• Etusivu
  • Talo

Jotta ääneneristys toimii, kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 03.02.2021
20132_34051.jpg

Hyvä huoneakustiikka ei ole sama, kuin hyvä ääneneristys.

Ääneneristys

, akustiikka ja äänen kulkeutuminen huonetiloista toiseen ovat merkittäviä tekijöitä asumisviihtyvyyden kannalta. Termit saattavat joskus mennä puhekielessä sekaisin, joten lienee paikallaan hieman kerrata näitä keskeisiä termejä.

Info

Info

  • Ääneneristys tarkoittaa kahden eri tilan välistä äänen eristämistä (ilma- ja askelääni).
  • Äänenvaimennus tarkoittaa sitä, että voidaan vaikuttaa tilan jälkikaiunta-aikaan eli kuinka kaikuisa tila on.
  • Mineraalivillojen tiheydellä ei ole vaikutusta rakenteen ääneneristävyyteen.

Huom!

Hyvä huoneakustiikka ei ole sama, kuin hyvä ääneneristys.

Ääneneristys - peruskäsitteitä:

Ääneneristys pitää sisällään käsitteitä, jotka on hyvä tietää suunniteltaessa eristysratkaisuja:

Äänenpaine ja desibeli dB

Ääni, jonka ihminen havaitsee on ilmanpaineen nopeaa vaihtelua. Koska painealue, jonka ihminen tajuaa äänenä on hyvin suuri (10 mPa - 100 Pa), on siirrytty käyttämään logaritmista asteikkoa, jossa referenssitasoksi on valittu 2*10^-5 Pa. Äänenvoimakkuudesta käytetään yksikköä desibeli [dB]. Ihminen havaitsee alueen 0 - 140 dB.

Jotta äänenvoimakkuuden (dB) kasvamista logaritmisella asteikolla olisi helpompi hahmottaa, voidaan sanoa, että tehon kaksinkertaistuminen lisää voimakkuutta 3 dB ja kymmenkertaistuminen 10 dB. Esimerkiksi, jos nostetaan kotiteatterin tehoa nollasta 1000 wattiin, äänenvoimakkuus kasvaa nollasta 30 desibeliin. Ja vertailun vuoksi, moottorisahan äänenvoimakkuus on noin 100 dB.

Äänen taajuus

Ihminen erottaa myös äänen taajuuden eli korkeuden. Taajuusalue, jonka korva tunnistaa on 16 - 16000 Hz. Alle 16 Hz ääni tunnetaan tärinänä, jos se on riittävän voimakasta. Esimerkiksi heinäsirkan siritys on noin 16 000 Hz ja keskiverto miesääni 100 Hz.

Ihmisen havaitseman äänen aallonpituus vaihtelee välillä 20 m - 2 cm. Tästä johtuen kaikki rakennusosat (seinät, katot, ikkunat, ovet jne) ovat taajuudesta riippuen joko suuria tai pieniä, jolloin kaikkien osien ääneneristysarvot ovat taajuudesta riippuvia.

Ilmaääni, Runkoääni ja Askelääni

llmaäänellä tarkoitetaan ääntä, joka aiheutetaan ilmaan. Runkoäänellä taas ääntä, joka kulkeutuu rakenteita pitkin huoneistosta toiseen. Askeläänellä tarkoitetaan ääntä, joka syntyy normaalista kävelystä. Tyypillistä rakennuksessa esiintyvää ilmaääntä on ihmisten puhe, kotieläinten äänet jne.

Piano aiheuttaa huoneeseen ilmaääntä ja jalkojensa kautta runkoääntä. Liikkuminen huoneistossa aiheuttaa askelääntä, joka korostuu jos huoneistossa on käytetty kovia lattiapinnotteita esim. parkettia.

