko voi olla yllättävän laajalle alueelle levinnyt sähkökatko tai monien puheluiden katkeaminen. Paikalliset tele-, sähkö- ja puhelinlaitokset jakavat karttoja kaapelien sijainnista sekä tulevat pyynnöstä näyttämään ilmaiseksi alueella olevien kaapelien sijainnit.

Kaivuutöiden aikana seurataan maaperän laatua sekä varmistetaan, että maalajikerrokset maanpinnasta alaspäin esiintyvät kuten tehdyssä pohjatutkimuksessa on mainittu. Maakerrosten suuresti poiketessa aiemmin tehdystä tutkimuksesta, on pohjatutkimuksen tekijän arvioitava tilanne.

Maamassojen varastointi

Maa- ja pohjarakennustöiden yhteydessä rakennuspaikalla kaivetaan maata, joka joudutaan kuljettamaan pois. Osa kaivettavasta maamassasta saattaa olla hyödynnettävissä myöhemmässä vaiheessa. Tontille myös tuodaan maa-aineksia, joita joudutaan väliaikaisesti varastoimaan. Maat kasataan tontilla jo etukäteen suunniteltuihin paikkoihin. Jotta työskentely sekä varastointi tontilla ovat sujuvaa, kannattaa rakennuksen ympärystäytöt ja tontille tuleva tie tehdä kuntoon ajoissa.

Räjäytys- ja paalutustöihin liittyy erityinen varovaisuus

Mikäli tontilla joudutaan tekemään räjäytys- ja paalutustöitä, on noudatettava erityistä varovaisuutta. Molemmat työt on ehdottomasti annettava ammattimiehen tehtäväksi ja esimerkiksi räjäytystöitä tekevällä on oltava panostajan paperit. Koska molemmissa töissä voi aiheutua tapaturma ja erittäin suuria aineellisia vahinkoja, on syytä varmistaa, että työn suorittajalla on vastuuvakuutus töistä ulkopuolisille aiheutuvien vahinkojen varalle. Mikäli työn tekijällä ei ole vastuuvakuutusta, eikä hän pysty muuten vastaamaan aiheuttamistaan vahingoista, voi tilaaja joutua vastuuseen syntyneistä vaurioista.

Louhintatyöstä sekä lyöntipaalutuksesta aiheutuu aina etenevää tärinää. Tästä johtuen naapurirakennuksissa pidetään katselmukset ennen louhintatöiden alkamista. Katselmuksessa pyritään ennen töiden alkua tarkastamaan kaikki ympäröivät rakennukset ja laitteet, jotka saattavat vaurioitua, jotta mahdolliset vahingot osataan jälkikäteen määritellä. Katselmukseen kutsutaan kaikki asianosaiset, kuten naapurirakennusten ja tonttien omistajat sekä puolueeton asiantuntija. Kun työ on suoritettu, tehdään kyseessä olevien kohteiden jälkikatselmus, jossa todetaan mahdollisesti aiheutetut vauriot. Tarkastuksista pidetään pöytäkirjaa, jota täydennetään tarvittaessa piirroksin ja valokuvin.

Rakennustarvikkeiden saapuminen työmaalle

Rakennustarvikkeiden osalta oikeanlainen aikataulutus on tärkeää, jotta tarvikkeet eivät turhaan odottaisi tontille varastoituna ja tarpeettomasti tilaa viemässä. Lyhytaikainen varastointi vähentää myös tarvikkeiden vaurioitumisen riskiä. Saapuvien toimitusten säältä suojaamiseen täytyy aina osata varautua. Toimituksista sovittaessa on hyvä selvittää myös kuljetusautojen nostokaluston ulottuvuus. Muutenkin on hyvä tiedustella etukäteen lastin purun mahdollisuutta toimittajan ajoneuvotrukin tai autossa olevan nostimen avulla, jotta toimitustilanteessa vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Työmaalla tulee olla jokin lukittava varasto, esimerkiksi työmaakontti. Rakennustarvikkeet kannattaa hankkia siten, että niitä ei tarvitse varastoida pitkiä aikoja työmaalla.
Työmaalla tulee olla jokin lukittava varasto, esimerkiksi työmaakontti. Rakennustarvikkeet kannattaa hankkia siten, että niitä ei tarvitse varastoida pitkiä aikoja työmaalla.

