Tilaihme pienelle tontille

Yhdelle Jyväskylän Asuntomessujen hieman alle 600 m²:n tontille rakentui Sievitalojen Mustakoivu 106. Kohde on kaupunkimalliston pienipohjainen ratkaisu, jossa on kuitenkin isot tilat olla ja elää. Kaikki neliöt on tarkasti käytetty hyödyksi. Kohteen erikoisuutena voi mainita sen, kenelle se on suunniteltu.

Asuntomessukohteessa 28 on käytetty kaikki neliöt tarkasti hyödyksi.Asuntomessukohteessa 28 on käytetty kaikki neliöt tarkasti hyödyksi.

Kokonaisuuteen mahtui kaikki tarvittava

Koska Asuntomessut sijoittuvat Äijälänrantaan, valittiin kohteen teemaksi ”Äijä”. Kohdetta tarkemmin suunniteltaessa päätettiin rakentaa sinkkumiehen koti, huolimatta siitä, että ”Äijä” jäi virallisesta messuteemasta pois. Näin syntyi rallista pitävälle sinkkumiehelle oma koti.

-Varsinaisesti talomalli oli jo suunniteltu Hyvinkään Asuntomessujen yhteydessä. Halusimme esitellä yhden pieneen tilaihmeen ja täällä Jyväskylässä pääsimme sen sitten toteuttamaan. Tälle tontille jää jopa vähän rakennusoikeutta käyttämättä huolimatta siitä, että pihalla on vielä komean kokoinen kahdelle autolle suunniteltu autokatos varastoineen, kertoo Sievitalojen edustaja Petri Silver.

-Tässä on kaikkiaan kompaktit 90,4 neliötä, joihin on saatu mahdutettua iso keittiö, olohuone, kolme makuuhuonetta sekä sauna ja erillinen kodinhoitohuone, Silver jatkaa.

-Halusimme kohteellamme ja teemallamme näyttää, että kyllä mieskin voi rakennuttaa muuttovalmiin kodin, se ei ole mikään häpeä. Kannattaa unohtaa vanha sanonta, että se ei ole mies eikä mikään jos ei rakenna taloaan itse. Haluamme olla murtamassa tätä vanhaa sanontaa, kertoo Silver Sievitalojen ajatuksesta.

Keittiön yläkaapin pinta on loimu-kuvioitua.Keittiön yläkaapin pinta on loimu-kuvioitua.
Keittiö on kokonaisuudessaan tilava ja valoisa. Välitilassa on käytetty Betoni-nimistä välitilalaminaattia.Keittiö on kokonaisuudessaan tilava ja valoisa. Välitilassa on käytetty Betoni-nimistä välitilalaminaattia.

”Moottoriurheilusta pitävälle sinkkumiehelle suunniteltu talo, johon kannattaa naisten käydä tutustumassa”

Koti on kodikas, värimaailmaltaan hyvin harmoninen, harmaan eri sävyjä piristettynä valkoisella sekä mustalla. Miehistä rosoisuutta nostettiin esille keittiön yläkaapiston loimu-kuvioinnilla sekä eteisen mineraalimaalilla maalatuilla seinillä. Seinäpinta muistuttaakin äkkiseltään betonipintaa. Kodin erikoisuudeksi haluttiin tuoda jotain persoonallista ja alueelle tyypillistä ja tärkeää: näin syntyi rallitalo Jyväskylän ollessa rallikaupunki.

-Aluksi piti oikeasti miettiä, että profiloidummeko me nyt liian kapealle sektorille. Halusimme ottaa riskin ja houkutella samalla lisää miehiä Asuntomessuille. Sisustus, huolimatta ralliteemastaan, on toteutettu siten, että kyllä täällä nainenkin voisi asua, summaa Silver.

-Tämä on moottoriurheilusta pitävälle sinkkumiehelle suunniteltu talo, johon kannattaa naisten käydä tutustumassa, Silver sanoo.

Sievitalot tekevätkin yhteistyötä Neste Oil rallin kanssa. Myös kohteen sisustussuunnittelijalla on rallitaustaa, sillä Anita Koponen on ollut itse kartturina. Erityisen hyvin ralli-teeman näkee erillisessä simulaattorihuoneessa, joka on sijoittunut kahden makuuhuoneen paikalle. Simulaattorihuoneessa on nimittäin ralliauton penkki ratteineen, vaihteineen ja polkimineen. Ralli-teemaa on havaittavissa eripuolilla sisustuksen yksityiskohdissa.
Erikoinen valaisin löytyy olohuoneesta.Erikoinen valaisin löytyy olohuoneesta.
Olohuoneeseen tulee luonnonvaloa suurista ikkunoista. Komealle sohvalle mahtuu suurempikin porukka jännittämään rallituloksia. Klikkaa kuvaa - näet sen suurempana.Olohuoneeseen tulee luonnonvaloa suurista ikkunoista. Komealle sohvalle mahtuu suurempikin porukka jännittämään rallituloksia. Klikkaa kuvaa - näet sen suurempana.
Keskellä oleskelutiloja sijaitsee takka, jonka kanssa saa helposti tunnelmaa ja lisälämpöä syksyyn ja talveen. Ralli-teema näkyy mm. tauluissa. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.Keskellä oleskelutiloja sijaitsee takka, jonka kanssa saa helposti tunnelmaa ja lisälämpöä syksyyn ja talveen. Ralli-teema näkyy mm. tauluissa. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.

”Koti tavallisille ihmisille”

Sievitalo Mustakoivu 106 haluttiin Asuntomessuilla esitellä sellaisena kuin se on vakiomallina mahdollista saada. Pohjaratkaisuun ei ole siis tehty erillisiä muutoksia. Myös huoneissa olevat kiintokalusteet ovat Sievitalojen omaa vakiomallistoa.

-Tämä on vakiomallimme, josta nyt puuttuu kahden makuuhuoneen väliltä väliseinä. Ainoat parannukset vakiotoimitukseemme ovat terassille asennetut Lumonin lasitukset sekä keittiön yläkaapistojen loimu-kuvioidut ovet. Halusimme esitellä nimenomaan sitä mitä me myymme. Tavallisia taloja tavallisille ihmisille, Silver kertoo.

-Tästäkin kodista tulee mahdollisesti jonkun perheen ensimmäinen yhteinen omakotitalo. Ajattomat ratkaisut sekä tavalliset maali- ja tapettipinnat ovat yleensä niitä mitä ihmiset kotiinsa kaipaavat, totta kai joskus halutaan jotain erikoisuuksia, summaa Silver.

Sauna on Sievitalojen vakiomallistoa.Sauna on Sievitalojen vakiomallistoa.

Ulkona komea terassi

Huolimatta siitä, että omakotitalo on kooltaan pieni, on sinne sovitettu suuri terassi. Messukohteeseen asennetun lasituksen ansiosta se voidaan ajatella jopa lisähuoneena. Terassi sijoittuu olohuoneen jatkumoksi. Lasitus on Lumonin.

Lasitettu terassi jatkaa oleskelutiloja myös ulos.Lasitettu terassi jatkaa oleskelutiloja myös ulos.
Kohde on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, on ralli sitten lähellä sydäntä tai ei. Kohde onkin loistava esimerkki siitä, että pieneenkin omakotitaloon on mahdollista sijoittaa kaikki tarvittava ilman että tarvitsee tehdä kompromisseja.

Kohteen löydät Jyväskylän Asuntomessuilta kohdenumerolla 28.
Katso lisää www.asuntomessut.fi

Haluatko ostaa liput jo ennakkoon? Voit ostaa pääsylippusi Loma-asuntomessuille sekä Asuntomessuille Jäsentukusta.
Lippukauppaan
 
Julkaistu
3.7.2014