Lattialevy, joka soveltuu useimpien
pinnoitteiden alustaksi

Kaipaako lattiasi korjausta tai oletko rakentamassa kokonaan uutta? Lattiapinnoitteet edellyttävät yleensä hyvinkin tarkkoja ominaisuuksia alustalleen. Alustan tulee olla elämätön sekä sileä. Tässä kohtaa hyvänä materiaalina on Gyproc GL 15 Lapikas –lattialevy, joka on ainoa lattiarakenteisiin lujuudeltaan ja jäykkyydeltään soveltuva kipsilevy.

Lattiassa kipsilevyltä kaivataan erityistä lujuus- ja jäykkyys-ominaisuuksia, joiden avulla saavutetaan lattiarakenteelle edellytetty laatutaso. Pintarakenteiden kuormituskestävyyden laatutasoa edellytetään asunto- ja siihen verrattavissa olevassa muussa rakentamisessa.

Puurunkoinen Gyproc Välipohja.Puurunkoinen Gyproc Välipohja.

Lattiakipsilevy soveltuu useimmille pintamateriaaleille

Gyproc GL 15 Lapikasta käytettäessä lattiapinnasta tulee sileä ja elämätön, mikä on ideaali alusta useimpien pinnoitteiden alle. Tällaisia pinnoitteita ovat esimerkiksi lautaparketti, muovimatto, kokolattiamatto, keraamiset laatat sekä kivilaatat. Pinnoitteet pysyvät ehjinä sekä ryhdissään. Parkettiliimausta Gyproc ei suosittele lattiarakenteensa päälle, sillä Gyproc-lattia ei elä kosteuden tai lämpötilojen muutosten vaikutuksesta.

Mikäli asennettava pinnoite on ohut tai vaatii muuten erityisen tasaista kiinnitysalustaa, voidaan ylempi levykerros tasoittaa lattiatasoitteella joko osittain tai kokonaan. Tasoituksen laajuus määräytyy tapauskohtaisesti asennetun levypinnan tasaisuuden mukaan. Primer-käsittelyä kosteussululla tai vastaavalla suositellaan silloin, kun lattiaan ollaan kiinnittämässä keraamisia laattoja tai kivilaattoja.

Voit ladata itsellesi Gyproc Levylattiat -asennusohjeen tästä!

Millainen alusrakenne ja eristys?

Gyproc-lattia voidaan rakentaa niin puukannattajien, teräskannattajien kuin myös vanhan lattian päälle. Vanhan lattian korjauksessa tulee huomioida ja varmistaa, ettei rakenteeseen tule kahta höyrynsulkua. Käytännössä tämä merkitsee vanhan muovimaton poistoa.

Rakennesuunnittelija määrittelee pääkannattajien koon. Jakomitta on enintään k 600. Pääkannattajien päälle asennetaan harvalaudoitus, jossa lautojen väli on keskeltä keskelle mitattuna enintään 300 mm. Laudoituksen kiinnitys kantavaan rakenteeseen tapahtuu nauloilla tai ruuveilla. Lautojen jatkokset tehdään aina kannattimien päällä. Runkotilaan laitetaan ääneneristeeksi pehmeää eristettä. Eristeen tulisi täyttää runkotilasta vähintään 50 %.

Lattian ja välipohjan asennusohjeet. Lataa itsellesi Gyprocin "Lattiat, märkätila, saumaus - ratkaisut ja ohjeet" pdf-tiedosto klikkaamalla kuvaa.Lattian ja välipohjan asennusohjeet. Lataa itsellesi Gyprocin "Lattiat, märkätila, saumaus - ratkaisut ja ohjeet" pdf-tiedosto klikkaamalla kuvaa.

Levykerrokset asennetaan limittäin

Gyprocin GL 15 Lapikas –lattiakipsilevyn reunat ovat suorat, näin levyt saadaan asennettua tiiviisti. Levyt kiinnitetään kerroksittain ruuveilla aiemmin asennettuihin harvalautoihin. Harvalautojen asennuksen yhteydessä tulisi asentaa niiden suhteen poikittain oleviin reunimmaisiin kannattajiin erillinen tukirima. Tukiriman tarkoituksena on tukea levyrakennetta suurimmissa pistekuormitustilanteissa (kaapit, kirjahyllyt jne.)

Levyjä asennettaessa tulee ottaa huomioon levyjen sijoittuminen toisiinsa nähden. Levykerrokset tulisi asentaa limittäin siten, että eri kerroksien levysaumat eivät osu samalle kohdalle. Näin saadaan aikaiseksi lisäjäykkyyttä rakenteisiin sekä kuormituksen kestoa.

Alimmainen levykerros asennetaan poikittain harvalaudoitukseen nähden. Levyjen jatkaminen tapahtuu aina laudan kohdalla. Levysaumat tulisi limittää levyjen pituussuunnassa vähintään 300 mm. Myös päällimmäinen levykerros asennetaan harvalaudoitukseen nähden poikittain limittäen samalla alempaan levykerrokseen nähden kumpaankin suuntaan vähintään 300 mm.

Huomioi levyjä asentaessasi, ettet asenna neljää levyn kulmaa samaan pisteeseen! Limittämällä pystyt välttämään tämän asennusvirheen.

Levyjen kiinnitys

Gyproc GL 15 Lapikas –kipsilevyjen kiinnittäminen toisiinsa tapahtuu laastien tai liimojen avulla, jotka tarttuvat levyn kartonkipintaan. Suositeltavia kiinnitysaineita ovat mm. saneerauslaattalaastit, parkettiliimat ja rakennusliimat. Laasti tai liima levitetään kauttaaltaan koko levypinnan yli.

Tarvittavan laasti- ja liimamenekin voit laskea seuraavin tiedoin:
Laastia noin 0,7-1,0 kg / lattia m² (kuivajauhetta)
Liimaa noin 0,3-0,6 kg / lattia m²


Liimaamisen lisäksi levyjen kiinnitykseen käytetään ruuveja, joiden avulla levyt kiinnittyvät harvalaudoitukseen. Alimmainen levykerros kiinnitetään ruuveilla siten, että se on joka kohdasta kiinni harvalaudassa. Vähintään 4 kiinnikkeella / levy. Päällimmäinen levykerros kiinnitetään limittäen vähintään 45 mm pituisia ruuveja käyttäen noin # 600 mm:n ruutuun. Ruuvipaksuuden tulee olla vähintään 4,2 mm.

Alustan ollessa epätasainen, edellyttää se kunnollisen laasti/liimatartunnan vuoksi tiheämpää ruuvausta. Ruuvien tehtävä on osana rakenteen lujuutta estää levyjen reunojen hammastelu ja keskiosan nousu laastin tai liiman kuivumisen aikana. Noudata laastin tai liiman valmistajien antamia ohjeita asennuslämpötilasta sekä kuivumisajoista.

Vaihtoehtoja lattiarakenteeksi

Kipsilevy soveltuu monenlaisiin lattiarakenteisiin ja levyä voidaan käyttää monella tavalla. Voit tutustua erilaisiin ratkaisuihin täältä.
 
Julkaistu
6.7.2015