Aloita autotallista

Rakentaminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan aloittaa erillisestä autotallista, mikäli kohteeseen sellainen tulee. Valmis autotalli toimii erinomaisesti lukittavana työmaavarastona, jossa tarvikkeet säilyvät säältä sekä varkailta suojassa. Mikäli tontille ei rakenneta autotallia, tulee työmaalla olla jokin muu lukittava työmaavarasto esimerkiksi työmaakontti. Tällainen kontti saattaa löytyä pääurakoitsijalta, urakoitsijan kanssa voi myös neuvotella tarvittavista sosiaalitiloista. Usein hankittavaksi jää ainakin työmaa-wc.

Työmaan valaistus

Erityisesti syksyyn ja talviseen aikaan ajoittuvassa rakentamisessa valaistuksen merkitys nostaa päätään. Työmaalle voi hankkia yleisvalaistuksen tai sopia valaistuksen järjestämisestä esimerkiksi urakoitsijan kanssa. Rakennustyömaalla sekä erityisesti kulkureiteillä on valaistuksen oltava riittävä ja sopiva yleis- sekä paikallisvalaistus. Suuria ja äkillisiä valaistuseroja on vältettävä jo esimerkiksi häikäisyn takia. Valaisimet tulee myös itsessään asentaa niin, että ne eivät aiheuta vaaraa rakennustyömaalla työskenteleville.

Työkalujen hankinta

Hyvät työkalut ovat onnistuneen rakentamisen edellytys. Hankintojen määrä on täysin riippuvainen siitä, paljonko aikoo itse rakentaa. Useimmiten kunnolliset perussähkö- ja käsityökalut kannattaa hankkia omaksi, mutta suuremmat laitteet kuten rakennussirkkeli, paineilmatyökalut ja kompressori saattavat tulla vuokraamalla edullisemmiksi. Myös kunnolliset rakennustelineet kannata vuokrata.

Suuremmat työkalut kannattaa vuokrata rakennusprojektin ajaksi. Myös kunnolliset rakennustelineet kannattaa vuokrata, sen sijaan että ne hankkisi omaksi.
Suuremmat työkalut kannattaa vuokrata rakennusprojektin ajaksi. Myös kunnolliset rakennustelineet kannattaa vuokrata, sen sijaan että ne hankkisi omaksi.

