Lämmitysjärjestelmän kunnossapito kannattaa

Öljylämmitysjärjestelmästä kannattaa pitää hyvää huolta. Näin voi pienentää sekä päästöjä että lämmityskustannuksia. Mielikuva tuntuu usein olevan se, että kustannukset ovat aina nousussa, mutta esimerkiksi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kevyen polttoöljyn kustannukset laskivat Tilastokeskuksen mukaan vajaat 8 % verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, vaikka kiinteistön ylläpidon kustannukset muuten nousivat.

Yli-ikäiset öljylämmityskattilat kannattaa uusia

Uuden kattilan hyötysuhde voi olla jopa kymmeniä prosentteja parempi, ja lämmityskustannukset alentuvat kattilan uusinnassa saman verran. Uusi kattila on myös toimintavarma verrattuna vanhaan ja sen päästöt ovat pienemmät, muistutetaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.
OIL3_300x300
Saneerausta on aika ruveta suunnittelemaan, kun kattila on 20–25 vuotta vanha. -Jos käytössä on vielä ennen vuotta 1980 asennettu kattila, on ehdottomasti aika uusia se, neuvoo erityisasiantuntija Eero Otronen. Öljylämmityksen rinnalle kannattaa usein ottaa käyttöön myös uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi aurinkolämpöä.

Tunnista saneeraustarpeen merkit

Kattilan saneeraustarpeesta kertoo suurelta tuntuva öljyn kulutus. Hälytysmerkkejä ovat myös verkostopaineen laskeminen, jatkuva tarve lisätä järjestelmään vettä sekä se, jos lämmintä käyttövettä ei tunnu riittävän tarpeeksi. Hyvin lämmin tekninen tila viestii hukkalämmöstä, liitoksissa voi olla vuotojälkiä tai varolaitteet saattavat vikaantua toistuvasti.
Ensimmäinen askel kattilanvaihtoon on se, että tilaa poltinhuollon vaikka tutulta huoltoliikkeeltä. Ammattilaisten tietoja löytyy myös Lämmitysenergia Yhdistys LEY:n sivujen urakoitsijahausta www.lammitysenergia.fi, ja naapureiltakin voi saada vinkkejä huoltoliikkeistä. Huoltoliike tarkastaa kattilan, tekee poltinhuollon säätöineen ja osaa myös neuvoa erilaisissa kysymyksissä. Asiantuntijan kanssa voi kartoittaa, miten kattilaremontissa on järkevää edetä.
Vanhempien kattiloiden vaihdossa uusitaan usein myös poltin ja teknisen tilan varustusta, kuten lämmönsäätölaitteet, paisunta-astiat ja pumput. Myös teknisen tilan putkistot saattavat kaivata remonttia. Uusi kattila vaatii sen, että muurattu savuhormi varustetaan haponkestävällä sisäpiipulla. Kaikkea ei välttämättä tarvitse tehdä kerralla, ja korjaussuunnitelma on aina talokohtainen.
Kesä on kattilaremonttien sesonkiaikaa. Ammattilaisten kalenterit ovatkin jo todennäköisesti monin paikoin melko täynnä tälle kesälle. Suunnitelmat kattilaremonttia varten kannattaa kuitenkin laittaa alulle heti, kun kattilanvaihtotarve havaitaan.
 
Päivitetty
30.6.2014