Näillä säännöillä vältät rakentamisen ja remontoimisen ongelmia

Avainsanoja onnistuneeseen rakennusprojektiin ovat huolellinen suunnittelu, kohtuullinen aikataulu sekä taitavien ammattilaisten käyttö. Kun projektin kanssa lähdetään ajoissa liikkeelle, jää hyvin aikaa tutustua eri vaihtoehtoihin, tehdä päätöksiä ajoissa ja rauhassa sekä ehkä yksi tärkeimmistä - mahdollisuus nauttia projektista.

Kiinteistön tulevan käyttäjän sekä rakennuttajan/remontoijan välillä saattaa joskus ilmetä pieniä ja miksei vähän suurempiakin ongelmia. Tavallisin ja ehkä myös yleisin ongelma projektin koosta riippumatta on, että työn lopputulokselle asetetut odotukset ja itse toteutunut lopputulos eivät välttämättä kohtaakaan odotetulla tavalla. Myös urakan lopullinen hinta sekä urakkaan kuuluva sisältö saattavat yllättää, mikäli sopimukset on tehty suullisesti eikä mitään varsinaista dokumenttia sovitusta löydy. Takuukorjaustöistä kannattaa aina selvittää, mitkä eivät takuun piiriin kuulu ja kauanko työlle oleva takuu on voimassa.

Panosta selkeisiin suunnitelmiin.Panosta selkeisiin suunnitelmiin.

Kaikki alkaa suunnittelusta

Suunnittelet sitten itse tai teetät suunnitelmat, kannattaa selkeisiin suunnitelmiin panostaa. Ammattilaiseen tietotaitoon kannattaa tukeutua ja teettää suunnitelmat ammattilaisella, silloin mitään oleellista ei unohdu. Suunnitteluvaiheessa kannattaa ja pitää ehdottomasti tuoda omat toiveet selkeästi esille. Varsinaiseen rakennus- tai remontointityöhön ei voi eikä kannatakaan ryhtyä, elleivät suunnitelmat ole loppuun asti valmiina ja hyvin mietittynä. Ennen rakennustyön aloittamista tulee myös selvittää omasta kunnasta vaatiiko tehtävä toimenpide rakennus- tai toimenpidelupaa.

Suunnitteluprojektissa toimii niin uudisrakentajalle kuin remointoijallekin hyvänä apuna kustannusarvio-ohjelma. Ohjelmien avulla pystyy helposti haarukoimaan tulevia rakennuskustannuksia sekä vertailemaan saatuja tarjouksia. Rakentaja.fi-palvelusta löytyy kustannusarvio-ohjelmat niin uudisrakentamiseen kuin remontointiinkin. Uudisrakentajan kustannusarvio-ohjelmasta löytyy myös kustannusten seurantaosio, jota on hyvä täyttää projektin edetessä.

Muista varmistaa lupa-asiat

Ennen projektin aloitusta varmista lupa-asiat. Kannattaa ehdottomasti ottaa selvää, vaatiiko tehtävä työ lupaa, helposti oman kodin remonttia suunniteltaessa tämä saattaa unohtua. Vahingon sattuessa työmaalla, jolle ei ole myönnetty lupaa, ei vakuutusyhtiö suorita korvauksia.

Valitettavasti monissa rakennus- ja remontointikohteissa aikataulu on asia, joka ei aina pidä niinkuin kuuluisi tai toivoisi. Aikataulun ollessa liian kireä, saattaa lopputuloksen lukea talosta epäsiistinä työn jälkenä ja pahimmassa tapauksessa kosteusvahinkona, jos pintamateriaalit on laitettu paikoilleen liian aikaisin. Työn huolellisuutta ja laatua ylipäätään kannattaa muutenkin tarkkailla ja puuttua asiaan, mikäli lopputulos ei vastaa sovittua. Työmaalla tulisi vallita luottamus työn tilaajan ja varsinaisen työn suorittajan välillä.

Mieti aikataulu projektillesi

Tee yhdessä valvojan kanssa selkeä ja kohtuullinen aikataulu projektille, muista olla realistinen ja huomioida myös tilattavien tuotteiden toimitusajat rakennusaikataulun rinnalla. Rakennusaikataulun pohjat löydät Rakentaja.fi-palvelusta. Liian tiukalla aikataululla et saa aikaan muuta kuin vahinkoa. Esimerkiksi betonivalujen kuivumisaikojen huomioiminen on tärkeää, jotta päälle tulevat pinnoitteet eivät vaurioituisi. Miksi tehdä itselleen sutta ja sekundaa kun priimaankin pääsisi.

Tee ajoissa tarjouspyynnöt tuotteista sekä palveluista. Kun olet riittävän ajoissa liikkeellä, pystyt joustamaan yllättävissä tilanteissa ilman, että työmaasi kärsii. Näin pääset myös vertailemaan hintoja jo ennen varsinaista hankintaa. Tarjouspyyntö-palvelu löytyy Rakentaja.fi-palvelusta. Yhdellä lomakkeella saat monta tarjouspyyntöä jätettyä.

Suojaa materiaalit huolella. Sateen, tuulen ja tuiskun armoille jätetyt eristeet ja muut rakennustarvikkeet eivät ole enää hyvin säilytettyjen ja suojattujen veroisia.

Suojaa rakennustyömaallesi tuotavat materiaalit huolella.Suojaa rakennustyömaallesi tuotavat materiaalit huolella.

Urakat sekä sopimukset

Kokonaisurakka ei ole automaattinen tae siitä, että saat teetettyä projektisi kustannuksiltaan edullisemmin kuin tuntilaskutuksella. Laskutus kannattaa sopia sopiviin jaksoihin, jolloin vältytään yllätyksiltä sekä pysytään perillä siitä, missä kustannuksissa mennään (löytyy myös sopimus-lomakkeesta)

Kun rakennat uutta tai vaihtoehtoisesti remontoit vanhaa, palkkaa ammattilaiset tekemään tarvittavat työt. Harraste-remontoijalla saattaa helposti kulua saman työmäärän suorittamiseen enemmän aikaa, vaikka annettu tuntihinta olisikin ammattilaisen antamaa tuntihintaa selkeästi halvempi. Tällöin alun perin halvempi ei olekaan enää loppu viimein se halvempi ratkaisu. Jos haluat saada aikaan säästöä, voit tehdä säästöä helposti itse. Siivoamalla työmaan ja huolehtimalla että tavarat ja tarvikkeet ovat paikoillaan, hankkimalla tarvikkeita tai suorittamalla tarvittavia aputöitä säästät ammattilaisen aikaa ja ammattilainen voi keskittyä rauhassa omaan työsuoritukseensa ilman turhia keskeytyksiä. Muista kuitenkin kysyä ammattilaisilta referenssikohteita ennen työsuhteen aloittamista.

Mikäli olet tekemässä tavarantoimittajan kanssa asennus/remonttisopimusta, selvitä tarkkaan, mitä asennus konkreettisesti pitää sisällään. Silloin toimitus- tai asennusvaiheessa ei tule ikäviä yllätyksiä. Myös takuuehdot tulee lukea tarkkaan. Varmista myös, mitä materiaaleja käytetään sekä niiden laatu. Muista, että huonoa laatua ei tarvitse hyväksyä.

Tee projektin sopimukset valmiiksi aina ennen kyseisten töiden aloittamista. Jotta vältytään epäselvyyksiltä, tulee kaikki mahdollinen työhön liittyvä kirjata ylös sopimukseen. Näin sinulle jää mustaa valkoisella siitä, mitä on sovittu tehtäväksi, miten ja millä hinnalla. Valmiita sopimuspohjia voit käyttää Rakentaja.fi-palvelussa.

Hyvä valvoja on iso apu

Työmaalle tulee järjestää valvoja pitämään huolta siitä, että kaikki sujuu työmaalla niin kuin pitää. Päteviä valvojia löytyy mm. paikallisista rakennusmestariyhdistyksistä sekä oman kunnan rakennusvalvonnasta. Märkätilojen sertifioidut kosteudeneristäjät löytyvät vastaavasti mm. www.rakentaja.fi/sertifikaatit/.

Valvojan osuus työmaalla on erittäin tärkeä, hänen työpanostaan ei tulisi missään vaiheessa väheksyä. Valvoja kannattaa palkata pienempiinkin remontteihin, hän on sinun apunasi ja tukenasi prosessin läpiviemisessä. Valvojan tehtävänä on valvoa, että työt toteutetaan tehtyjen suunnitelmien mukaisesti ja hyvää rakennustapaa noudattaen. Valvojan on oltava työmaalla tilanteen tasalla ja pystyttävä hoitamaan projektiin liittyviä asioita. Pelkkä nimi paperissa ei ole kannattava valinta.

Jos et ole tyytyväinen työn laatuun, ei kannata lähteä "juupas-eipäs" -kinasteluun. Pyydä paikalle puolueeton tavarantarkastaja tarkistamaan tehty työ ja sen laatu.

Hyvä valvoja on työmaalla erittäin tärkeä.Hyvä valvoja on työmaalla erittäin tärkeä.

Ota huoltokirja avuksesi alusta lähtien

Tärkeää on suunnitella asiat etukäteen jo pitkälle tulevaisuuteen: talon tulevat huoltotoimet sekä kunnossapito tällä hetkellä tapahtuvan varsinaisen rakentamisen tai nyt käynnissä olevan remontoimisen jälkeen. Miten voi muistaa, milloin on minkäkin huoltotoimen aika ja miten ihmeessä voi muistaa mitä kaikkea rakenteet voivatkaan pitää sisällään?

Suunnitelmallinen huolto- ja kunnossapito on joka rakennuksen kohdalla tärkeää, huolimatta kyseisen kiinteistön iästä. Selkein tapa pitää huolta ja varmistua siitä, että työt tulevat tehdyksi on huoltokirjan ahkera täyttäminen. Hyvin ja huolellisesti täytetty huoltokirja toimii pätevänä dokumenttina tulevaisuudessa paitsi itselle niin myös erityisesti silloin, kun asuntoa ollaan joskus myymässä. Huoltokirja on mahdollista hankkia Rakentaja.fi-palvelusta, löydät sen Huolto-optimi -nimellä.

Älä unohda dokumentointia

Dokumentoi työn eteneminen kuvaamalla. Säännöllinen valokuvaaminen työmaalla kertoo miten työt ovat edistyneet, miten eri kohdat on rakennettu/remontoitu. Samalla pystyt tekemään itsellesi niin kutsutun raksapäiväkirjan, jota on mukavaa joskus vuosien päästä selailla. Samalla jää tulevia korjauksia varten muistijälki, mitä on seinän sisällä ja muualla rakenteissa. Kuvat projektista voit tallentaa yllä mainittuun Huoltokirjaan.

Uudisrakentajan kannattaa liittyä Rakentaja.fi-palveluun jäseneksi hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista. Palvelussa pääsee tutustumaan uusimpiin tuotteisiin ja erilaisiin rakentajille sekä remontoijille suunnattuihin työohjeisiin ja palveluihin.
 
Päivitetty
17.9.2014