Korvausilma kuntoon – valitse itse sopiva ratkaisumalli

Uutta raitista ja suodatettua ulkoilmaa tulee johtaa kaikkiin makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen – niihin huoneisiin, joista ei johdeta ”käytettyä” ilmaa ulos poistoilmaventtiilien kautta (mm. keittiö ja WC).

Uutta ilmaa johdetaan sisätiloihin koneellisesti tai korvausilmaventtiilien kautta.

Lisätietoa ilmanvaihdosta - kannattaa lukea!

Korvausilmaventtiiliä valittaessa kannattaa huomioida muutamia asioita: toimivuus ja suodattimen laatu.

Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate: Korvausilmaa (keltaiset nuolet) johdetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen. Korvausilman tehtävänä on lakaista likainen ilma poistoilmaventtiileille.
Ilma poistuu (musta nuoli) keittiöstä, WC:stä ja kylpyhuoneesta. Nyrkkisääntö: 1 korvausilmaventtiili / 20 m².Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate:
Korvausilmaa (keltaiset nuolet) johdetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen. Korvausilman tehtävänä on lakaista likainen ilma poistoilmaventtiileille.
Ilma poistuu (musta nuoli) keittiöstä, WC:stä ja kylpyhuoneesta.
Nyrkkisääntö: 1 korvausilmaventtiili / 20 m².

Venttiili säätyy lämpötilan mukaan

Terveysilman edustamassa Velco-venttiilissä venttiililautasen avausta säätelee termostaatti, joka reagoi ulkoilman muutoksiin. Tämä on merkittävä etu käyttäjälle. Jatkuvaa venttiililautasen säätöä ei siis tarvitse suorittaa itse.

Venttiilille myönnetään peräti 10 vuoden takuu osoituksena laadusta ja kestävyydestä. Kyseistä venttiiliä on myyty Suomessa jo yli parikymmentä vuotta.

Venttiilit ja suodatinkankaat Rakentaja.fi Jäsentukusta.

Tehokas ilmansuodatus

Venttiilin yhteydessä käytettävää Filtrete-suodatinta valmistaa 3M, joka on tunnettu korkealaatuisista tuotteista.

Filtretestä tekee poikkeuksellisen tehokkaan suodattimen sen suodatinkuiduissa olevan pienen sähköisen varauksen. Tämän ansiosta suodatin toimii kuin magneetti napaten kiinni läpijohdettavasta ilmasta kaikki pienet näkymättömätkin pienhiukkaset - ne juuri terveydellemme kaikkein haitallisimmat.
Hyvä suodatin vaatii paljon pinta-alaa. Tämän takia ikkunan karmiin asennettavat karmiventtiilimallit ovat tämän päivän laatuolosuhteet huomioiden jääneet pienemmälle. Näiden venttiilimallien säätäminen tapahtuu käsin ja usein siksi tämä venttiilimalli käännetään kiinni-asentoon talveksi, jonka seurauksena on tietysti toimimaton ilmanvaihto.

Karmiventtiilimalleja löytyy myös Terveysilman valikoimasta poikkeuksellisissa rakenneratkaisuissa käytettäväksi.

Toimimaton ilmanvaihto sairastuttaa

Toimimaton ilmanvaihto on yhä edelleen, vaikka asiasta on käyty keskustelua jo monta vuotta, suuri suomalainen ongelma kansantaloudellisesti. Usein toimimaton ilmanvaihto aiheuttaa tietämättämme suurempia ja pitkäaikaisempia terveysongelmia asukkaille, ehkä vain yhdelle perheen jäsenistä. Jälkeenpäin saatetaan huomata, että koko rakennukselle on aiheutunut rakenteellisia vaurioita, mm. kosteusvaurioita rakenteissa, joista aiheutuu suuria korjauskustannuksia.
Sen sijaan toimiva ilmanvaihto lisää jo selvästi rakennuksen arvoa ja tuo asukkaille lisäviihtyvyyttä - mm. paremmat yöunet ja virkeystila paranee.

Koska kustannukset asioiden kuntoon saattamiseksi ovat yleensä ainoastaan muutamia satoja euroja - ei tuhansia - toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä viipymättä eikä vastuuttomasti siirtää välttämättömiä korjauksia eteenpäin.

Valitse sopiva vaihtoehto vanhan venttiilin tilalle

Usein korvausilmaventtiilien elinkaari on tullut tiensä päähän ja ne on aika vaihtaa. Seinäventtiili on helppo vaihtaa – mallista riippumatta – uuteen Velco VSR-100 malliin (myös halkaisijaltaan pienempi malli Velco VSR-80 saatavilla).

Velco VSR-100N 105,50 €/kpl, Filtrete VS-100 vaihtosuodatin 5 kpl 30,80 €/kpl.Velco VSR-100N 105,50 €/kpl, Filtrete VS-100 vaihtosuodatin 5 kpl 30,80 €/kpl.

Korvausilmaventtiili uuteen läpivientiin

Jos korvausilmaventtiiliä ei ole, malli Velco VLR-100 sisältää asennuksessa tarvittavat osat teleskooppimaista seinän paksuuden huomiovan läpivientiputken sekä ulkoritilän ja tietysti itse venttiilin ja suodatinosan.

Velco VLR-100 115,50 €/kpl, Filtrete VS-100 vaihtosuodatin 5 kpl 30,80 €.Velco VLR-100 115,50 €/kpl, Filtrete VS-100 vaihtosuodatin 5 kpl 30,80 €.

Korvausilmaventtiili puiseen tuuletusluukkuun

Jos ikkunoissa on puinen tuuletusluukku, kannattaa korvausilmaventtiili asentaa siihen, malli Velco VTR-100.

Tämä ratkaisu on edellistä helpompi asentaa ja on vielä edullisempi. Lisävarusteena on hyvä käyttää suodatinta Filtrete G-LAM. Pakkauksessa 1,43 m² suodatinkangasta, josta voi leikata useita sopivankokoisia paloja. Pakkauksessa myös kiinnityksessä tarvittavaa kaksipuolista teippiä.

Velco VTR-100 -venttiili 75,90 €/kpl, G-LAM-suodatinpakkaus 75,90 €/kpl. Velco VTR-100 -venttiili 75,90 €/kpl, G-LAM-suodatinpakkaus 75,90 €/kpl.
Edellä esitetyt venttiiliratkaisut ovat saatavilla Rakentaja.fi Jäsentukusta.
 
Julkaistu
1.12.2014