Tehot talteen puu- ja pellettikattiloista sekä vesikiertotakoistaMiten saadaan tehot talteen kattilasta? Miten pidentää laitteiston elinikää? Jos olet hankkimassa tai uudistamassa puu- tai pellettilämmitystä, lue tämä artikkeli. Saat ohjeita siitä, miten Laddomat latauspumpuilla sekä Akvatermin varaajilla parannat lämmitysjärjestelmän hyötysuhdetta sekä venytät laitteiston elinikää.
Puu- ja pellettikattilaa käyttävät lämmitysjärjestelmät kannattaa varustaa latauspumpulla. Neljä painavaa syytä latauspumpun käyttämiseen ovat järjestelmän eliniän pidentäminen, parempi taloudellisuus, käyttömukavuus sekä ympäristöystävällisyys.

Katso video Laddomatin toiminnasta
Laddomat latauspumppu kasvattaa kattilan elinikää.Laddomat latauspumppu kasvattaa kattilan elinikää.

Laddomatin toiminta

VIDEO/Esitys ei ole käytettävissä

Järjestelmän eliniän pidennys

Laddomat-latauspumppu kasvattaa kattilan elinikää. Laddomat esilämmittää kattilaan tulevan paluuveden, jolloin kattilan alapuolen korroosiokuluminen vähenee merkittävästi. Polttokertojen väli kasvaa ja palaminen tapahtuu pidempään ja puhtaammin. Tämän ansiosta myös hormien elinikä kasvaa.

Parempi taloudellisuus

Ilman varaajaa toimiva järjestelmä pitää käynnistää useita kertoja päivässä, jotta saadaan ylläpidettyä haluttu lämpötila. Useat käynnistyskerrat johtavat suurempaan polttoaineen kulutukseen. Laddomat-latauspumpulla ja Akvaterm-varaajilla varustettu systeemi on jopa 50% kustannustehokkaampi kuin ns. suoralämmitys.

Suurempi käyttömukavuus

Kattila lämmittää veden ja latauspumppu siirtää sen hallitusti varaajaan. Varaaja toimii varastona lämmitysvedelle, jota kierrätetään pumpuilla lämmitysjärjestelmissä. Varaajan ja latauspumpun avulla kattilan käynnistyskertojen väli kasvaa huomattavasti. Puukattilan lämmityskerrat voivat esimerkiksi puolittua.
 

480

Ympäristöystävällisyys

Laddomat-latauspumppu ja Akvaterm-varaaja lämmitysjärjestelmässä mahdollistavat sen että kattilaa käytetään harvemmin mutta sitäkin tehokkaammin. Polttoaineesta saatava energia saadaan tehokkaasti käytettyä ja palaminen tapahtuu optimaalisesti pienin päästöin. Säästät sekä polttoainetta että ympäristöä!

Miksi varaaja?

Oikein suunnitellun lämminvesivaraajan toiminta perustuu yksinkertaiseen luonnonlakiin, että lämmin vesi on kylmää vettä kevyempää. Kattilasta tuleva lämmin vesi pumpataan varaajaan yläosaan, samalla, kun varaajan alaosasta otetaan kylmää vettä paluuvetenä kattilalle. Varaajan sisällä lämmin vesi on ylhäällä ja kylmä alhaalla. Kerrostumiseksi kutsuttu ilmiö toimii tehokkaasti, kylmän sekä lämpimän veden välille muodostuu terävä rajapinta. Jos kylmää ja kuumaa vettä sekoitetaan jatkuvasti, rajapinta katoaa ja varaajan sisällä kylmä ja kuuma vesi sekoittuvat, jolloin varaaja on kauttaaltaan täynnä haaleaa vettä. Se tarkoittaa sitä, että lämmityskapasiteetti on pienempi ja pahimmillaan varaajasta ei saada kuumaa vettä riittävästi edes suihkuun.

Hyvän kerrostumisen salaisuus on kontrolloitu varaajan lataaminen sekä oikein suunniteltu varaaja. Laddomat-latauspumpuilla varmistetaan parhaiten kontrolloitu lataaminen. Varaaja rakenteella on myös merkitystä. Jos esimerkiksi varaajan lämmöneristys ei ole riittävä, varaajan yläosassa seinää vasten oleva kuuma vesi viilenee ja lähtee valumaan alaspäin. Tämä johtaa varaajassa koko vesimassan kiertoilmiöön ja lopulta sekoittaa varaajan kerrostuman. Akvatermin varaajissa on markkinoiden paras eristys, jolla ylläpidetään parasta mahdollista kerrostumista sekä luonnollisesti minimoidaan lämpöhukka.
 

480

Näin Laddomat-latauspumppu toimii

Kun kattila käynnistetään, Laddomat kierrättää kattilasta tulevan veden suoraan takaisin kattilaan. Näin saadaan kattila nopeasti optimaaliseen toimintalämpötilaan. Kun kattila on saavuttanut oikean lämpötilan, Laddomat alkaa täyttämään varaajaa. Samanaikaisesti Laddomat sekoittaa kuumaa vettä varaajan alaosasta tulevaan kylmään paluuveteen, esilämmittäen tällä tavalla kattilaan palaavan kylmän veden.
 

480
Laddomat latauspumpuista löytyy malleja ja tuotteita moniin eri käyttötarkoituksiin. Laddomat tuotevalikoimasta löytyy sopivia tuotteita esimerkiksi kaksoiskattiloihin, lämpimän veden siirtämiseen varaajasta toiseen kanaalin kautta, erilaisiin kokoonpanoihin sopivia ohjausjärjestelmiä ja lisätarvikkeita. Laddomat tuotteista sekä Akvaterm varaajista löydät lisätietoa www.akvaterm.fi.
 
Julkaistu
6.11.2017