Villa Kalajoki esittelee paikallista osaamista

Villa Kalajoki edustaa Kalajoen Loma-asuntomessujen huviloista perinteistä tyyliä – ulkoisesti. Sisätiloista löytyy persoonallisia ja näyttäviä ratkaisuja, joiden inspiraation lähteenä on suomalainen puu ja kaunis metsäinen ympäristö. Toteutuksesta on vastannut Kalajoen Ammattiopisto Jedun useat koulutuslinjat sekä Sydänmetsä jalopuukalusteet.

Villa Kalajoki sijaitsee Aurinkotien varrella.Villa Kalajoki sijaitsee Aurinkotien varrella.

Villa Kalajoen sisustuksessa ja tekijöissä on korostunut paikallisuus

Jo nimensäkin puolesta Loma-asuntomessujen alueelle sopiva Villa Kalajoki on rakentunut paikallisella osaamisella alusta loppuun. Aina paikallisesta rakennuttajasta, Wesain Oy, sisustuksen suunnitteluun ja laadintaan on löytynyt tietotaito lähialueelta. Paikallisuutta on pyritty tuomaan esille monin tavoin. Loma-asuntomessukohde sisältääkin paljon käsityötä esimerkiksi mittatilauksena tehdyt kaapistot, sekä erikoisuutena Kalajoen Hiekkasärkkien hiekalla pinnoitetut oleskelutilojen seinät.

Kalajoen Ammattiopisto Jedun Sisustusneuvoja-koulutuslinjan ensimmäisen vuoden aikuisopiskelijat ovat vastanneet sisustuksesta. Projektin vetäjänä on toiminut sisustusalan kouluttaja ja opiskelijatiimin ohjaaja Katariina Lempinen. Sisustus onkin ollut ensimmäisen vuoden harjoitustyö ja samalla ainutlaatuinen tilaisuus päästä tekemään messukohdetta. Heidän kanssaan yhteistyötä on tehnyt paikallinen yritys Sydänmetsä-puusepänverstas, jonka omistaja Matti Sydänmetsä on päässyt toteuttamaan kohteen kalusteita.

Wesain Oy, Jedu sekä Sydänmetsä lähtivät yhdessä suunnittelemaan ja toteuttamaan projektia. Työn jakautui opiskelijatyönä tehtävään sisustussuunnitteluun sekä Sydänmetsän toteuttamiin kiintokalusteisiin keittiöön, eteiseen, wc-tilaan, makuuhuoneisiin sekä kodinhoitohuoneeseen.

Oleskelutilassa on havaittavissa paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.Oleskelutilassa on havaittavissa paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.
Villa Kalajokeen suunnitellut keittiökaapistot ovat Sydänmetsän valmistamat.Villa Kalajokeen suunnitellut keittiökaapistot ovat Sydänmetsän valmistamat.
Valoisaan ruokailutilaan Sydänmetsä valmisti keittiönpöydän koivusta.Valoisaan ruokailutilaan Sydänmetsä valmisti keittiönpöydän koivusta.

Kokonaisuus seesteinen ja rauhallinen omalla twistillä

Kun kohteessa alkoivat sisustuksen suunnittelutyöt, olivat ainoastaan väliseinien paikat suunniteltu sisätiloissa valmiiksi. Väliseiniä ei ollut vielä rakennettu. Oppilastyönä kohteeseen onkin suunniteltu kaikki pinnat valaistusta myöten. Eteisaulaan lisää valoa ja avaruutta tuotiin pyöreän ikkunan avulla, sillä väliseinän sisältäessä paljon tekniikkaa, sitä ei voitu kokonaan poistaa.

Suunnittelutyöt alkoivat viime syksynä syyslukukauden alkaessa. Aluksi se piti sisällään käyntejä paikan päällä sekä erilaisten suunnitelmien laatimista asiakkaan valittavaksi. Vaihtoehdoksi annettiin kolme erilaista tyyliä, joista asiakas valitsi mieleisensä.

-Asiakkaalla ei ollut kalusteiden suhteen toiveissa mitään tiettyä tyyliä, jota hän olisi halunnut tuoda kohteessa esille, joten suunnittelu kalusteisiin lähti puhtaalta pöydältä, kertoo Matti Sydänmetsä.

-Aivan aluksi mietin nykyisen opettajan, Katariina Lempisen, edeltäjän kanssa tyyliksi kevyttä mökkityyliä, tämä ajatus ei kuitenkaan mennyt suunnittelutyöt toteuttavalle ryhmälle ennen kuin myöhäisemmässä vaiheessa. Vaikka suunnitelmien suunta muuttui ihan alkuperäisestä ajatuksesta, on lopputulos kaikin puolin hyvä, jatkaa Matti Sydänmetsä naureskellen.

Valoisassa vierashuoneessa on useita varta vasten kohteeseen tehtyjä tekstiilitöitä.Valoisassa vierashuoneessa on useita varta vasten kohteeseen tehtyjä tekstiilitöitä.

Huolimatta siitä, että sisustusneuvojien opiskelijaryhmän koko oli suuri ja näkemyksiä toteutuksesta sen mukaisesti, pysyttiin yhdessä tehdyissä päätöksissä.

-Asiakas selkeästi luotti tekemiimme suunnitelmiin, sillä usein kuului ”kyllä te tiiätte”, kertoo Jedussa sisustusneuvontaa opiskeleva Hannele Saukko.

-Ehkä se, että olemme kaikki aikuisopiskelijoita herättää luottamusta. Meillä lähes kaikilla on lapsia, joten olemme osanneet ottaa sisustuksessa huomioon käytännöllisyyden, lapset sekä toiminnallisuuden hieman eri näkökulmasta kuin ehkä nuoremmat alaa opiskelevat osaisivat, Saukko jatkaa.

-Yhteistyömme sujui mainiosti ja kalustesuunnitelmankin kanssa pystyi etenemään hyvin kun oli saatavilla myös toinen näkökulma. Lopputuloksesta tuli järkevä. Huonekalut ovat tänne suunniteltuja ja sopivat kohteeseen hyvin. Koko huvilan värimaailma toimii todella erinomaisesti, täällä ei ole sellaisia huutomerkkejä, jotka huutaisivat jollain seinällä tai riitelisivät sisustuksessa keskenään, Sydänmetsä summaa.

Oleskelutilan tummat seinäpinnat ovat hiekkaa.Oleskelutilan tummat seinäpinnat ovat hiekkaa.

Aitoja materiaaleja ja käsityötä

Ideana kalusteiden takana on ajatus irtokalusteilla kalustamisesta – kuin mummon astiakaappi aikoinaan. Kalusteet ovat periaatteessa täyttä puuta. Rungossa on käytetty koivuvaneria ja näkyvät osat ovat täyttä puuta. Puulajeiksi valikoitui koivu sekä saarni. Villa Kalajoessa olevat, huolella valmistetut, ajattomat ja pelkistetyt kaapistot ja tasot ovatkin Sydänmetsän käsialaa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana läpi koko huvilan on kuparin käyttö siellä täällä. Sydänmetsän tekemien täysipuisten kalusteiden rinnalla huvilassa on useita oppilastyönä toteutettuja projekteja esimerkiksi sieltä täältä löytyvät betonituotteet, verhot, puupöllit sekä terassilla olevat näköesteet.

Vaalea saunakin kätkee sisälleen yllätyksen. Katajakiekoista valmistetut 50x100 cm kokoiset paneelit koristavat kiukaan taustaa.

Pesutilasta kuparia ja sen sävyjä löytyy mm. ovipielistä, lattialaattojen sävystä sekä itse hanasta.Pesutilasta kuparia ja sen sävyjä löytyy mm. ovipielistä, lattialaattojen sävystä sekä itse hanasta.
WC-tilasta löytyy oppilastyönä tehtyjä betonitöitä. Upeana yksityiskohtana Made by Edlan valaisin.WC-tilasta löytyy oppilastyönä tehtyjä betonitöitä. Upeana yksityiskohtana Made by Edlan valaisin.

Makuuhuone, josta voi olla ylpeä

Saukko mainitsee suunnitteluryhmän ylpeydenaiheeksi makuuhuoneen –eikä suotta. Modernisoitu, väriltään tumma baldakiini kiinnittää katseen.

-Ensin hieman epäilimme ideaa, mutta päätimme toteuttaa sen kuitenkin. Halusimme korostaa baldakiinia, joten seinäpinnat jätimme valkoiseksi. Ajatuksenamme oli hakea hotellihuonemaisuutta ja mielestäni onnistuimme siinä, Saukko kertoo.

-Alkuperäisen idean saimme lehtikuvasta, jota päätimme vielä jalostaa siten, että lisäsimme valaistuksen. Baldakiinin tähdet ovat kuituvaloa, Saukko jatkaa.

Myös Sydänmetsän kädenjälki näkyy makuuhuoneessa, sillä koko seinän mittainen vaatekaappi antaa säilytystilaa reilusti. Sisäosaltaan tummaan kaappiin on sisälle asennettu valot sekä mekanismi, jonka avulla voidaan kaapisto ottaa käyttöön koko huonekorkeudelta. Oviksi kaapistoon valittiin koivuvanerista valmistetut liukuovet.
Upea baldakiini kiinnittää huomion.Upea baldakiini kiinnittää huomion.

Ylpeänä lopputuloksesta

Molemmat, sekä Saukko että Sydänmetsä, ovat ylpeitä Villa Kalajoen lopullisesta ulkonäöstä. Kohde onkin tutustumisen arvoinen.

-Monesti on puhuttu siitä, että tämä tuntuu ihan omalta. Kaikilla on tunne, että tämä on niin hieno. Työhön on panostettu täydellä sydämellä, Saukko kertoo.

-Missään vaiheessa ei ole tullut tunnetta että jotain olisi pitänyt tehdä eri tavalla, kaikki on sitä mitä piti ollakin. Pystymme seisomaan omien tuotteidemme sekä työmme takana, kiteyttää Matti Sydänmetsä kaikkien puolesta.
Päädyssä sekä takapihan puolella olevat näköesteet ovat oppilastyötä. Valmistajana puualan opiskelija Meri Saarikoski.Päädyssä sekä takapihan puolella olevat näköesteet ovat oppilastyötä. Valmistajana puualan opiskelija Meri Saarikoski.
Villa Kalajoen löydät Loma-asuntomessuilta kohdenumerolla 25 osoitteesta Aurinkotie 8.

Huoneistoala 92 m²
Huoneiston kokoonpano 4 h + k + s
E-luku 155
Energiatehokkuusluokka B

Tervetuloa tutustumaan kohteeseen!

Katso lisää www.asuntomessut.fi

Haluatko ostaa liput jo ennakkoon? Voit ostaa pääsylippusi Loma-asuntomessuille sekä Asuntomessuille Jäsentukusta.
Lippukauppaan
 
Julkaistu
26.6.2014