Ammattilainen avuksi työmaan suunnitteluun

Työmaan suunnittelu edellyttää tietoa rakentamisesta, siksi voi olla viisasta ottaa avukseen alan ammattilainen. Työmaasuunnittelun toteuttamisesta voi keskustella yhdessä vastaavan mestarin tai pääurakoitsijan kanssa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20117_27028.jpg
Saapuminen Kokkolan
Asuntomessut järjestetään 15.7 - 14.8.2011 Kokkolassa. Messualue sijaitsee meren rannalla noin kahden kilometrin päässä Kokkolan kaupungin ydinkeskustasta, Vanhansatamanlahden pohjukassa. Autoilla ja moottoripyörillä tuleville opastus Asuntomessujen pysäköintialueelle alkaa kaikista suunnista hyvissä ajoin ennen Kokkolan taajama-aluetta. Pysäköintialueen navigaattoriin laitettava osoite on Pohjoisväylä, joka ohjaa ajamaan Kokkolan keskustan halki.Lue lisää Kokkolan asuntomessuista
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuvalmiussuunnitelma
Maksuvalmiussuunnitelma eli likviditeettisuunnitelma pitää sisällään taloyhtiön juoksevien maksujen kattamisen osakkailta saatavilla korvauksilla, joista yleisimpiä ovat taloyhtiön vastike-, vuokra- ja käyttökorvaukset. Suurin osa taloyhtiöön tulevista maksuista on säännöllisiä, joko kuukausittain tai kerran pari vuodessa erääntyviä. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi vesi- ja jätevesimaksut, sähkö, jätehuoltomaksut, vakuutusmaksut sekä kiinteistöverot ja säännöllisesti tapahtuvat laitehuollot.Lainojen lyhennykset ja korot on kirjattu takaisinmaksusuunnitelmaan, joten ne ovat myös tiedossa maksuvalmiussuunnitelmaa tehtäessä. Kulutukseen perustuvan sähkölaskun suuruus sen sijaan vaihtelee kesä- ja talvikuukausina, mutta tämäkin voidaan arvioida aikaisempien vuosien perusteella.Maksuvalmiussuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös mahdolliset odottamattomat korjaustarpeet. Taloyhtiöllä olisikin hyvä olla noin kuukauden menoja vastaava rahamäärä säästössä, jottei äkillisiä korjaustarpeita tarvitsisi kustantaa lainarahalla.
20204_63957.jpg
Kuorikivi tuo harkkorakentamiseen mielenkiintoisen vaihtoehdon
Lammi Kuorikivi on suunniteltu vastaamaan erityisesti ammattilaisten tarpeisiin ja toiveisiin, kerros- ja rivitalorakentamiseen. Se on kuitenkin erinomaisten ominaisuuksiensa takia yleistymässä myös pientalorakentamisessa. Valueristeharkko syntyi halusta parantaa rappaus­alustan ja pinnan hallintaa sekä ominaisuuksia. Se tuo harkkorakentamiseen mielenkiintoisen vaihtoehdon yksinkertaistamalla ja nopeuttamalla rakentamista sekä lisäämällä rakenteen ja rappauspinnan lujuutta ja käyttöikää.
20087_12054.jpg
Jo yli 20 000 kävijää
Viime perjantaina avatuilla asuntomessuilla on käynyt jo yli 20 000 kävijää. Raja meni rikki keskiviikkona aamupäivällä. Messusää on koko viikon ollut erinomainen ja loppuviikon ennusteetkin näyttävät messujen kannalta katsottuna messuvierailuja suosivilta.
20117_27159.jpg
Monipuolinen tarjonta
Tämän vuoden asuntomessut tarjoavat hyvän kattauksen eri rakennusmateriaaleja sekä eri kokoista ja eri hintaluokkaisia kohteita. Runkorakenteista löytyvät kaikki tärkeimmät rakennusmateriaalit. On puuta, kiveä ja tiiltä. Valmiiden rakennusten lisäksi alueella, teltasta löytyy Tuotetalo, kohde 16, jossa rakenneratkaisut ovat hyvin esillä. Valmiiden talojen lisäksi on siis mahdollista tutustua rakenteisiin, jotka muuten jäävät katseilta piiloon.
20218_71852.jpg
Terassin öljyäminen: vaiheittainen tarkistus- ja ohjelista kuvineen!
Terassin öljyäminen voi olla oikeasti mukavaa lomapuuhaa tai sitten vaan tekemistä muuten vaan. Lopputulos kiittää ja viihtyvyys terassilla on taattu, kun terassi on öljytty!Terassin öljyämistä suunniteltaessa on hyvä huomioida ennakkosuunnittelu ja hyvät työvälineet. Terassi on helppo öljytä, kun työ on suunniteltu ennakolta ja hankittu hyvät työvälineet työn toteuttamiseen. Työhön on myös hyvä varata reilusti aikaa ja hyvä ajoitus, mutta miten terassi kannattaa öljytä ja mitä työvälineitä on hyvä hankkia?Tutustu alla olevaan seitsemän kohdan tarkistuslistaan terassin öljyämisestä. Esimerkkiterassin laskelmat ja toteutumat antavat myös osviittaa sekä apua oman terassin öljyämiseen. Katso myös vertailukuvat artikkelin lopusta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton