Sisätilojen purkutyöt vanhassa talossa

Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän pian syntyvän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.

Ihana, vanha omakotitalo on nyt meidän. Talo on erittäin mieluinen, mutta kaipaa isolla kädellä remonttia ennen kuin muuttaminen tulee kysymykseen. Vanhan talon remontointi aloitetaan tietysti sisätilojen purkutöillä, jotka päätimme hoitaa itse. Ennen purkamista piti kuitenkin miettiä, millaisen kodin haluamme itsellemme. Tämä ei oikeastaan tuottanut kovinkaan paljon päänvaivaa, sillä tiesimme melko tarkkaan, mitä tulevalta kodiltamme haluamme. Toivelistalla oli ainakin puulattia sekä pönttöuuni, ja niistä en ollut valmis luopumaan.

Vanha hirsiseinä esille

Halusimme ehdottomasti jättää hirsiseinää näkyviin olohuoneeseen sekä ruokailutilaan. Valitsimme päätyseinät molemmista huoneista eli toisilleen vastakkaiset seinät. Valitettavasti jo ruokailutilan seinän kohdalla kävi ilmi, että seinässä oli joskus ollut ikkuna, joten sitä ei voisi mitenkään jättää näkyviin. Sama toistui olohuoneen kohdalla. Mieheni jatkoi seinien purkamista, mutta valitettavasti lähes jokaisessa seinässä kulki vanhat sähköjohdot, jotka oli upotettu hirteen, ei siis kovin kaunista hirsiseinää saisi niistäkään. Onneksi huoneiden väliseinä oli lähes täydellinen, joten saimme kuin saimmekin jätettyä hirsiseinää näkyviin.

Seinien alta paljastui vanhoja ikkunoita. Ehjääkin hirsiseinää onneksi löytyi.Seinien alta paljastui vanhoja ikkunoita. Ehjääkin hirsiseinää onneksi löytyi.

Sisäkaton purku

Seinien purkamisen jälkeen oli kattojen vuoro. Minun onnekseni olohuoneesta vanhojen kattolevyjen alta paljastui helmiponttipaneeli, jota olin ajatellut käyttää kaikissa huoneissa. Haluaisin käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä ainakin joissain osissa taloa. Samaa paneelia löytyi myös kuistin katosta niinkin eksoottisissa väreissä kuin keltainen ja vihreä. Meillä taidetaan kyllä pysytellä ihan valkoisessa.

Muovimaton poisto

Lattiasta löytyi päällimmäisen muovimattokerroksen alta toinen hieman värikkäämpi muovimattokerros. Alimmaisen muovimattokerroksen alta paljastui kovalevykerros, jonka alta paljastui kertakaikkisen ihana puulattia. Tosin melko paljon piti kyllä nauloja nyppiä lattiasta vielä purkamisen jälkeenkin. Olohuoneessa lattia oli aivan uskomattoman hyvässä kunnossa maalipinnaltaan, mutta väri ei valitettavasti ollut ihan minun makuuni.

Muovimattokerrosten alta paljastui hyväkuntoinen puulattia.Muovimattokerrosten alta paljastui hyväkuntoinen puulattia.

Muita purkutöitä talossa

Kodinhoitohuoneessa riitti katon purkamisen lisäksi vain tapettien poistaminen seinäpinnoista, jonka hoidimme tytöissä. Kuistilta purettiin lattia sekä katto ja seinistä poistettiin tapetti. Kylpyhuone purettiin kauttaaltaan, jotta viemäröintiä saataisiin muutettua.

Yläkertaan vieviä portaita peitti muovimatto, jota yritimme poistaa, mutta turhaan. Muovimatosta lähti noin sentin kokoisia paloja, joten jätimme maton paikoilleen ja koteloimme portaat uudelleen.

Yläkerta purettiin täysin, sillä halusimme osan parruista näkyviin. Katostakin löytyi ihanat parrut, jotka aiomme jättää näkyviin, tosin osa niistä on melko ruokottoman näköisiä ja kaipaavat siksi jonkinlaista kotelointia. Suurin mietinnän aihe meillä oli yläkerran suhteen wc tilat. Riittääkö meille pelkästään alakerran wc vai olisiko mukavampi, jos myös yläkerrasta löytyisi wc- tilat. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että molemmissa kerroksissa olisi hyvä olla wc. Yläkerta remontoidaan vasta alakerran jälkeen, joten mietimme sitä tarkemmin kun on sen aika.

Kiitos mieheni sekä mahtavien tukijoukkojen, saimme kolmessa viikossa purettua kaiken tarvittavan. Ja tapetinpoiston mimmitiimille myös suuret kiitokset. Remontti voi vihdoin alkaa!

Katso lisää kuvia purkutöistä

 
Julkaistu
1.9.2014