• Etusivu
  • Talo

Korjaustyön kotitalousvähennys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2014
20148_40722.jpg

Asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja korjaustöistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä.

Asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja korjaustöistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys tarkoittaa, että osan esimerkiksi juuri korjaustöistä aiheutuvista kuluista voi vähentää verotuksessa. Kotitalousvähennys myönnetään vain korjaustyön työn osuudesta; matkakuluista ja tarvikkeista ei saa kotitalousvähennystä.

Vuonna 2014 kotitalousvähennyksen suuruus on 2 400 euroa henkilöä kohden, ja työn osuudesta on mahdollista vähentää 45 % verotuksessa. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 4 800 euron vähennykset.

Mihin kotitalousvähennyksen voi käyttää

Kotitalousvähennyksen voi käyttää kokonaisuudessaan kodin remontointiin. Vähennys on saatavissa muun muassa kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin. Huolimatta siitä, että ensisijaisena tavoitteena on energian säästö, voi kotitalousvähennyksen halutessaan käyttää vaikka keittiö- tai parkettiremonttiin. Myös vapaa-ajan asunnon kunnossapitoon sekä perusparannustyöhön voidaan käyttää kotitalousvähennystä.

Vuonna 2009 kotitalousvähennyksen käyttömahdollisuus laajeni koskemaan myös tieto- ja viestintätekniikan asennus- ja ylläpitotöitä. Aiemmin näistä ei ollut mahdollista saada kotitalousvähennystä. Nyt esimerkiksi digilaitteen, antennin tai tietokoneen sekä sen oheislaitteen asentaminen ja ylläpito katsotaan vähennykseen oikeuttavaksi työksi. Tämän muutoksen ansiosta voidaan nyt hyödyntää vähennyskelpoisuutta tietoliikenneyhteyksien käyttöönotossa sekä tietoturvapalveluiden ja hankittujen ohjelmien sekä päivitysten asentamisessa.

Info

Info

Vähennyskelpoisista korjaustöistä on olemassa tarkka listaus. Esimerkkejä perusparannus- ja kunnossapitotyöstä ovat:

  • Keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden sekä sauna- ja kellaritilojen remontti. Tähän mukaan luetaan myös sähkö- ja putkityöt
  • Rakennuksen ulkokunnostus, kuten maalaus ja parvekelasien asennus
  • Piha-alueeseen kohdistuvat korjaus- ja perusparannustyöt, kuten vesi- ja jätevesijärjestelmiin, lämmitykseen, sähköistykseen sekä ilmastointiin liittyvät korjaus- ja perusparannustyöt, aurinkotai maalämpöjärjestelmän rakentaminen.
  • Useat mökkitalkkareiden tarjoamat palvelut vapaa-ajan asunnolla.
  • Erilaisten lämmitysjärjestelmien korjaaminen ja uusiminen.

Kotitalousvähennystä ei myönnetä asunto-osakeyhtiöille, mutta osakkeenomistajat saavat kotitalousvähennyksen asennustyöstä, mikäli he ovat yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisia suorittamaan asennuksesta aiheutuvat kustannukset. Esimerkiksi parvekkeen lasittaminen kuuluu asunnon kunnossapito- ja perusparannustöihin. Jos yksityinen teettää työn ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrityksellä, voi työstä aiheutuneista työkustannuksista saada kotitalousvähennystä. Parvekelasitus on hyvä ajoittaa esimerkiksi huoneistoremontin yhteyteen.

Kuka saa vähennyksen

Vähennyksen saa se henkilö, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Konkreettinen työ on suoritettava joko maksajan omassa asunnossa, hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa käytössä olevassa asunnossa. Kotitalousvähennystä ei voi saada työstä, jonka tekee vähennystä hakeva henkilö itse tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuva henkilö.

Arvonlisäverollisesta työkorvauksesta saa vähentää 45 %, kun työ on ostettu ennakkoperintärekisteriin merkityltä veronalaista toimintaa harjoittavalta yrittäjältä tai yritykseltä. Kotitalousvähennystä ei ole mahdollista saada sellaisesta työstä, jota varten on vastaanottanut tukea. Poikkeuksena avustusten saamisen yhteydessä on kuitenkin pientalojen lämmitystapamuutoksiin myönnettävä energia-avustus, joka ei estä kotitalousvähennyksen saamista.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennyksen haku tapahtuu verotoimiston kautta. Haun voi tehdä pääpiirteissään kolmella eri tavalla:

  • Vähennystä voi hakea etukäteen.
  • Heti työn teettämisen jälkeen.
  • Verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä.

Kotitalousvähennyksestä pääsee siis hyötymään myös kesken vuotta ja saa silloin omasta palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen. Hyöty konkretisoituu silloin selvästi, joten kotitalousvähennys kannattaa todella käyttää. Mikäli suunnitelmissa on teettää kuluvan vuoden aikana tavanomaista kotitaloustyötä, voi summan ilmoittaa verottajalle etukäteen. Kun ilmoitus on tehty, saa uuden verokortin alennetulla veroprosentilla.

Verokortti ja veroprosentti päivitetään myös silloin, kun teetetty työ on kooltaan suurempi. Ilmoittaminen tapahtuu tässäkin tapauksessa verotoimistoon. Jos vähennys haetaan vasta verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä, käytetään kotitalousvähennystä varten olevaa lomaketta (14 Kotitalousvähennys). Lomake lähetetään täytettynä muun veroilmoituksen yhteydessä verottajalle.

Verottajalle kannattaa aina ilmoittaa kaikki vuoden aikana ostettu kotitalousvähennykseen oikeuttava työ. Kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä nähtäväkseen tarvittaessa. Kuitit ja tositteet on kuitenkin muistettava säilyttää huolella ja saadessaan kuitin on tarkistettava, että siinä on eritelty työn osuus tarvike- ja materiaalikuluista.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_74279.jpg
Tee testi! Oletko remontti-ihme vai täystuho?
Vaikka välttämättä käytännön kokemusta tai koulutusta ei olisikaan kovin laajalla rakentamisen rintamalla, löytyy silti useimmilta meistä riittävää perustietoa yleisistä rakentamisen termeistä sekä työtavoista. Välineet sekä materiaalit ovat tuttuja – edes välillisesti. Vai kuulutko kenties niihin, jotka eivät erota ruuvimeisseliä jakoavaimesta ja vasarakin toimii lähinnä pähkinänsärkijän virassa?
20081_7820.jpg
Tulikiven luonnonkivet...
Luonnonkivi henkii yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Rakennusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkivi on myös vaivaton ratkaisu, kun luotat ammattilaisiin jo suunnitteluvaiheessa.Useimpien rakentajien toiveena on valita materiaalit, jotka tarjoavat silmänruokaa, mutta vaativat vähän huolenpitoa. Luonnonkivet helpottavat olennaisesti pintojen kunnossapitoa, sillä ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Ne sopivat yhtä hyvin niin uudispihoihin kuin saneerattavaan pihaan. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua kiinteistölle.
20231_80655.jpg
LK Systems – LVI-tuotteet ja -järjestelmät kaikenlaisiin kohteisiin ammattitaidolla jo vuodesta 1910
LK Systems Oy on yksi Pohjoismaiden johtavista LVI-tuotteiden ja -järjestelmien toimittajista. Yrityksellä on pitkä, yli 100 vuoden, kokemus LVI-alalta. Se on toiminut vuodesta 1910 lähtien. LK Systems on kansainvälinen toimija, jonka keskusvarasto sijaitsee markkinajohtajamaan Ruotsin Ulricehamnissa. Malmöstä LVI-tuotteita toimitetaan ympäri Eurooppaa, mutta Suomen asiakkaita palvellaan keskitetysti suoraan Keravan varastolta.
20151_42023.jpg
Tuulettuuko talosi alapohja oikein?
Ross-tuuletuspaalu alapohjan tuuletukseen ja tuloilmaputkeksiRoss-tuuletuspaalu on tyylikäs tuote talon ryömintätilan tuuletukseen sekä talon alapohjan kosteusvaurioiden ja radonhaittojen ehkäisyyn. Ross-tuuletuspaalun kautta voidaan myös ottaa tuloilma esimerkiksi kellarisaunaan, takkaan tai ilmanvaihtokoneeseen. Ross-tuuletuspaalu toimii tuloilmakanavana myös, kun tehdään koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä tai koneellinen radonpoistojärjestelmä ryömintätilaan.Ross-tuuletuspaalua voidaan käyttää hyväksi kaikkien talotyyppien tuuletuksessa. Tuuletuspaalu on suunniteltu niin, että ilma pääsee lähes esteettömästi virtaamaan putken läpi, eikä haitallista ilmalukkoa pääse syntymään. Rakenne estää myös lumen, roskien ja pieneläinten pääsyn alapohjan ryömintätilaan.
20092_14838.jpg
Ilmanvaihdolla mukavuutta
Kustavin keskustasta lossimatkan päässä sijaitsee maisemaltaan ja kiinteistöltään vaikuttava miljöö. Jylhän vehreään saaristoympäristöön on rakennettu kakkosasunnon virkaa toimittava kolme rakennusta sisältävä kokonaisuus. Asuin- ja saunarakennuksen ilmanvaihdolla luodaan mukavuutta, terveellisyyttä ja energiatehokkuutta vapaa-ajan asumiseen.
20077_5701.jpg
3 Rakennussuunnittelu
3.3 Varsinainen rakentaminenTyöt liittyvät toisiin. Rakennustyö edistyy ja talon "koko" muuttuu sitä mukaan kuin edistymistä tapahtuu. Ensin rakennusala näyttää isolta. Kun perustukset on valettu, pohja tuntuu pieneltä. Melkeinpä pitää ottaa mitta käteen ja varmistaa, onko tapahtunut mittakaavavirhe. Tuohonkin pitäisi tulla makuuhuone, mahtuuko siihen edes sänkyä. Tilan hahmottaminen on vaikeaa, lähes yhtä vaikeaa kuin hankesuunnitteluvaiheessa. Nyt sentään on jo jotain konkreettista näkyvissä ja vertailu on helpompaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton