• Etusivu
  • Rakentaminen

Tilaihme pienelle tontille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.07.2014
20147_40137.jpg

Asuntomessukohteessa 28 on käytetty kaikki neliöt tarkasti hyödyksi.

Yhdelle Jyväskylän Asuntomessujen hieman alle 600 m²:n tontille rakentui Sievitalojen Mustakoivu 106. Kohde on kaupunkimalliston pienipohjainen ratkaisu, jossa on kuitenkin isot tilat olla ja elää. Kaikki neliöt on tarkasti käytetty hyödyksi. Kohteen erikoisuutena voi mainita sen, kenelle se on suunniteltu.

Kokonaisuuteen mahtui kaikki tarvittava

Koska Asuntomessut sijoittuvat Äijälänrantaan, valittiin kohteen teemaksi "Äijä". Kohdetta tarkemmin suunniteltaessa päätettiin rakentaa sinkkumiehen koti, huolimatta siitä, että "Äijä" jäi virallisesta messuteemasta pois. Näin syntyi rallista pitävälle sinkkumiehelle oma koti.

-Varsinaisesti talomalli oli jo suunniteltu Hyvinkään Asuntomessujen yhteydessä. Halusimme esitellä yhden pieneen tilaihmeen ja täällä Jyväskylässä pääsimme sen sitten toteuttamaan. Tälle tontille jää jopa vähän rakennusoikeutta käyttämättä huolimatta siitä, että pihalla on vielä komean kokoinen kahdelle autolle suunniteltu autokatos varastoineen, kertoo Sievitalojen edustaja Petri Silver.

-Tässä on kaikkiaan kompaktit 90,4 neliötä, joihin on saatu mahdutettua iso keittiö, olohuone, kolme makuuhuonetta sekä sauna ja erillinen kodinhoitohuone, Silver jatkaa.

-Halusimme kohteellamme ja teemallamme näyttää, että kyllä mieskin voi rakennuttaa muuttovalmiin kodin, se ei ole mikään häpeä. Kannattaa unohtaa vanha sanonta, että se ei ole mies eikä mikään jos ei rakenna taloaan itse. Haluamme olla murtamassa tätä vanhaa sanontaa, kertoo Silver Sievitalojen ajatuksesta.

Keittiön yläkaapin pinta on loimu-kuvioitua.
Keittiön yläkaapin pinta on loimu-kuvioitua.
Keittiö on kokonaisuudessaan tilava ja valoisa. Välitilassa on käytetty Betoni-nimistä välitilalaminaattia.
Keittiö on kokonaisuudessaan tilava ja valoisa. Välitilassa on käytetty Betoni-nimistä välitilalaminaattia.

"Moottoriurheilusta pitävälle sinkkumiehelle suunniteltu talo, johon kannattaa naisten käydä tutustumassa"

Koti on kodikas, värimaailmaltaan hyvin harmoninen, harmaan eri sävyjä piristettynä valkoisella sekä mustalla. Miehistä rosoisuutta nostettiin esille keittiön yläkaapiston loimu-kuvioinnilla sekä eteisen mineraalimaalilla maalatuilla seinillä. Seinäpinta muistuttaakin äkkiseltään betonipintaa. Kodin erikoisuudeksi haluttiin tuoda jotain persoonallista ja alueelle tyypillistä ja tärkeää: näin syntyi rallitalo Jyväskylän ollessa rallikaupunki.

-Aluksi piti oikeasti miettiä, että profiloidummeko me nyt liian kapealle sektorille. Halusimme ottaa riskin ja houkutella samalla lisää miehiä Asuntomessuille. Sisustus, huolimatta ralliteemastaan, on toteutettu siten, että kyllä täällä nainenkin voisi asua, summaa Silver.

-Tämä on moottoriurheilusta pitävälle sinkkumiehelle suunniteltu talo, johon kannattaa naisten käydä tutustumassa, Silver sanoo.

Sievitalot tekevätkin yhteistyötä Neste Oil rallin kanssa. Myös kohteen sisustussuunnittelijalla on rallitaustaa, sillä Anita Koponen on ollut itse kartturina. Erityisen hyvin ralli-teeman näkee erillisessä simulaattorihuoneessa, joka on sijoittunut kahden makuuhuoneen paikalle. Simulaattorihuoneessa on nimittäin ralliauton penkki ratteineen, vaihteineen ja polkimineen. Ralli-teemaa on havaittavissa eripuolilla sisustuksen yksityiskohdissa.

Erikoinen valaisin löytyy olohuoneesta.
Erikoinen valaisin löytyy olohuoneesta.
Olohuoneeseen tulee luonnonvaloa suurista ikkunoista. Komealle sohvalle mahtuu suurempikin porukka jännittämään rallituloksia. Klikkaa kuvaa - näet sen suurempana.
Olohuoneeseen tulee luonnonvaloa suurista ikkunoista. Komealle sohvalle mahtuu suurempikin porukka jännittämään rallituloksia. Klikkaa kuvaa - näet sen suurempana.
Keskellä oleskelutiloja sijaitsee takka, jonka kanssa saa helposti tunnelmaa ja lisälämpöä syksyyn ja talveen. Ralli-teema näkyy mm. tauluissa. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Keskellä oleskelutiloja sijaitsee takka, jonka kanssa saa helposti tunnelmaa ja lisälämpöä syksyyn ja talveen. Ralli-teema näkyy mm. tauluissa. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.

"Koti tavallisille ihmisille"

Sievitalo Mustakoivu 106 haluttiin Asuntomessuilla esitellä sellaisena kuin se on vakiomallina mahdollista saada. Pohjaratkaisuun ei ole siis tehty erillisiä muutoksia. Myös huoneissa olevat kiintokalusteet ovat Sievitalojen omaa vakiomallistoa.

-Tämä on vakiomallimme, josta nyt puuttuu kahden makuuhuoneen väliltä väliseinä. Ainoat parannukset vakiotoimitukseemme ovat terassille asennetut Lumonin lasitukset sekä keittiön yläkaapistojen loimu-kuvioidut ovet. Halusimme esitellä nimenomaan sitä mitä me myymme. Tavallisia taloja tavallisille ihmisille, Silver kertoo.

-Tästäkin kodista tulee mahdollisesti jonkun perheen ensimmäinen yhteinen omakotitalo. Ajattomat ratkaisut sekä tavalliset maali- ja tapettipinnat ovat yleensä niitä mitä ihmiset kotiinsa kaipaavat, totta kai joskus halutaan jotain erikoisuuksia, summaa Silver.

Sauna on Sievitalojen vakiomallistoa.
Sauna on Sievitalojen vakiomallistoa.

Ulkona komea terassi

Huolimatta siitä, että omakotitalo on kooltaan pieni, on sinne sovitettu suuri terassi. Messukohteeseen asennetun lasituksen ansiosta se voidaan ajatella jopa lisähuoneena. Terassi sijoittuu olohuoneen jatkumoksi. Lasitus on Lumonin.

Lasitettu terassi jatkaa oleskelutiloja myös ulos.
Lasitettu terassi jatkaa oleskelutiloja myös ulos.
Info

Info

Kohde on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, on ralli sitten lähellä sydäntä tai ei. Kohde onkin loistava esimerkki siitä, että pieneenkin omakotitaloon on mahdollista sijoittaa kaikki tarvittava ilman että tarvitsee tehdä kompromisseja.

Kohteen löydät Jyväskylän Asuntomessuilta kohdenumerolla 28.

Katso lisää www.asuntomessut.fi

Haluatko ostaa liput jo ennakkoon? Voit ostaa pääsylippusi Loma-asuntomessuille sekä Asuntomessuille Jäsentukusta.
Lippukauppaan

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_63763.jpg
Hiljainen ja tehokas kärynpoisto keittiöön liesikuvun ja huippuimurin avulla
Perinteinen ratkaisu keittiön käryjen poistoon on liesituuletin, jossa on integroitu moottori. Integroidulla moottorilla varustettu liesituuletin on kuitenkin äänekäs. Tämä voi tuntua häiritsevältä varsinkin, jos keittiössä vietetään paljon aikaa. Liesituulettimen sammuttaminen tuokin usein ihanan hiljaisuuden keittiöön.Onneksi keittiön kärynpoistoon on hiljaisempi ja parempi vaihtoehto: liesikupu ja VILPE-huippuimuri. Kun talon katolle asennettava huippuimuri hoitaa kärynpoiston, pysyy keittiö hiljaisena. Samalla kärynpoisto on kuitenkin vähintään yhtä tehokasta kuin liesituulettimessa, jossa on integroitu moottori.
20191_55854.jpg
Kun Sinulla on haave uudesta katosta tai katon korjauksesta
Katto on kotisi viidesjulkisivu ja siksi se on tärkeä osa kotisi ilmettä. Se on myös kriittinen suoja sinulle, perheellesi ja talosi rakenteille. Laadukas katto on pitkäikäinen investointi, joka parantaa kotisi toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä ja nostaa sen arvoa.Ormax Evo on kattotiilievoluution tulosUusi laattakattotiili ORMAX EVO on kehitetty Suomen vaativiin ilmasto-olosuhteisiin. EVO yhdistää modernin teknologian tämän päivän katemateriaalin esteettisiin, toiminnallisiin ja ekologisiin vaatimuksiin. EVO valmistetaan Suomessa, Orimattilassa - yhdessä Euroopan moderneimmista kattotiilitehtaista.
20203_63707.jpg
Pintojen desinfiointi on nyt erityisen tärkeää
Koronavirus Covid-19 herätti kaikkien ihmisten huomion käsien desinfiointiin ja hyvään käsihygieniaan. Toinen yhtä tärkeä osa virusten ja bakteerien hävittämisessä on pintojen desinfiointikäsittelyt. Kodeissa esimerkiksi kalusteet, työtasot, seinät ja lattiapinnat ovat oivallisia kasvualustoja erilaisille mikrobeille.
20189_54650.jpg
Kompakti Honka Kontti vaikka lomamökiksi, vierasmajaksi, saunaksi tai työhuoneeksi
Pienen ja siron Kontti-malliston suunnittelun lähtökohtana oli, ettei mökeissä ole mitään ylimääräistä. Muotoilija Harri Koskisen 60-vuotiaalle Honkarakenteelle suunnitteleman malliston tyyli on täysin uniikki. Kompaktit mökit soveltuvat parhaiten rentoon asumiseen luonnon keskellä.Honka Kontti -mökeissä luonto on pääosassa. Suomalaisesta männystä valmistetut hirsiseinät rauhoittavat mieltä ja rentouttavat nauttimaan. Valo tulvii suurista maisemaikkunoista sisään ja terassilta avautuu esteetön näkymä ympäröivään maisemaan.– Näissä mökeissä voi keskittyä olennaiseen ja kokea olevansa yhtä luonnon kanssa. Suunnittelun lähtökohta oli, ettei tiloissa ole mitään turhaa tai ylimääräistä: ympäröivä maisema on pääosassa, kertoo Harri Koskinen.Honka Kontit toimivat niin mökkinä, yksiönä, työhuoneena kuin vierasmajanakin. Kaikki mallit on saatavissa pulpetti- ja harjakatolla, joten niistä löytyy helposti myös olemassa olevan rakennuksen tyyliin sopiva vaihtoehto.
20236_82382.jpg
Vältä sudenkuopat kylpyhuoneremontissa - Nämä työt on syytä jättää ammattilaiselle
Ilman ammattilaista tehty märkätilojen remontti voi poikia ison laskun jo muutaman vuoden päästä.
20081_7877.jpg
Seinätekstiilillä vaihtelua
Suurella seinätekstiilillä saa nopeasti ja edullisesti persoonallisuutta eri tiloihin. Sileä kangas ei kerää paljon pölyä kun muistaa imuroida ja tuulettaa sitä riittävän usein.Kuvassa Marimekon puuvillakangas on ripustettu makuuhuoneen katonrajassa olevaan kiskoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton