Mitä ilmanvaihtoremontti maksaa?

Ilmanvaihtokone on ilmanvaihdon sydän

Ilmanvaihtojärjestelmän hankinta ja asennuskustannukset koostuvat monista osasista ja voivat näin vaihdella paljonkin kohteen mukaan. Hintaesimerkit ovat 120 m² omakotitalosta.

Ilmanvaihtokoneiden hinnat alkavat vajaasta kahdesta tuhannesta eurosta. Fiksumman ohjauksen ja energiatehokkaamman koneen saa parin sadan euron lisäinvestoinnilla, mutta tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ohjauksen tuoma säästö saattaa tuoda hintalisän takaisin pienempinä käyttökuluina jo muutamassa vuodessa. Helppokäyttöisyyttä taas tuo kosteusohjaus, joka tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan ja suihkun jälkeen. Paremmin varustelluissa malleissa se on vakiovarusteena ja joihinkin malleihin sen saa lisävarusteena noin sadalla eurolla.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

480

Ilmanvaihtosuunnitelmat

Ilmanvaihtosuunnitelman hinnat alkavat n. 500 eurosta. Kustannuksiin vaikuttavat luonnollisesti mahdolliset matkat paikan päälle. Suunnittelija voi toimia myös asennustyön valvojana. Hyvä suunnittelu pienentää asennuskuluja.

Asennustyö sekä kanavisto laitteineen sekä kanavien eristys

Kanavien, äänenvaimentimien, venttiilien ja muiden asennustarvikkeiden hintaluokka on n. 2000 €. Mitä lyhyemmiksi kanavat jäävät, sitä edullisempi, energiatehokkaampi ja hiljaisempi järjestelmästä saadaan. Jäteilma voidaan viedä vesikatolle tai puhaltaa seinästä. Kanavat voivat olla peltisiä tai muovisia kanavia tai taipuisaa 75 mm BlueSky-muovikanavaa. Taipuisa kanava on nopea ja edullinen asentaa ja mahtuu pieneen tilaan.

Asennustyö mittauksineen kestää kahdelta mieheltä yleensä pari päivää ja kustannukset ovat n. 2000 eurosta ylöspäin.

Mikäli kanavat asennetaan kylmälle ullakolle, ne tulee lämpöeristää. Eristyksen hinta on n. 1000 – 2000 €. Taipuisa BlueSky-muovikanava voidaan yleensä asentaa ullakolle ilman lisäeristystä yläpohjan eristeen sisälle. Ilmanvaihtoremontin yhteydessä kannattaa harkita myös lisäeristyksen puhaltamista ullakolle. Useimmiten on järkevää asentaa ilmanvaihtokanavat sisälle lämpimään tilaan koteloimalla, jolloin kanavia ei tarvitse lämpöeristää. Sisälle asennetuissa kanavissa ilma ei varmasti talvella jäähdy eikä kesällä kuumene ja lisäetuna höyrysulku jää ehjäksi. Sisälle asennettaessa kanaviston eristyskustannus jää suurimmaksi osaksi pois mutta mahdollinen kotelointi aiheuttaa puolestaan lisäkustannuksia.

Avaimet käteen -ilmanvaihtoremontti

120 m² yksikerroksisen talon avaimet käteen -ilmanvaihtoremontin kokonaiskustannukset saattavat jäädä alle 10 000 euron. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tarvikkeet maksavat ⅓ ilmanvaihtoremontista, ⅓ on asennustyön osuus ja ⅓ maksaa urakassa ilmanvaihtokone. Kun talon koko ja kerrosmäärä kasvaa, myös ilmanvaihtokone, kanavat ja muut tarvikkeet kasvavat, joten tilantarve ja kustannukset kohoavat myös. Osan työstä voi toki remontoija tehdä itsekin, mutta esim. kanavien lämpöeristys on erittäin tärkeä ja ammattitaitoa vaativa työvaihe.

Ilmanvaihtosaneerausta tekevät monet LVI-liikkeet ja ilmanvaihtourakoitsijat. Yritysten ”halukkuuteen” tehdä saneerausta vaikuttaa mm. asennusliikkeen sen hetkinen työtilanne, kohteen vaativuus ja sijainti. Jotkut asennusliikkeet ovat erikoistuneet saneeraustoimintaan ja toiset uudisrakentamiseen, joten kyseleminen ja vertailu kannattaa.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

 
Julkaistu
14.11.2016