Jyväskylän Asuntomessujen hoidettavuudeltaan paras talo on Kontion Laajaranta -
Hyvä hoidettavuus on kodin myyntivaltti

Hyvä Puhtaus -lehti valitsi jälleen asuntomessujen hoidettavuudeltaan parhaan talon. Helppohoitoisimmaksi taloksi valittiin kohde 14 Laajaranta. Hoidettavuusarvioinnin ja palkitsemisen tavoitteena on rakennuttajien ja suunnittelijoiden huomion kiinnittäminen talon ylläpitoon. Ensisijaisesti hyödyn saa kodin omistaja ja asukkaat. Hoidettavuus vaikuttaa paitsi asukkaiden viihtyvyyteen myös heidän terveyteensä ja kodin käyttökustannuksiin mm. työn tai palvelun säästöinä.
Uudessakin kodissa eletään enimmäkseen arkea. Niinpä tärkeää on yksilöllisten ja unelmia toteuttavien ratkaisujen ohella kiinnittää huomiota oman kodin ylläpitoon ja arkipäivän asumiseen.

Hyvä Puhtaus -lehden kolmihenkinen asiantuntijaraati teki jokaiseen messukotiin hoidettavuusarvion. Arviointi alkaa jo talon ulkopuolisista ratkaisuista ja sisäänkäynnistä. Materiaali- ja kalusteiden valinnoissa helppohoitoisuuteen vaikuttavat muun muassa pinnan sileys, värillisyys, kestävyys ja niiden soveltuvuus tarkoitettuun tilaan. Helposti likaantuvissa eteistiloissa sekä kosteissa tiloissa oikeat materiaalivalinnat ovat erityisen tärkeitä.

Toimiva tilajärjestys on osa talon helppokäyttöisyyttä. Olennaisia tiloja helppokäyttöisyyden ja -hoitoisuuden suhteen ovat kodinhoitohuone, keittiö ja pesutilat sekä tilojen varustus teknisin apuvälinein. Hyvät säilytystilat helpottavat järjestystä ja siten myös tilojen hoidettavuutta.

Hoidettavuus ja sen vaivattomuus vaikuttaa kasvamassa määrin kodin valintaan. Tästä syystä se tulisi huomioida entistä painokkaammin myös uusien rakennuksien markkina-arvoa arvioitaessa.
Jyväskylän Asuntomessujen hoidettavuudeltaan paras talo on Kontion Laajaranta.Jyväskylän Asuntomessujen hoidettavuudeltaan paras talo on Kontion Laajaranta.

Hyvän hoidettavuuden kautta perheen arki helpottuu

Hyvän hoidettavuuden kautta perheen arki helpottuu, vapaa-aika lisääntyy ja kodin myyntiarvo pysyy vuosikymmenienkin jälkeen korkealla. Hyvä hoidettavuus mahdollistaa helpommin rakennuksen peruskunnon säilymisen pitkällä aikavälillä.

Teknisten laitteiden, suodattimien puhdistaminen ja rappusten tai pesutilojen pintojen tai kalusteidensäännöllinen puhdistaminen on tärkeää. Hankalien kohteidenkin hoidettavuuteen on mahdollista vaikuttaa, kuten korkeiden ikkunoiden ja kattolamppujen vaihtamiset mm. palkein ja koukuin. Myös talotekniikka on tärkeässä roolissa hoidettavuudessa. Eri tasot, kaappien päälliset hankaloittavat käytännön hoitotoimenpiteitä. Keskusimuri sekä hyvä ilmanvaihto-, lämmitys- ja turvallisuustekniikka helpottavat kiinteistön ylläpitoa ja lisäävät käyttömukavuutta.

Kontiotalo_kuva_ 2
Suomalaista kotia siivotaan keskimäärin neljä tuntia viikossa. Lisäksi aikaa kuluu tilojen järjestelyyn ja vaatehuoltoon. Hankalasti hoidettavassa kodissa aikaa voi kuluja useita tunteja keskimääräistä enemmän, helppohoitoisessa huomattavasti vähemmän. Kyse on siis ajasta ja rahasta. Helppohoitoisuuteen panostamalla voi säästää kuukauden siivouskuluissa satoja euroja.

Lisäksi hyvin hoidettu talo säilyttää arvonsa. Hyvällä talotekniikalla ja kodinkonevalinnoilla säästetään myös energiaa. Hyvä hoito näkyy sekä myyntiarvossa että kunnossapitokustannuksissa.

Hyvä Puhtaus -lehti valitsi Jyväskylän asuntomessujen hoidettavuudeltaan parhaaksi taloksi messukohteen 14, Kontion Laajarannan.

Kunniamaininnat saivat hoidettavuudessa kohteet 13, 24, 30 ja 36.
 
Julkaistu
10.7.2014