Kosteuden poisto huoneilmasta

Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeää

Ilmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:
  • Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman.
    Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunan käyttö, pyykinpesu, huonekasvit ym.
  • Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.
  • Hiilidioksiditason pitäminen riittävän alhaisena – suositeltava yläraja n.1000 ppm. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkeistä on hyvä unen laatu huoneilman pysyessä raikkaana makuuhuoneissa yön aikana.
  • Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpoisen ilman sisääntuonti oleskelualueille - alhainen happipitoisuus aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä jne.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
Yönaikainen kosteuskuorma makuuhuoneessa
Nukkuessaan ihminen synnyttää kosteutta 40- 60 g /tunti - eli nukkuessaan 7 tuntia yksi henkilö luovuttaa huoneilmaan yli 400 g kosteutta. Makuuhuoneen ilman kosteus ei saa nousta niin korkeaksi että se tiivistyy ikkunoihin tai ulkoseiniin.
Homesienten kasvuedellytykset
Jos sisäilman kosteustaso on jatkuvasti korkea, luodaan edellytykset homeen muodostumiselle. Yli 80%:n suhteellisessa kosteudessa kasvavat lähes kaikki sienikasvustot.
Sisäilman kosteus ei saa olla haitallisen korkea eikä kosteus saa tiivistyä rakenteisiin eikä niiden pinnoille siten että se aiheuttaa kosteusvaurioita, mikrobien ja pienelioiden kasvua tai muuta terveydellistä haittaa.
Sisäkosteuden hallitsemiseksi ja etenkin rakenteisiin tapahtuvan kosteuden tiivistymisen välttämiseksi on asumisen toiminnoissa syntyvä kosteus poistettava aina suoraan ulos eikä sitä saa palauttaa sisäilmaan. Näin vältetään viileämpien ulkoseinien kostuminen ja homevaurioiden syntyminen.
Puutteellisesta ilmanvaihdosta johtuvaa homekasvustoa huoneen nurkassa.Puutteellisesta ilmanvaihdosta johtuvaa homekasvustoa huoneen nurkassa.
 
Julkaistu
25.8.2014