Ääneneristys ja muita peruskäsitteitä

Info

Info

Seuraavassa esitetään väliseinärakenteiden ääneneristävyysarvoja R’w (dB) vertaamalla kuinka hyvin ääni kuuluu viereiseen huoneeseen:

R’w 62 dB Täydellä voimakkuudella olevaa radiota mahdoton kuulla
R’w 57 dB Radio normaalilla voimakkuudella mahdoton kuulla, täydellä voimakkuudella voi kuulla
R’w 52 dB Radio normaalilla voimakkuudella voidaan kuulla
R’w 47 dB Voimakkaat äänet ymmärrettävissä ja melodiat tunnistettavissa
R’w 42 dB Normaali puhe ymmärrettävissä
R’w 37 dB Normaali puhe täysin ymmärrettävää
R’w 32 dB Kuin hiljainen radioääni vastaanottohuoneessa

Miten saavutetaan hyvä ääneneristys?

Hyvä ääneneristys saadaan ISOVER-Rakennuseristeillä erityisesti kaksinkertaisessa rakenteessa. Tällainen saadaan kahdesta yksinkertaisen rakenteen tapaan toimivasta massiivisesta seinämästä (esim. kaksi laattaa tai kipsilevyä) ja niiden väliin sijoitettavasta hyvin ääntä absorboivasta materiaalista, kuten ISOVER-mineraalivilla.

  • Jotta ääneneristys toteutuu, tulee rakenteiden olla ehdottoman tiiviitä. Ääneneristys heikkenee aina, jos tilojen välillä on rako tai aukko.
  • llmanvaihtokanavissa asuntojen välillä tarvitaan äänenvaimentimet.
  • Patteriverkostossa tarvitaan asuntojen välillä joustavat putken osat tai joustavat patteriventtiilit, jottei ääni kulje pattereiden kautta tilasta toiseen
KT-AKU:n optimoitu paino/tiheyssuhde tekee siitä erinomaisen ja kustannustehokkaan vaihtoehdon, jolla toteuttaa väliseininen ääneneristys.
KT-AKU:n optimoitu paino/tiheyssuhde tekee siitä erinomaisen ja kustannustehokkaan vaihtoehdon, jolla toteuttaa väliseininen ääneneristys.

Seinien ja välipohjien ilmavälin täyttämiseen sopivimmat tuotteet ovat kevyet ISOVER-rakennuseristeet kuten ISOVER KL AKU ja KT AKU. Ääneneristys voi tarvita lisäksi lämmöneristyskykyä, kuten ulkoseinissä, valitaan tuotteeksi esim. KL-33. Nämä tuotteet ovat pehmeitä, joustavia ja helposti kokoonpuristuvia.

Tyypillisesti voi ilmaääneneristävyyttä parantaa 5-6 dB täyttämällä seinäpuoliskojen välisen ilmatilan pehmeällä mineraalivillalla. Paras lopputulos saavutetaan, kun koko ilmatila täytetään, ylitäyttäminen ei ole tarpeen ja se voi jopa heikentää lopputulosta.

kun halutaan askelääneneristävyys niin hyväksi kuin mahdollista, käytetään ISOVER FLOta tai ISOVER VKL:ta. ISOVER FLO on molemmilta puolilta lasihuovalla pinnoitettu askeläänieristelevy. Se soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa vaaditaan hyvää askeläänieristystä, lämmöneristystä ja kuormituskestävyyttä. ISOVER VKL on pinnoittamaton, jäykkä askeläänieriste. Sitä käytetään uivien lattioiden askelääneneristämiseen, kun eristeen paksuus on rajoitettu.

Katso täältä materiaali- ja rakenneratkaisuja

Jotta ääneneristys toimii, kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Ääneneristys heikkenee, kun kaksikerrosrakenteen kerrosten välillä on kiinteitä ja jäykkiä liitoksia. Tämän takia kaksoisrunko toimii ääniteknisesti yksinkertaista runkoa paremmin. Vastaavasti peltiranka on puurankaa parempi johtuen puurangan suuremmasta jäykkyydestä.

Saumojen tiivistykset on tehtävä huolellisesti, koska ääneneristys heikkenee rakojen ja vuotokohtien vuoksi. Jopa pieni muutaman millimetrin halkeama voi aiheuttaa sen, että ääneneristys on usean desibelin heikompi.

Rakennusosien väliset liitokset on suunniteltava ja toteutettava erittäin huolellisesti niin, ettei ääni pääse kulkemaan sivuavia rakenteita pitkin. Sivutiesiirtymän hallinta korostuukin sitä enemmän, mitä kovemmat vaatimukset ääneneristys saa. Hyvän ja huonon liitoksen ero saattaa olla jopa yli 10 dB.

Ääniteknisesti kaksoisrunko toimii yksinkertaista runkoa paremmin.
Ääniteknisesti kaksoisrunko toimii yksinkertaista runkoa paremmin.
Jopa pieni muutaman millimetrin halkeama voi aiheuttaa sen, että ääneneristys on usean desibelin heikompi.
Jopa pieni muutaman millimetrin halkeama voi aiheuttaa sen, että ääneneristys on usean desibelin heikompi.
Info

Info

Muista ainakin nämä!

  • Kiinnitä huomiota äänieristykseen jo suunnitteluvaiheessa. Se usein unohtuu.
  • Kodin talotekniikka tuottaa myös ääntä, kuten iv-kanavat ja -koneet sekä viemäri- ja vesiputket.
  • Tehon kaksinkertaistuminen lisää äänenvoimakkuutta 3 dB ja kymmenkertaistuminen 10 dB.
  • Täytä väliseinien tyhjä ilmatila mineraalivillalla, esimerkiksi ISOVER KL-37
  • RakMK osassa C1 on annettu vaatimuksia asunnon ilmaääneneristävyydelle ja askeläänitasoluvulle sekä LVIS -laitteiden sallituille äänitasoille.
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
202211_80177.jpg
Suunnittele energiatehokas puurunkoinen pientalo
Talon rakentamisessa keskeistä on hyvä energiatehokkuus. Tähän voidaan parhaiten vaikuttaa suunnittelemalla tiivis ja hyvin lämpöä eristävä ulkovaippa. Lämmöneristyksessä tulisikin panostaa laadukkaisiin ja tehokkaisiin eristysratkaisuihin, jotta saavutetaan vähän kuluttava, ympäristöystävällinen ja pitkäikäinen rakennus. Energiatehokkaan puutalon rakentamiseen on nyt saatavilla uusi suunnitteluohje, joka auttaa vähän kuluttavan rakennuksen suunnittelussa.
20232_80818.jpg
Automaattisesti toimiva ilmanvaihto lisää asumis­mukavuutta
Vuonna 2022 valmistuneen hirsitalon asukkaat Heidi ja Jasper iloitsevat kotinsa hyvästä sisäilmasta ja toimivasta tulo-poistoilmanvaihdosta. Koneellinen ilmanvaihto on tehnyt asukkaisiin suuren vaikutuksen. Heillä on käytössään myös MyVallox Cloud -pilvipalvelu, jonka keräämästä datasta he näkevät kotinsa ilmanvaihdon toimivuuden ja tietoa sisäilman laadusta.
20228_79442.jpg
Elektroniikkaromua välttävä kuluttaja valitsee keskuspölynimurin
Oikein käytettynä keskuspölynimuri pesee kilpailijansa elinkaaressaan ja keskusyksikön moottori kestää usein jopa 10-20 vuotta. Perässä vedettävän tyypillinen käyttöikä on tyypillisesti vain joitakin vuosia. Yleensä rikkoutuneita perässä vedettäviä tai robotti-imureita tehon heikennyttyä tai rikkouduttua korjata vaan niistä tulee elektroniikkaromua. Kuluttajan, joka haluaa minimoida elektroniikkajätteen määrän, kannattaakin valita siivousvälineekseen keskuspölynimurin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton