• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennusaikataulu ohjaa koko rakennusprojektia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20148_40707.jpg

Rakennusaikataulu ohjaa ja helpottaa rakennusprojektin hallintaa.

Rakennusaikataulu on tärkeä osa rakennusprojektia, sillä talon rakentaminen toteutetaan aina paitsi tehtyjen rakennussuunnitelmien myös erilaisten aikataulujen mukaisesti. Rakennusaikataulu on rakennustöiden ajallinen toteutussuunnitelma, joka laaditaan rakentamiseen käytettävissä olevan ajan sekä työvaiheiden keskinäisten riippuvuuksien perusteella. Rakennusaikataulun tarkoituksena on siis kertoa, kuinka paljon aikaa on käytettävissä kuhunkin rakennusvaiheeseen, jotta tavoitteeksi asetettu muuttoaika toteutuu.

Rakennusaikataulu on sidoksissa kustannusarvioon

Rakennusaikataulua laadittaessa ei voi olla huomaamatta sen yhteyttä tehtyyn kustannusarvioon. Molempia, rakennusaikataulua ja kustannusarviota, pyritään noudattamaan mahdollisimman tarkasti. Usein rakennusaikataulu ja kustannusarvio ovat keskenään kilpailevia tekijöitä: aikataulusta jälkeen jääminen yleensä lisää kustannuksia, sillä myöhästymisen seurauksena joudutaan lisäämään työpanosta, mikä puolestaan nostaa kustannuksia.

Erilaisia aikatauluja eri tarkoituksiin

Rakennusaikatauluja laaditaan eri tarkoituksiin ja tarkkuudeltaan ne voivat olla hyvinkin erilaisia. Tyypillisin on ns. yleisaikataulu, joka toteutetaan yleensä janakaaviona. Yleisaikataulusta voidaan käyttää myös nimitystä rakennusaikataulu, näin erityisesti silloin, jos käytössä on vain ja ainoastaan yleisaikataulu. Suuremmissa rakennuskohteissa, joissa työskentelee useita työryhmiä ja kohde on jaettu osakohteisiin, aikataulut on tehtävä tarkemmin. Tällöin käytetään mm. rakennusvaiheaikatauluja ja paikka-aika kaavioita. Ammattimaisessa rakennusurakoinnissa aikataulussa pysymisen tärkeys korostuu, sillä myöhästyminen johtaa useimmiten sakkoihin.

Rakennusaikataulu pientalotyömaalla

Selkeä rakennusaikataulu on kertarakentajalle tärkeä, sillä aikataulu on tiiviisti yhteydessä laadittuun kustannusarvioon ja sitä kautta myöhästymiset vaikuttavat myös talon rakentamisen kustannuksiin. Omakotitalotyömaalla ei yleensä tarvita tarkempia rakennusvaiheaikatauluja tai paikka-aikakaavioita, mutta joissain tilanteissa näiden käyttö voi kuitenkin olla perusteltua. Esimerkiksi rungosta voidaan laatia erillinen rakennusvaiheaikataulu. Tällainen voi tulla kysymykseen silloin, kun ala- ja välipohjina käytetään ontelolaattoja, joiden toimitus saapuu juuri tiettynä ajankohtana. Ontelolaattojen asennus vaatii erityiskalustoja ja niiden säilyttäminen työmaalla on hankalaa.

Rakennusaikataulun perusteella voi laatia hankinta-aikataulun tai merkitä suoraan rakennusaikatauluun tärkeimpien hankintojen ajankohdan, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Rakennusaikataulun perusteella voidaan myös ilmoittaa esimerkiksi sähkö- ja LVI-urakoitsijoille, milloin heidän osuutensa on ajankohtainen.

Rakennusaikataulun pohjalta voidaan laatia hankinta-aikataulu, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet olisivat työmaalla ajallaan.
Rakennusaikataulun pohjalta voidaan laatia hankinta-aikataulu, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet olisivat työmaalla ajallaan.

Hankinta-aikataulu

Hankinta-aikataulu pohjautuu rakennusaikatauluun ja sen tarkoituksena on huolehtia, että tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Hankinta-aikataulun laatiminen kannattaakin aloittaa tiedustelemalla tuotteiden toimitusaikoja. Tuotteiden toimitusajat voivat vaihdella suuresti, mikä korostuu erityisesti kesäisin sekä eri lomakausina.

Hankinta-aikataulu voi olla pelkkä luettelo rakennusaikataulun yhteydessä tai se voidaan tehdä myös rakennusaikataulun tapaan janamuotoon. Tällöin janat osoittavat ajankohdan, jonka aikana hankinta tulisi suorittaa, jotta tavara olisi perillä ajallaan, muttei toisaalta seisoisi työmaalla turhaan. Ylimääräinen varastointi vie tilaa työmaalla ja tavaraa voidaan joutua siirtämään paikasta toiseen, jolloin se saattaa vaurioitua. Ihanteellisessa tapauksessa tavara saapuu työmaalle juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Rakennusaikataulun laadinta

Aikataulujen, erityisesti rakennusvaiheaikataulujen, laatiminen kannattaa jättää alan ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilainen osaa helposti kokemuksensa perusteella varata oikean määrän aikaa eri työvaiheille. Ammattilaisen laatiman yleisaikataulun perusteella on helppo laatia hankinta-aikataulu vaikka itse.

Rakentaja.fi-palvelusta löytyy ilmainen rakennusaikataulu, jonka avulla rakentaja voi helposti seurata oman hankkeensa edistymistä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_64300.jpg
Parhaat vinkit ilmanvaihdon suunnitteluun
Hyvän ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
20232_80955.jpg
Suunnittelu­kil­pailun tuloksena kustannus­tehokkuutta ja vastuul­lisia unelmakoteja
Lammi järjesti jälleen suunnittelukilpailun, jossa oli kaksi kategoriaa: kustannus- ja materiaalitehokas kivitalo ja vähähiilinen ja energiaomavarainen kivitalo. Kilpailu on nyt ratkennut ja lukuisista hyvistä suunnitelmista kolme päätyy Lammi Ideakirjaan, joka tarjoaa ideoita ja ratkaisuja pientalorakentamista suunnitteleville ja siitä haaveileville.
20127_31729.jpg
ABB-Welcome turvaa kotitalon
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteet sopivat sekä rakennettaviin pientaloihin että saneerauskohteisiin. Puhelimen videotunnistuksella voidaan varmistaa kodin turvallisuus.Pientalopaketti (tyyppi 83021/1-500) sisältää videoulkoyksikön, valkoisen sisäyksikön 7-tuuman kosketusnäytöllä sekä keskusyksikön sähkökeskukseen.Laite on helppo asentaa, sillä kaikki tarvittavat osat ovat yhdessä paketissa. Ovipuhelinjärjestelmä on yhteensopiva muotoilultaan ja värimaailmaltaan Impressivo-kalustesarjan kanssa.
20085_11054.jpg
Kotimaista, kodikasta lämpöä
Kermansavi-uunit on valmistettu kaakeleita myöten Tulikiven Heinäveden tehtaalla. Koristekaakelit, hyllyt, reliefit ja syvennykset ovat ammattilaistemme käsityönä tekemiä ja jokaisen uunin kaakelit valmistetaan aina kyseistä tulisijaa varten. Kaikille Kermansavi-uuneille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton avainlipputunnus.Kermansavi-uunimallit ovat varaavia ja sopivat niin kotiin kuin kesämökille. Niiden hyötysuhde on korkea ja lämmönluovutus tasaisen tehokasta. Silti pinnan lämpötila jää kaksirunkorakenteen ansiosta turvallisen alhaiseksi.Lisätietoa Kermansavi-uuneista...
22_P_56385.jpg
Mäntyharjun messualueen
Mäntyharjun loma-asuntomessualueeseen liittyvän omakotitaloalueen katuosuudet valaistaan led-tekniikalla. Viisi omakotitalotonttia kattavalle alueelle on asennettu viisi ledeillä toimivaa valotolppaa. Tolppien väriksi valittiin metsäiseen taustaan hyvin sointuva vihreä.Jokainen valo kuluttaa noin 20 wattia sähköä, mikä on jopa noin seitsemän kertaa vähemmän kuin tavallisen katuvalon kuluttama sähkö. – Pienestä sähkönkulutuksesta huolimatta valoteho on normien mukainen, vakuuttaa Mäntyharjun kunnan tekninen johtaja Hannu Lakka.Lakan mukaan uutta valaistustekniikkaa haluttiin kokeilla ensiksi messualueella. Led-katuvaloja harkitaan hankittavaksi jatkossa myös Mäntyharjun kuntakeskustaan. – Tekniikka on kehittynyt nyt jo niin paljon, että ledit ovat erittäin varteenotettava vaihtoehto. Messualueen osalta valinta oli siinä mielessä selkeä, että tapahtuman yksi pääteema on ekotehokkuus, joten vähän sähköä kuluttavat valot sopivat siihen hyvin.Led-valot ovat vielä nykyisin jonkin verran kalliimmat kuin perinteiset katuvalot. Toisaalta led-tekniikalla toimivien lamppujen polttoiän pitäisi olla moninkertainen verrattuna vanhanmallisiin katuvaloihin. – Käytännön kokemusta siitä, kuinka pitkään lamput todella toimivat, ei ole vielä kenelläkään, mutta polttoajan pitäisi olla jopa 50 000 tuntia. Samojen lamppujen pitäisi siis toimia yli kymmenen vuotta, Lakka laskee.
202111_73517.jpg
Viilenevä sää nostaa radonin sisäilmaan - asenna puuttuvat korvausilmaventtiilit nyt!
Suomessa vuosittain 300 ihmistä sairastuu radonaltistuksen aiheuttamaan keuhkosyöpään.Mitä kauemmin radonpitoisuudelle altistuu ja mitä suurempia radonarvot ovat, sitä suurempi on myös sairastumisen riski. Radon kulkeutuu maaperästä sisäilmaan yleisimmin perustusten halkeamien kautta. Koska radonia ei voi myöskään aistinvaraisesti havaita, ainoa keino varmistua rakennuksen turvallisuudesta on mittaaminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton