Vaivaton ja energiatehokas kaukolämpö

Kaukolämpö on energiatehokas, vaivaton ja taloudellinen tapa lämmittää kiinteistöjä kaupunkialueella. Suurin osa kaukolämmöstä tuotetaan energiatehokkaasti yhteistuotantona samassa prosessissa sähkön kanssa. Kaukolämpö tuotetaan suurissa yksiköissä, jolloin säästyy polttoaineita verrattuna siihen, että jokainen talo lämmittäisi omilla lämmityslaitteillaan.

Kaukolämmön oikea käyttö kiinteistöissä lisää energiatehokkuutta. Hyvin toimivat lämmityslaitteet takaavat miellyttävän ja tasaisen huonelämpötilan ja sopivan lämpimän käyttöveden. Lämmityslaitteiden käyttöohjeisiin kannattaa tutustua.

Kaukolämpöverkkoa huolletaan säännöllisesti.Kaukolämpöverkkoa huolletaan säännöllisesti.

Energiansäästöä pienillä toimenpiteillä

Tyypillisesti vuotuisesta energianmäärästä kuluu lämmitykseen noin 78 % ja lämpimään käyttöveteen loput 22 %. Suurin osa energiansäästövinkeistä on yksinkertaisia ja helposti toteutettavissa. Ovia ja ikkunoita tiivistämällä voidaan vaikuttaa paljon energiakulutukseen. Sisäilman tuuletus kannattaa tehdä nopeasti ja tehokkaasti. Huonelämpömittari kannattaa sijoittaa oleskeluvyöhykkeelle. Huonelämpötilaksi suositellaan 20-22 °C. Seuraamalla ja vertailemalla kiinteistön energiankulutusta saa hyvää tietoa siitä, miten energiankulutus kehittyy. Maltillisella lämpimän veden käytöllä pystyy vaikuttamaan kokonaisenergian kulutukseen paljon.

Lämmitysjärjestelmän toimivuus on tärkeää

Aika ajoin kannattaa lämmityslaitteiden ja pattereiden toiminta tarkastaa. Patteriverkoston perussäätö, tasapainotus ja tarvittaessa puhdistaminen ovat tehokkaita keinoja korjata lämmitysjärjestelmän ongelmia. Usein näillä toimilla saadaan pienennettyä kiinteistön energiankulutusta. Huonosti säädetyn patteriverkoston lämpöä jakaantuu epätasaisesti; joissakin asunnoissa on kylmä, toisissa liian lämmin. Muutokset lämmitysjärjestelmiin kannattaa tehdä ammattialaisten ohjeiden mukaisesti. Huonosti toteutetut muutokset, lisälämmittimet ja jälkikäteen asennetut laitteet saattavat pahimmillaan lisätä energiankulutusta. Isännöitsijä ja huoltomies osaavat auttaa parhaiten, jos kiinteistön lämmityslaitteista ja niiden toimivuudesta haluaa lisätietoa.

Pori Energian kaukolämpötuotanto

Pori Energia Oy:n kaukolämpö tuotetaan pääosin sähkön ja lämmön yhteistuotantona voimalaitoksissa, joissa polttoaineen sisältämä energia saadaan hyvällä hyötysuhteella muutettua lämmöksi ja sähköksi. Pori Energialla on kaukolämpötoimintaa Porin kantakaupungin, Reposaaren, Noormarkun, Lavian, Harjavallan ja Kristiinankaupungin alueilla.

Kaukolämpö asuntomessuilla Porissa

Kaukolämpö tulee olemaan hyvin suosittu lämmönlähde myös kesän 2018 asuntomessuilla Porissa. Ainakin kahdeksan omakotitaloa, yksi paritalo ja päiväkoti ovat jo varmistuneet kaukolämpökohteiksi. Messuilla on myös Pori Energian isännöimä messukohde, joka on nimeltään Valovoima.

Valovoiman edistymistä seurataan myös Rakentaja.fi-sivustolla pitkin kevättä, aina messuihin asti.
 

 
Julkaistu
4.12.2017