• Etusivu
  • Talo

Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2014
20148_40714.jpg

Kylpyhuoneessa erityista huolellisuutta vaatii lattiakaivon ja lattian vedeneristyksen liittymäkohta. Lattian kallistuksen ollessa riittävä ja vedeneristyksen ollessa kunnossa, ohjautuu vesi kaivoon ja lattia kuivuu nopeasti.

Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsaus

Suomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.

Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.

Kosteusriskien huomioiminen jo suunnittelussa

Jotta rakennusprojektissa onnistuttaisiin niin hyvin kuin mahdollista, kannattaa suunnitteluprosessissa lähteä siitä, mihin kohtaan maastoa ja tonttia rakennus sijoitaan. Rakennuksen korkeusasema ja sijoittuminen ympäröiviin teihin nähden on tärkeää. Rakennuksessa esiintyvä kosteusvaurio johtuu usein rakennuteknisestä virheestä itse suunnitelmissa tai rakennustyössä. Vaihtoehtona on myös, että rakennuksen ikääntymisestä johtuvia vaurioita ei ole korjattu.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa olla tarkkana, että rakenteisiin ei suunnitella eikä valita riskialttiita rakenneratkaisuja ja että käytetään vain tutkittuja ja hyväksi todettuja materiaaleja. Samaa kannattaa vaatia myös talopakettien toimittajilta.

Myös rakennuksen käytön aikaisen huollon on oltava helppoa. Keskeneräiset rakenteet sekä tontille varastoidut rakennusmateriaalit tulee suojata niin, ettei kosteus pääse pesiytymään niihin jo rakentamisen aikana.

Kriittiset kohdat

Rakennuksessa on tiettyjä kohtia, jotka ovat erityisen herkkiä kosteusvaurioiden syntymisen kannalta ja siksi näihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Jonkin pieneltä tuntuvan yksityiskohdan huomiotta jättäminen voikin yllättäen olla suuremman vahingon alkulähde.

Taitekaton hyvin puoliin lukeutuu sen kaltevuus. Katon ollessa riittävän kalteva, poistuvat vedet, lumet ja roskat helposti.
Taitekaton hyvin puoliin lukeutuu sen kaltevuus. Katon ollessa riittävän kalteva, poistuvat vedet, lumet ja roskat helposti.

Salaojitus

Salaojissa tulee tarkistaa riittävä kaltevuus. Lisäksi tulee tarkistaa, että putket on asennettu tasaisesti viettäen tarkastuskaivosta toiseen. Vettä sitova maa-aines tulee korvata sekä rakennuksen alla että sivuilla karkeammalla maa-aineskerroksella. Kerroksen tarkoitus on estää kosteuden nousu maasta. Räystäiden alle, sokkelin viereen, ei pitäisi istuttaa kastelua vaativia kasveja. Aivan seinien vierustalle istutetuista kukkapenkeistä alkaa helposti ja huomaamatta maanpinnan kohoaminen liian korkealle. Seinien vierustat kannattaa kivetä.

Tasakatto

Tasakattoisissa rakennuksissa vesivuodot ovat yleisiä. Tasakattoratkaisuista onkin miltein kokonaan luovuttu. Yksi tasakattojen ongelma on kattokaivojen tukkeutuminen ja talviseen aikaan jäätyminen - kummastakin tapauksesta seuraa kattovuoto. Katon ollessa riittävän kalteva poistuvat vedet, lumet sekä roskat helposti.

Räystäskourut ja syöksytorvet

Sadevedet eivät saa valua eivätkä roiskua talon seinille. Talo tarvitsee oikein asennetut räystäskourut, joissa on riittävästi kaatoa kohti syöksytorvia sekä itse syöksytorvet, jotka ohjaavat veden hallitusti alas maahan tai suoraan sadevesiviemäreihin. Räystäskouruja ei saa rakentaa eikä asentaa seinärakenteen sisään eikä seinälinjan päälle. Räystäskouruja suunniteltaessa on otettava huomioon, ettei talviaikaan lumi ja jää kerry kouruihin ja aiheuta niihin vaurioita. Räystäskourut vaativat säännöllistä huoltoa ja puhdistusta puiden lehdistä ja roskista. Kourujen sekä maan kaltevuuden avulla sadevedet saadaan ohjattua poispäin rakennuksesta.

Rakenteiden tuuletus ja veden poisto

Rakenteisiin tiivistyvä kosteus tai rakenteisiin suoraan tullut vesi on johdettava tai tuuletettava pois. Tästä syystä ulkoseinien, tuuletetun alapohjan ja kattorakenteiden tuuletusaukkojen tulee olla esteettömästi toimivia. Ikkunoiden ja ovien yläpuolelta sekä seinien tuuletusrakoa pitkin valuva vesi on johdettava suoraan ulos. Talviaikaan kannattaa varmistaa, etteivät lumi ja jää tuki tuuletusaukkoja. Kivijalassa olevat tuuletusaukot, niin kutsutut kissanluukut, on tarkoitettu pidettäväksi auki aina keväästä syksyyn. Näin alustassa oleva kosteus pääsee tuulettumaan eikä home- ja lahosienille löydy niiden tarvitsemaa kosteutta. Talveksi aukot suljetaan, jotta pakkanen ei pääse kylmentämään rakennuksen lattioita alhaalta päin.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tulee olla jatkuvaa ja riittävää, jotta kosteus poistuisi rakenteista. Asuinrakennuksissa sopiva ilmanvaihto on 0,5 kertaa huonetilavuus tunnissa. Ilmanvaihdon on tärkeää olla riittävää. Näin saadaan varmistettua terveellinen, turvallinen sekä viihtyisä ja hyvä sisäilma. Järjestelmä on suunniteltava huolella, jotta se kestää koko mahdollisen käyttöikänsä. Tämä edellyttää kuitenkin oikeaoppista käyttöä, säännöllistä huoltoa ja kunnossapitoa.

Putkistot

Yleisiä kosteusvaurioiden aiheuttajia ovat erilaiset putkivahingot. Vesi- ja viemäriputket tulee asentaa siten, että vuoto on havaittavissa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kun putket on asennettu näkyviin tai erillisiin suojaputkiin, on vaurion havaitseminen sekä korjaaminen helpompaa.

Sauna- ja pesutilat

Märkätilojen rakentaminen vaatii huolellisuutta sekä asiantuntemusta. Materiaaleilta, niin rakennus- kuin pintamateriaaleiltakin, edellytetään kosteuden sietokykyä. Vedeneristykseen tulee kiinnittää huomiota kaikissa seinärakenteissa. Kevytrakenteisten seinien kohdalla vedeneristyksen tulee olla erityisen hyvin tehty, sillä usein kevytrakenteiset seinät ovat puuta ja kipsilevyä, jotka eivät juurikaan kestä kosteutta vahingoittumatta. Kaakelit ja kaakelisaumaukset tai muovitapetit eivät riitä, vaan niiden taakse vaaditaan varsinainen vedeneristys. Pesutiloja rakennettaessa on suositeltavaa suosia saman tuoteperheen tuotteita alusta loppuun. Näin voit olla varma siitä, että tuotteet ovat keskenään yhteensopivia eikä ongelmia pitäisi syntyä.

Kylpyhuoneessa erityistä huolellisuutta vaatii lattiakaivon ja lattian vedeneristyksen liittymäkohta. Lattian kallistusten ollessa riittävät, ohjautuu vesi kaivoon ja lattia kuivuu nopeasti. Ehdottoman välttämättömiä ovat kylpy- ja pesuhuoneissa: seinien ja lattian oikein tehty veden- tai kosteudeneristys, saunoissa: höyrynsulku, tehokas ilmanvaihto ja lämmitys. Tehokas ilmanvaihto vie kosteuden pois ja kuivaa pinnat nopeasti, joten homeelle ei jää sen tarvitsemaa kosteutta.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20125_30950.jpg
Tämän katteen alla sateen ropina ei häiritse
Tiilikatetta kevyempi vaihtoehto katon korjaukseenDecra on tiivis ja hiljainen kiviteräskate. Se vaimentaa tehokkaasti jopa rankkasateen rummutuksen. Kivisirotteinen pinta ei kiillä, joten se sulautuu kauniisti ympäristöön. Pinnoitteesta ei irtoa haitallisia aineita. Takuulla kestävä kiviteräskate Decra tarjoaa turvallisen suojan, vaikka myrskytuulet kuinka tuivertaisivat tai lämpötilat vaihtelisivat. Ei vain kymmenen vuotta, vaan vuosikymmeniä.Decra-kiviteräskate on valmistettu 0,45 mm:n vahvuisesta alumiinisinkitystä teräslevystä, joka on pinnoitettu akryylimassalla ja luonnonkivisirotteella, sekä suojattu akryylilakalla. Se sopii uudis- ja saneerauskohteisiinkin sekä pientaloihin että julkiseen rakentamiseen, kun katon kaltevuus on vähintään 1:5.
201510_44598.jpg
Näin käytät Lupapistettä!
Tiesitkö, että voit tehdä rakennuslupahakemuksen verkossa jo lähes 200 kunnan alueella?Lupapisteen kautta voit olla uudella tavalla yhteydessä viranomaiseen sekä hoitaa rakentamiseen liittyvän lupa-asioinnin – aina ennakkokyselystä hankkeen päättymiseen saakka. Lupapisteessä voit edistää asiointia yhdessä hankkeen muiden osapuolten kanssa. Palvelu neuvoo yksityiskohtaisesti tarvittavan hakemuksen tekemisessä ja pitää osapuolet tietoisina hankkeen etenemisestä. Vuorokauden ympäri.Tarkista palvelut oman kuntasi alueella: www.lupapiste.fi
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
201910_60322.jpg
Näin miniasunto pysyy raikkaana
Pienen rivi- tai kerrostalon asunnon raikkaana pitäminen voi olla haasteellista. Samassa, pienessä tilassa eletään, asutaan, pyykätään, peseydytään ja laitetaan ruokaa. Ruuanlaiton käryt, hengittämisestä muodostuva hiilidioksidi, peseytymisestä ja pyykkäämisestä aiheutuva kosteus ja asunnon VOC-päästöt pitäisi poistaa. Lisäksi tilalle tarvitaan uutta, raikasta ilmaa, jotta asuminen on miellyttävää. Tarvetta ilmanvaihdolle on, mutta tilat ovat haasteellisen pienet. Mihin ilmanvaihtokoneen voisi sijoittaa?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kastelli avasi rakentajilleen verkkokaupan
Kastelli-Talot Oy avasi omille talo- ja huvila-asiakkailleen Kastelli-rakentajan Tukku -palvelun. Kastelli-rakentajan Tukku on verkkopalvelu, josta asiakas saa tilattua rakentamiseen liittyviä tuotteita edullisesti ympäri vuorokauden."Olemme valinneet palveluun hinta-laatusuhteiltaan parhaat tuotteet, jolloin asiakas hyötyy eniten yhteistyöstämme ja suurostoeduistamme", tukkumyyjä Tero Kivioja kertoo.Asiakas saa verkkokauppaan käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tilausten jälkeen myyjä ottaa vielä henkilökohtaisesti yhteyttä rakentajaan, jolloin tuotteiden sopivuus ja tarvittavat määrät varmistetaan Kastellilla olevien talon piirustusten ja muiden tietojen perusteella.Myyjä sopii asiakkaan kanssa tuotteille sopivimman toimitusajan rakennushankkeen etenemisen mukaan, jolloin tavarat eivät odota turhaan tontilla.Valikoimassa on muun muassa ilmastointijärjestelmiä, lämpöpumppuja, kattoturvatuotteita ja pienempiä tuotteita kuten heloja ja lukkoja. Kysyttyjä ovat olleet myös jätevedenpuhdistusjärjestelmät, sisäportaat ja kiukaat.Kastelli-talot Oy on suomalainen talo- ja huvilatoimittaja. Yritys kuuluu Harjavalta-konserniin, jonka liikevaihto oli vuonna 2006 yli 160 miljoonaa euroa. Kastelli on ollut alansa markkinajohtajana Suomessa vuodesta 1994. Viime vuonna Kastelli-talot toimitti 1490 talopakettia ympäri Suomea.
20116_26696.jpg
Kokkolan vanhakaupunki
Kokkolan asuntomessuilla vieraillessa kannattaa varata aikaa myös kävelykierrokselle Kokkolan vanhakaupungissa Neristanissa. 12 puutalokorttelin laajuinen vanhakaupunki on yksi Kokkolan suurista ylpeyden aiheista. Neristan on yksi maamme parhaiten säilyneitä yhtenäisiä ja laajoja puukaupunkikokonaisuuksia. Tunnelmallisten katujen varrelta löytyy mm. ravintoloita, kahviloita, majoitusta, putiikkeja, antiikkia.Neristan on vakiinnuttanut asemansa elävänä perinnekaupunkina ja kansalliseti merkittävänä kulttuurihistoriallisena alueena. Neristanissa voi nauttia puutalokorttelien tunnelmasta ja sen kaduilla kävelijän silmiä hivelee vanha arkkitehtuuri.Kokkolan asuntomessujen oheiskohde, vuonna 1818 rakennettu Knapen talo, sijaitsee Neristanissa. Vuosia tyhjillään ollut talo entisöidään uuteen kukoistukseen vanhoja perinteitä ja Neristanin henkeä kunnioittaen. Kohde on auki messujen aukioloaikoina. Kokkolan asuntomessut ovat avoinna päivittäin 15.7.-14.8. kello 10-18.Asuntomessut Kokkolassa 15.7.-14.8.2011

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton