• Etusivu
  • LVI

7. Ilmanvaihtokoneen vaihdolla mukavuutta, luotettavuutta ja energiansäästöä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 21.07.2014
20147_40267.jpg

Uusi ilmanvaihtokone päästää vähemmän lämpöä harakoille, joten talon lämmitysenergiaa kuluu vähemmän.

Lämmöntalteenotolla varustettuja ilmanvaihtojärjestelmiä on asennettu omakotitaloihin jo 1970-luvun lopulta saakka. Tekniikka on mennyt tänä aikana huimasti eteenpäin. Nykyaikaiset ilmanvaihtolaitteet ovat mm. käytön, huollon, suodatuksen ja jäätymiseneston kannalta huomattavasti kehittyneempiä. Valtaosa sen aikaisista valmistajistakin on jo lopettanut toimintansa ja varaosien saanti on hankalaa tai mahdotonta.

Ilmanvaihtokoneen vaihdolla uuteen energiatehokkaampaan malliin säästää myös energiaa. Koska hyötysuhde on parempi, ilmanvaihtokone päästää vähemmän lämpöä harakoille, joten talon lämmitysenergiaa kuluu vähemmän. Paremmasta hyötysuhteesta johtuen myös jälkilämmityspatteri kuluttaa huomattavasti vähemmän – jos ollenkaan. Nykyaikaiset tasavirtapuhaltimet kuluttavat noin puolet vanhojen puhaltimien sähköenergiasta. Uusien koneiden automatiikka osaa myös säätää itse ilmanvaihtoa tarpeen mukaan ja näin vähennetään turhaa ilmanvaihtoa kun talo jää tyhjilleen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tämän päivän parhaiden ilmanvaihtokoneiden energiankulutus on kokonaisuudessaan alle puolet verrattuna 90-luvun laitteisiin.

Ilmanvaihto tämän päivän tasolle

Ilmanvaihtolaitteiden ja kanavien mitoitus on ollut takavuosina varsin suurpiirteistä. Kovin suuria omakotitaloihin soveltuvia koneita ei 80-luvulla vielä ollutkaan, joten koko ilmanvaihtojärjestelmä on suuremmissa taloissa saatettu rakentaa nykymittapuun mukaan varsin alitehoiseksi. Taloonkin on saatettu vuosien varrella tehdä ilmanvaihdon tarpeeseen vaikuttavia muutoksia, kuten lisää märkätiloja. Silloin isomman koneen vaihto ei välttämättä pelkästään riitä, vaan myös kanavia pitää suurentaa – ainakin kanaviston alkupäässä. Samalla kannattaa tarkistaa ulkosäleikön ja kattoläpiviennin mitoitus. Yleensä vanhat kanavat voidaan pääosin käyttää uudenkin koneen kanssa. Mikäli vanhat kanavat eivät ole kunnolla asennetut, tiiviit tai ne on tehty taipuisasta "haitariputkesta", ne on syytä vaihtaa kokonaan.
Äänenvaimennukseenkaan ei aikanaan kiinnitetty paljoa huomiota, mutta ilmanvaihdon ääntä voi koneen vaihdon yhteydessä vaimentaa asentamalla kanaviin heti koneen jälkeen kunnolliset äänenvaimentimet. Myös kanavien lämpöeristys kannattaa tarkistaa.

Aikanaan ilmanvaihtokoneita asennettiin usein ullakolle "pois silmistä – pois mielestä" –ajatuksella. Suurin ongelma ullakkoasennuksessa onkin ollut hankalan huollon laiminlyönti. Myös kondenssiveden viemäröinti talvella ja koneen jäätymiseneston toiminta ullakolla ovat olleet ongelmia. Ullakkokoneen vaihdon yhteydessä koneelle kannattaakin valita parempi sijoituspaikka lämpimistä huonetiloista. Hyviä koneen paikkoja ovat mm. tekninen tila, kodinhoitohuone, pesuhuone ja WC. Vaikka nykyaikaiset ilmanvaihtolaitteet ovat varsin hiljaisia, sijoittamista oleskelutiloihin ja makuuhuoneiden yhteyteen tulee välttää.

Millainen kone vanhan tilalle?

Suoraan vanhan koneen tilalle sopivia uusia koneita ei välttämättä ole. Kanavajärjestys koneen päällä on erilainen ja kanavakoot ovat nykykoneissa usein suurempia. Mikäli tarvittava ilmavirta ei ole suuri, kanavat voi heti koneen päällä supistaa alkuperäisen kanavakoon mukaisiksi. Tässä kannattaa käyttää ilmanvaihtosuunnittelijan tai ammattitaitoisen ilmanvaihtourakoitsijan asiantuntemusta, ettei liian pienillä kanavilla "pilata" uutta hyvää konetta. Liian ahtailla kanavilla ei saavuteta tarvittavia ilmavirtoja ja myös äänitaso nousee.

Helpoin tilanne on takavuosien yleisimmän ilmanvaihtokoneen, MUH Ilmavan omistajilla. Sen tilalle on tehty modernilla tekniikalla A-energialuokan Vallox 121, jossa on samat kanavalähdöt kuin vanhoissa Ilmavissa. Uudella 121:lla voidaan korvata myös vesikiertoisella jälkilämmityspatterilla varustetut VKL-mallit. Vallox 121 koneissa jälkilämmitys on kuitenkin aina sähköllä, ei vesipatterilla, koska korkeamman hyötysuhteen ansiosta jälkilämmityksen energiankulutus on lähes olematon. MUH Ilmava oli 80- ja 90-luvulla monien muidenkin ilmanvaihtolaitteiden esikuva, joten Vallox 121 sopii lähes suoraan monien erimerkkisten koneiden tilalle.

Keittiöön lieden päälle asennettujen koneiden tilalle sopii liesikuvulla varustettu Vallox 90 K MC. Samalla konemallilla voidaan myös vanha talotuuletinilmanvaihto muuttaa helposti energiaa säästäväksi lämmöntalteenottojärjestelmäksi.

Takavuosien yleisimmän ilmanvaihtokoneen, MUH Ilmavan omistajilla koneen vaihtaminen on helpointa, koska MUH Ilmavan tilalle on tehty modernilla tekniikalla A-energialuokan Vallox 121 SE/MC.
Takavuosien yleisimmän ilmanvaihtokoneen, MUH Ilmavan omistajilla koneen vaihtaminen on helpointa, koska MUH Ilmavan tilalle on tehty modernilla tekniikalla A-energialuokan Vallox 121 SE/MC.

Uuden koneen valinnassa pitää kiinnittää huomiota moneen asiaan. Ilmanvaihtokoneen tulee ensinnäkin olla riittävän tehokas tämän hetken tarpeisiin. Ilmanvaihdon ohjauksen ja automatiikan tulee vastata käyttäjän vaatimuksia: aktiivinen käyttäjä voi säädellä ilmanvaihdon tehoa itsekin, mukavuudenhaluinen jättää säädön automatiikan huoleksi. Lämmön talteenoton hyötysuhde pitää tietysti olla hyvä. Edullisimman peruskoneen ja energiatehokkaamman matalaenergiamallin välinen hintaero tulee energiansäästönä takaisin yleensä parissa kolmessa vuodessa. Turvallisella levylämmönvaihtimella saavutetaan hyvä lämmön talteenoton hyötysuhde, eikä siinä ole liikkuvia tai kuluvia osia eikä se palauta poistoilman hajuja tai kosteutta tuloilmaan. Myös sisältä maalatut koneet on helppo pitää puhtaana. Tasavirtapuhaltimet ovat monipuolisemmin säädettävissä ja kuluttavat vähemmän sähköä.

VTT:n sertifikaatti on hyvä apu eri koneiden vertailuun. Pitkään toimineen tunnetun valmistan laitteisiin saa todennäköisimmin suodattimia ja varaosia vielä vuosikymmentenkin kuluttua ja huoltoverkosto on kunnossa.

VTT:n sertifikaatti on hyvä apu eri koneiden vertailuun.
VTT:n sertifikaatti on hyvä apu eri koneiden vertailuun.

Käytön helppoutta uusilla ominaisuuksilla

Uusissa ilmanvaihtolaitteissa on ominaisuuksia, joista ei ennen osattu uneksiakaan. Kosteusohjaus tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan ja suihkun jälkeen ja pienentää sitä kun tilat ovat kuivuneet. Hiilidioksidiohjaus tunnistaa kotona olevien ihmisten määrän ja säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Siis täysin automaattinen älykäs kotona-poissa-toiminto. Lämmön talteenoton ohitusautomatiikka mahdollistaa talon viilentämisen ulkoilmalla kesäöinä. Siihen liittyvä viileän talteenotto taas viilentää kuumimpina hellepäivinä ulkoa tulevaa ilmaa poistoilman viileydellä. Takkakytkin helpottaa tulisijojen sytyttämistä tekemällä taloon hetkeksi ylipaineen. Huoltomuistutin muistuttaa suodattimien puhdistuksesta. Valloxin uudella MC-sulatusautomatiikalla varustetuissa koneissa ei ole energiaa kuluttavaa etulämmityspatteria eikä tulopuhallin silti talvella pysähtele.

20147_40270.jpg
Kosteusohjaus tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan ja suihkun jälkeen ja pienentää sitä kun tilat ovat kuivuneet. Hiilidioksidiohjaus tunnistaa, kun talossa on paljon ihmisiä ja tehostaa ilmanvaihtoa, näin ilma pysyy raikkaana koko ajan.

Muista myös sähköt!

Ilmanvaihtokoneen vaihdon yhteydessä saattaa joutua tekemään muutoksia myös sähköistykseen. Vanhat ohjauskeskuksen sähköjohdot eivät kelpaa uusille elektronisille ohjauskeskuksille. Mahdollisille kosteus- ja hiilidioksidiantureille ja takkakytkimelle tarvitaan myös omat kaapelit. Laitteiden teknisistä ohjeista selviävät tarvittavien kaapeleiden tyypit. Mikäli koneen vaihdon yhteydessä luovutaan ilmanvaihtokoneeseen liitetystä liesikuvusta ja asennetaan suoraan katolle puhaltava liesituuletin tai huippuimuri lieden kärynpoistoon, pitää nämäkin muutokset huomioida sähköistyksessä. Sähkötyöt kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä jo etukäteen ennen koneen vaihtoa, jotta kone ja kaikki sen ominaisuudet saadaan käyttöön ja testattua heti koneen asentamisen jälkeen.

Ilmanvaihtolaitteiden vaihtoja tekevät LVI-liikkeet ja ilmanvaihtourakoitsijat. Koneen vaihdon voi tietysti osaava remontoija tehdä itsekin mutta koneen vaihdon jälkeen ilmavirrat pitää aina mitata ja säätää uudelleen, ja siihen tarvitaan ammattilaista. Myös kanavien puhdistustarve kannattaa samalla selvittää. Kerralla kuntoon laitetulla ilmavanvaihtojärjestelmällä on taas edessään kymmeniä mukavuutta tuovia ja energiaa säästäviä vuosia.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20165_46620.jpg
Vapaa-ajanasunto on kuin mikä tahansa rakennus
Talviasuttava loma-asunto on ominaisuuksiltaan kuin mikä tahansa rakennus: Ellei ilma vaihdu, kosteus ei poistu ja rakenteet kärsivät. Ympärivuotiseen käyttöön rakennettavissa mökeissä ja huviloissa pitää huomioida rakennusmääräyksien vaatimukset ja huolehtia myös ilmanvaihdosta.Ilmanvaihdon tarve loma-asunnossa korostuu esimerkiksi saunomisen yhteydessä, jolloin usein pieneen tilaan kohdistuu suuri kosteuskuorma. Kosteus tiivistyy ikkunoihin ja jos kosteustaso säilyy pitkään korkeana, kosteus tiivistyy myös rakenteisiin aiheuttaen mm. homevaurioita.Koneellisen ilmanvaihdon tehtävät ovat loma-asunnossa samat kuin vakituisessakin asunnossa: Poistaa kosteutta, rakennusmateriaalien päästöjä ja ihmisten hengittämää hiilidioksidia ja tuoda tilalle suodatettua raikasta ilmaa. Lämmöntalteenotto varmistaa sen, että ilma tulee sisään vedottomasti ja energiatehokkaasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton