Uusi asuntokonsepti lämpenee lattialämmöllä

Oletko kuullut teollisesti valmistettavasta minitalosta? Tällaiseen tähtää Yksiö Puutarhassa –projekti, jonka ajatuksena on kertoa ihmisille, miten kaupunkirakennetta voitaisiin tiivistää. Samalla projekti toimii keskustelunavaajana, jotta päästäisiin myös ratkomaan asuntopulaa, asumistottumuksia sekä rakentamisen tapoja ja määräyksiä. Projekti toteutetaan diplomityönä Aalto yliopiston arkkitehtuurin laitokselle.

Pihan perälle voidaan rakentaa pieni yksiö.Pihan perälle voidaan rakentaa pieni yksiö.

Projektin ajatuksena on saada täydennysrakentamista

Suurta suosiota maailmalla saavuttanut minitaloasuminen on nyt myös saapumassa suomeen. Esimerkiksi Ruotsissa on heinäkuusta alkaen saanut rakentaa pihalleen 25 m² asunnon ilman rakennuslupaa. Projektin ideana onkin saada täydennysrakentamisesta houkuttelevampaa. Ajatus siitä, että suurella tontilla olisi pihan perällä vielä oma pieni asunto esimerkiksi vanhempien tai lapsien asuntona – ja tarvittaessa vaikka vuokra-asuntona, ei ole huono.

Rakennus tilaelementeistä

Kaksikerroksinen pieni talo kootaan tilaelementeistä, kaksi alakertaan ja kaksi yläkertaan.

Alakerran elementit ovat malliltaan pitkittäiset, jolloin selvitään maantiekuljetuksista ilman leveää kuljetusta. Yläkerran osuus on vastaavasti jaettu kahteen osaan harjan vastaisesti.

Tontilla tehtävä työ jää tilaelementtien ansiosta pieneksi. Keittiö sekä kylpyhuone on sijoitettu alakerran pääelementtiin, jolloin talotekniikka saadaan kaikki yhteen perusosaan.


Kiinnostuitko projektista?
Voit lukea siitä lisää täältä.


Klikkaamalla viereistä kuvaa näet sen suurempana.
Yksiö koostuu neljästä elementistä. Lämmitys tapahtuu DEVIn DEVICell™ –lattialämmitysjärjestelmän avulla.Yksiö koostuu neljästä elementistä. Lämmitys tapahtuu DEVIn DEVICell™ –lattialämmitysjärjestelmän avulla.

Lämmityksenä lattialämmitys

Yksiö Puutarhassa –projektin talo on kooltaan pieni. Näin ollen se onkin ensimmäinen Suomessa teollisesti tuotettu rakennus, jota energialainsäädäntö ei koske kuin rakenteiden läpäisyarvojen osalta. Eri lämmitysratkaisuja avoimesti vertaamalla päädyttiin siihen, että suora sähkö on konseptiin oikea ratkaisu. Lämmityksenä on sähköinen lattialämmitys. Sähkölämmityksen alkuinvestointi on pieni suhteessa muihin ja lopullisetkin kustannukset jäävät maltilliseksi hyvän eristyksen sekä hillittyjen lämmityskuutioiden ansiosta. Toteutuneen mallikappaleen osalta tullaankin selvittämään todelliset energiakulutukset.
Konseptin mallitaloon lämmitys toteutetaan DEVIn DEVICell™ –lattialämmitysjärjestelmällä. Järjestelmän paneelit peittävät alakerran lattia-alan. Levyn kokonaispaksuuden ollessa vain 13 mm, sopivat ne hyvin lattiaan valitun pintamateriaalin alle ilman että varsinaisesta huoneesta viedään tilaa. 12 mm vahvoissa polystyreenilevyissä on 1 mm paksuinen profiloitu alumiinilevy.

Huoneen lämpötila saadaan nopeasti nostettua halutunlaiseksi DEVICellin rakenteen ansiosta. Eristekerroksen eristäessä alaspäin sekä alumiinin heijastaessa lämpöä ylöspäin, ei lämpö pääse hukkaan. Varsinainen lattialämmityskaapeli asennetaan levyssä oleviin uriin.

DEVICell koostuu helpostiasennettavista levyistä sekä lämmityskaapelista.DEVICell koostuu helpostiasennettavista levyistä sekä lämmityskaapelista.
Pesutiloihin sijoitettavaksi lattialämmitykseksi on valittu valuun upotettava DEVIflex -kaapeli, joka voidaan asentaa lattiaan jo tehtaalla. Ainoaksi toimenpiteeksi tontilla jää elementtien sähköjohtojen kiinnitys toisiinsa. Lämmitysjärjestelmän ohjaus tapahtuu DEVIreg™ Touch –säätimellä, jossa on kosketusnäyttö. Kosketusnäytön voi kiinnittää seinään sopivalle korkeudelle. Järjestelmän etuna on ehdottomasti sen helppokäyttöisyys ja reagointinopeus.

DEVIreg™ Touchiin voit tehdä omat asetuksesi ja vahvistaa ne merkitsemällä vahvistusikkunan oikeaan yläkulmaan ruksin. DEVIreg™ Touch lämmönsäädintä ja sen helppokäyttöisyyttä voit kokeilla vaikka virtuaalisesti DEVIn tuotesivuilta.

Pääset testaamaan säädintä myös tästä.

DEVIreg™ Touch on helppokäyttöinen.DEVIreg™ Touch on helppokäyttöinen.

Yksiö Puutarhassa numeroina

Pituus: 6,6 m
Leveys: 5,3 m
Korkeus: 7,5 m (sisältäen sokkelin)
Huonekorkeus: 2,6 – 3,2 m
Huoneistoala: 40 m²
Kerrosala: 50 m²
Lämmitettävä nettoala: 49,99 m²
Nettokuutiot: 200 m³

Tietoa projektista myös täältä.
 
Julkaistu
29.9.2014