Sisusta valolla!

Valaistus on sisustuksessa yhtä tärkeä kuin värit ja tekstiilit. Oikea valaistus toistaa värit oikeina ja valaisin toimii sisustuksessa yhdessä muiden elementtien kanssa.

Useimmiten hyvä valaistus on eri tekijöiden välinen hyvä kompromissi, jossa myös arvostuksilla on sijansa. Jotkut asettavat energiansäästön pääkriteeriksi valaistuksessa. Toiset arvostavat voimakasta hyvää yleisvaloa, toiset taas valaistuksen sisustuksellisuutta ja tunnelmaa.

Roikkavalo toimii sisusustuselementtinä.Roikkavalo toimii sisusustuselementtinä.

Usein kotiin halutaan joitakin tyyliin sopivia designvalaisimia, jotka esineinä sisustavat kotia. On kuitenkin hyvä tietää, että kaikki lamput eivät sovi kaikkiin valaisimiin.


Ideakirja valaistuksen suunnitteluun

Arjen luksusta kylpyhuoneeseen

Ihana aamu ihanalle päivälle kauniisti valaistussa kylpyhuoneessa. Kylpyhuoneen valaisin voi olla suuri tai pieni, esillä tai piilossa. Valaisin voi olla tilan kaunistus tai kohokohdan korostaja.

Upea struktuuriseinä heijastaa valoa ja langettaa varjoja, jotka kylpyhuoneeseen kätketty valaisin luo.

Muista! Kuivan tilan valaisin ei sovellu kosteaan tilaan. Ideakirja valaistuksen suunnitteluun -oppaasta löydät IP-luokitukset sekä etäisyydet vesipisteisiin.

Epäsuora valaistus korostaa kauniisti kylpyhuoneen struktuuriseinää.Epäsuora valaistus korostaa kauniisti kylpyhuoneen struktuuriseinää.

Valaistus näyttelee pääosaa olohuoneen sisustuksessa

Rouhea tehosteseinä saavuttaa arvoisensa aseman näyttävällä valaistuksella. Valaisimia voi perinteisen katon sijasta upottaa myös lattiaan. Sisustuksellinen pöytävalaisin toimii itsessään jo sisustuselementtinä ja suuntaamalla valaisin kohti olohuoneen kiintopistettä, nähdään se aivan uudessa valossa. Muista kuitenkin, että jotkut lamput lämpenevät toisia enemmän.

Vinkki! LED-nauha television taustapuolella avartaa elokuvaelämystä

Valaistus sisustuksessa näyttelee pääosaa.Valaistus sisustuksessa näyttelee pääosaa.

Tunnelmaa pimeneviin iltoihin

Alkukevään hämärää kannattaa korostaa pienillä koristevaloilla. Kotoisat valosarjat voi kietaista rennosti oksan ympärille, asetella kauniiseen lyhtyyn tai ripustaa verhoihin roikkumaan. LED-valosarjat ovat energiapihejä eivätkä kuumene käytössä. Pihapiirin koristelussa Solar-koristevalojen sesonki alkaa heti kesän kynnyksellä ja jatkuu syksyyn asti.

Vinkki! Paristokäyttöisellä valosarjalla saat johdotonta hohtoa kattaukseen!

Valaistus vaihtuu sisustuksessa kauden mukaan. Kuvan Pöllö toimii aurinkoenergialla.Valaistus vaihtuu sisustuksessa kauden mukaan. Kuvan Pöllö toimii aurinkoenergialla.

Apua! Millaisen lampun valitsen?

Joskus päänvaivaa tuottaa oikean lampun valitseminen. Millainen kanta, kuinka tehokas tai kuinka lämmin? Mitä edes tarkoittavat tehokas ja lämmin?

Lamppujen valovirtaa (lm) ei voi vertailla enää wattien perusteella, kuten hehkulamppujen kohdalla on totuttu tekemään. Wattimäärä kertoo ainoastaan lampun sähkönkulutuksesta. Hehkulampun tilalle onkin tullut lukuisia vaihtoehtoja.

 

Lampulla on monia valaistukseen vaikuttavia ominaisuuksia:

  • valon väri K = Kelvinaste (värilämpötila)
  • lampputeho W = watti
  • valon avautumiskulma asteina
  • valon määrä lm = lumen, joka kertoo lampun absoluuttisen valontuoton (valovirran).
  • valon määrä cd = kandela, joka kuvaa lampun omaan avautumiskulmaansa lähettämän valon määrän. Pystyäkseen vertailemaan eri lamppuja cd-arvon perusteella avautumiskulman tulee olla sama.
lm-cd-lamput
  • Värintoisto-ominaisuus, Ra-indeksi, on yleensä 70–100, jolloin 100 on paras mahdollinen. Sisustusta suunniteltaessa ja toteutettaessa värien merkitys on suuri. Siksi valaistuksen pitää näillä sisustuksellisilla alueilla toistaa värejä riittävän hyvin. Kun Ra-indeksi on 85 tai suurempi, silloin värintoisto on jo hyvä. Monet hyväksyvät Ra-indeksin 80, koska silloin lamppujen valikoima on suuri ja hinnat ovat edullisempia.

Jotta valaistus saavuttaa optimaalisen tilan sisustuksessa, lampun valinta tulee harkita aina tilannekohtaisesti.

Lue ideat ja vinkit Ideakirjasta!

Lamput ja valaisimet kehittyvät nopealla aikataululla. Led-valaistus on kasvanut merkittävämmäksi osa-alueeksi. Energiatehokkuus ja pitkä käyttöikä ovat luoneet edellytykset muutokselle. Airam on vahvasti mukana muuttuvassa maailmassa ja on tuonut uuden kattavan valaisin- ja lamppuvalikoiman rakentajan ja remontoijan käyttöön.

Valaistuksen ohjaukseen ja värilämpötiloihin kiinnitetään valinnoissa enemmän huomiota kuin ennen ja oikeanlaisilla ratkaisuilla tilojen tunnelmaa pystytään muokkaamaan tilanteeseen sopivaksi. Lue vinkit valaisinten valintaan tarkemmin Rakentajan valo-oppaasta!

Ideakirja valaistuksen suunnitteluun

Milja-Led-puuvillapallosarjan voit kiepauttaa peilin ympärille tai nostaa seinälle.Milja-Led-puuvillapallosarjan voit kiepauttaa peilin ympärille tai nostaa seinälle.
 
Päivitetty
13.7.2018