• Etusivu
  • Energia

Talon sähkösuunnitelmat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.08.2014
20148_40693.jpg
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän pian syntyvän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.

Sähkösuunnitelma koko taloon

Remontin kokonaisvaltaisuudesta johtuen päätimme tehdä sähkösuunnitelman koko taloon. Emme toki ajatelleet tehdä sitä itse vaan ammattilaisen avustuksella, jotta kaikki tarpeellinen tulisi huomioitua. Samalla pyysimme myös valaistussuunnitelmaa koko taloon. Suunnitelma tullaan toteuttamaan kokonaisuudessaan led- valaisimilla.

Edelliset asukkaat olivat aikanaan jonkin verran sähköjä uusineet, mutta muutoksia kaivattiin lähes kaikkialle. Keittiön seinässä oleva sähkökaappi oli hieman liian keskeisellä paikalla, joten sille piti etsiä uusi paikka ensimmäisenä. Uusi paikka löytyikin ulko-oven vierestä, jolloin se ei pistä heti ensimmäisenä silmään sisään tultaessa. Toki tuo uusi kaappi on melko huomaamaton muutenkin ja senhän voi aina tuunata.

Sähkökalusteet talon hengen mukaan

Sähköihin liittyen minulle oli tärkeää asentaa kytkimet talon hengen mukaan ajalle tyypilliseen tyyliin 130 cm korkeudelle. Tämä kyllä aiheutti hieman ihmetystä meidän remonttimiehissä. Tosin meidän kodissa kytkimet olivat olleet joskus 150 cm korkeudella. Tämä selvisi vanhojen sähkövetojen ansiosta, jotka löytyivät purettujen seinien alta.

Sähkökalusteiden valinta yllättävän helppoa

Sähkökalusteiden valinta oli oikeastaan erityisen helppoa, sillä halusimme niiden olevan vanhan mallisia. Sopiva sähkökalustesarja löytyikin lopulta.

20148_40694.jpg
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_51973.jpg
Vaadi saumaustöiden tekijältä ammattitaitoa
Elementtien saumaustöiden tilaajan kannattaa varmistaa, että saumaustöitä tekee ammattilainen, jonka osaaminen on varmistettu uudella saumaustyökorttikoulutuksella. Saumat ovat usein se rakennuksen heikoin lenkki, josta sisäilmaongelmat ja rakenteiden kosteusvauriot syntyvät. Halvin saumaustyö saattaa myös altistaa asukkaat, työntekijät ja ympäristön PCB:lle, lyijylle ja asbestille.
201310_36508.jpg
Lattian korjaus käsityönä
Jos lattiassa on epätasaisuuksia tai sitä pitää muuten korjata, aina ei tarvitse kutsua ammattimiestä apuun. Lattian korjaus onnistuu oikeilla tuotteilla myös itseltä.Lattian korjauksessa tasoituksessa pääasiallinen lähtökohta tuotteiden ja menetelmien valinnassa on alustan kunto, tasoitustarve ja miten nopeasti päällystys tehdään. Aluksi haetaan vastaus kysymykseen: Mikä alusta on kyseessä?weber.vetonit lattiatuotevalikoimasta löytyy soveltuvia tuotteita uudisrakennusten normaaleille betonialustoille, vaikeisiin saneerausalustoihin ja kaikkiin alustoihin siinä välissä. Ja jos alustaan on mahdotonta saada tartuntaa, voi tasoituksen tehdä uivana rakenteena.Lue lisää lattian korjauksesta ja korjaustuotteista...
20235_81956.jpg
Miten lämpöpumpun ulkoyksikkö pitäisi sijoittaa?
Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö tarvitsee avointa tilaa toimiakseen kunnolla. Sisäyksikön on hyvä sijaita lämpimässä tilassa lähellä lattiakaivoa. Mahdollisimman pienen lämpöhäviön vuoksi sisä- ja ulkoyksiköt kannattaa sijoittaa lähelle toisiaan.
200611_670.jpg
Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
20196_58477.jpg
Ilmanvaihtokone keittiöön?
Paras ratkaisu pieneen kotiinYksi yleisimmistä paikoista sijoittaa ilmanvaihtokone kerrostaloasunnossa on kylpyhuone. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Kun ilmanvaihtokone asennetaan keittiöön, ja siihen on integroitu liesikupu, saadaan yhdistettyä ilmanvaihto ja lieden kärynpoisto. Ja mikä parasta, näin säästetään tilaa, mikä on merkittävä etu erityisesti pienissä asunnoissa.
20214_70110.jpg
Kylpyhuoneen remontointi pienellä budjetilla - katso vinkit
Jos kylpyhuoneen rakenteet ovat hyvässä kunnossa, mutta tila tuntuu epäkäytännölliseltä ja nuhruiselta, ilmettä voi kohentaa maltillisellakin budjetilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton