Turvallinen ja viihtyisä pihavalaistus

Piha suunnitellaan nykyisin hyvin yksityiskohtaisesti ja myös valaistukseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Laadukkaan ulkovalaistuksen lähtökohtina ovat pihapiirin turvallisuus, viihtyisyys ja rakennuksen arkkitehtuuri. Kulkuväylät ja sisäänkäynnit tulisi valaista riittävän hyvin, jotta liikkuminen on turvallista myös pimeimpään vuodenaikaan.

Sopivasti valaistu piha-alue ja terassit toimivat visuaalisessa mielessä olohuoneen jatkeina myös talvella, kun valaistu piha ja terassialue avautuvat olohuoneen ikkunoista pimeään aikaan. Pihoilla, rakennuksissa ja terasseilla on myös paljon mielenkiintoisia pintoja ja yksityiskohtia, joita voidaan korostaa valaistuksella.

BlitzBlitz
Terassi led-maavaloTerassi led-maavalo
480

Hyvä suunnittelu tietää säästöä

Kun valaistuksen suunnittelu on kohdallaan, voidaan säästää kustannuksissa. Yhdellä ja samalla valaisimella voi olla useampi valaistuksellinen tarkoitus ja merkitys. Valaisin voi valaista kulkutietä, katosta tai portaikkoa sekä sopivasti julkisivua.

Energialaskua saa tipautettua pienemmäksi valaistuksen säädöllä, liiketunnistimilla ja hämäräkytkimillä. Myös valonlähteellä (lampulla) on merkitystä. Uudet ledilamput ovat energiatehokkaita, pienikokoisia ja polttoikä on pitkä, joten vanhojen valonlähteiden korvaaminen on kannattava investointi. Lampun vaihdolla on helppo päivittää pihavalaistus.

Cestus VCestus V
DM 4DM 4

Led-valaisimet pienellä energiankulutuksella

Led-valonlähdevaihtoehtoja ovat kiinteä sekä vaihdettava valonlähde. Kiinteässä valonlähteessä led-lamppu on integroitu valaisimeen.

Monimetalli- (HIE, HIT) ja elohopealamppuja (HME) käytetään ulkoalueiden, julkisivujen, parkkipaikkojen ja piha-alueiden valaistuksessa, lähinnä valonheittimissä sekä työmaa- ja remonttivalaisimissa. Lamput toimivat vaativisssa olosuhteissa ja niiden valoteho ja pakkaskestävyys ovat erinomaiset.

Julkisivujen valaistus

Pääsisäänkäynnin ja muiden sisäänkäyntien alueilla tulee olla riittävästi valoa, jotta oven aukaisu avaimella ja kenkien puhdistus sekä muu toiminta ovialueilla onnistuu vaivattomasti. Pääsisäänkäynti on usein julkisivupuolella, siksi sen onnistunut valaisu on erityisen tärkeää. Sen on toimittava visuaalisessa mielessä hyvin rakennuksen muun valaistuksen kanssa. Lähistöllä sijaitsevat katuvalot voivat tuoda lisävalaistusta pihaan. Tämä kannattaa huomioida valaistusta suunniteltaessa. Talon numeron tulee näkyä selvästi tielle, siksi se on hyvä valaista. Samalla se voi olla mukavan näköinen pieni yksityiskohta rakennuksen valaistuksessa.

Valaistuksen häikäisyihin tulee kiinnittää riittävästi huomiota erityisesti ulkovalaistuksessa, koska ulkona pimeään aikaan kontrastit ovat voimakkaita valon ja pimeän rajapinnoissa. Jos valaisimien pintakirkkaudet ovat liian suuria, ihmisen silmä ei pysty riittävän nopeasti mukautumaan hämärään ja silloin näkeminen heikkenee ja voi syntyä vaaratilanteita. Epäsuora valaistus onkin hyvin käyttökelpoista pihojen valaistuksessa.

Cestus-valaisin julkisivun valaistukseen

Cestus-sarjan valaisimet on tarkoitettu julkisivun valaistukseen. Valaisinta saa pyöreänä tai ovaalinmuotoisena. Valaisimen rakenteessa on käytetty korkealuokkaista lasia ja alumiiniseosta. Rakenne on pöly- ja vesitiivis, jonka ansiosta valaisimen voi asentaa vaativiinkin kohteisiin. Cestus-valaisimeen on saatavilla myös erillinen numerolevy, johon voi kiinnittää rakennuksen numeron tarroilla.

CestusCestus

Julkisivujen valaisinvalikoima on runsas

Joka rakennuksella on oma tunnelmansa ja tyylinsä. Sama tietenkin pätee asukkaisiin. Jokaisella ihmisellä on oma makunsa. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse omasi.
 
Julkaistu
1.9.2014