Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä valaistuskohteista. Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn. Keittiö tai ruokailutila on myös oleskelutilaa, jonka viihtyisyys on tärkeää. Valaistussuunnittelun tarve korostuu myös varsinaisen keittiön ulkopuolelle, kun kyseessä ovat avoimet ja yhdistetyt tilat. Valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon kaikki tilan käytännön toimet ja valaistuksen mahdolliset haittavaikutukset kuten häikäisyt ja heijastukset.
Perinteisiä loistelamppuvalaisimia käyttämällä saadaan aikaan kustannustehokas yleisvalaistus. Tehokas vaihtoehto loistelampuille on epäsuora valaistus, joka on lisännyt suosiotaan viime vuosina. Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esim. kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan. Epäsuoran valaistuksen ansiosta valaisin ei häikäise eikä heijasta ei-toivotuista kohdista. Epäsuoraan valaisuun on saatavilla ratkaisuja niin loisteputkivalaisimista kuin uusista led-vaihtoehdoista. Energiatehokas led-valaistus onkin hyvä ja moderni valinta tiloihin, joissa valoa tarvitaan paljon ja pitkiä aikoja. Tasaisen valon antava led-paneeli on hyvä vaihtoehto yleisvaloksi.
Alasvaloja käyttäen voidaan luoda hyvä yleisvalaistus kodin jokaiseen tilaan. Alasvaloilla luotua yleisvalaistusta voidaan täydentää sisustusvalaisimilla, esimerkiksi Airamin Arte-sarjalla tai erilaisilla lattia- ja pöytävalaisimilla.
Ruokailutilassa hyvänä yleisvalona toimii pöydän yläpuolelle sijoitettu valaisin. Sopiva korkeus pöydän pinnasta valonlähteeseen on 600 mm. Mikäli haluat, että yleisvalo on himmennettävissä, varmista että valaisin on himmennettävää mallia.
Työskentelyyn varattujen tilojen valaisinvalinnat ovat tehokkuuden ja turvallisuuden kannalta tärkeitä. Perinteiset välitilan loistelamppuvalaisimet on usein varustettu yhdellä tai useammalla pistorasialla. Tällaisten valaisinten valinta on kätevää, sillä erillisiä pistorasioita ei työtilaan tarvitse enää asentaa. Valaisimia voi usein asentaa jonoksi, jolloin voidaan luoda tilan mittaan mahdollisimman hyvin soveltuva katkeamaton valaisinkokonaisuus.
Energiatehokkaan ja nykyaikaisen vaihtoehdon antavat led-valaisimet, jotka eivät halogeenien tapaan kuumenna kaapistoa tai työskentelytilaa. Heijastavien pintojen yläpuolelle – kuten tiskiallas – asennettavan valaisimen valon on syytä olla epäsuoraa tai peitelistalla suojattua. Heijastuksilta suojaavat esimerkiksi valmiiksi kulmaan asetettavat led-profiilit, joissa kaapistoon kiinnitettävään listaan asennetaan erillinen led-nauha, jonka päälle sijoitetaan vielä opaalikupu.
Valon määrän lisäksi on tärkeä huomioida valaisimen vedenkesto. Kuivauskaapin alapuolelle ja vesipisteiden lähelle sijoitettavien valaisinten on oltava kosteussuojattuja. Kotelointiluokan eli vesisuojauksen on oltava vähintään IP21, mutta suosittelemme luokitusta IP44. Pakkausmerkinnöistä kotelointiluokat löytyvät selkeästi tuotetietojen yhteydestä.
Fino yleisvalaisimet
Pinta-asennettava led-valaisinsarja on helppo asentaa kalusteisiin kuivissa sisätiloissa. Alumiinirunkoiset led–profiilit voidaan liittää suoraan toisiinsa tai käyttää välijohtoja tai kulmaliitintä. Valaisimia voi liittää jonoksi enintään 3 m. Saatavana myös pyöreä led-yleisvalaisin 1 x 3 W LED tai 3 W LED, väreinä valkoinen ja hopea. Pyöreä malli on asennettavissa myös uppona. Valaisimien värilämpötila on 4000 K.